Ja bym zobaczyła jakie są w środku. Rozłup je odstaw na trochę, a potem spróbuj czy nie mają posmaku pleśni. Kurcze, strasznie to niefachowa chyba rada :))
Rozumiem, że szkoda orzechów, ale pleść jest niezdrowa. To grzyb pleśniowy, kótry ma dluuugie korzenie, niewidoczne dla naszych oczu. Ja osobiście, wszystko, co jest zepsute i spleśniałe wyrzucam. Radzę usznować własne zdrowie, kupic nowe orzechy. Bo cóz nad zdrowie ... Pozdrawian, nastka
Wyrzuć. Bezwględnie wyrzuć. Tak samo jak każdy owoc czy warzywo, na którym pojawiła się pleśń, choćby tylko na małej przestrzeni. Obrzydliwe skutki dla zdrowia, zwłaszcza te odległe... nie warto ryzykować.
Użytkownik piszczalka napisał w wiadomości: > Wiem ze to wstyd ale znalazłam karton orzechow włoskich, ich skorupki sa > pokryte plesnia :(( czy sa dobre do jedzenia czy lepiej wyrzucic?
Bezwględnie wont! Wszystkie produkty spożywcze, na których pojawi się nawet tylko ślad pleśni należy bez litości wyrzucać. Może z żalem ale bez litości, bowiem pleśń zatruwa jedzenie związkami rakotwórczymi! Nawet jesli widać tylko plamkę - całość jest SKAŻONA!
Mój nowy (jeszcze nie całkiem gotowy) blog: http://barwysmaku.blogspot.com/ - Moja Kawiarenka W nadchodzącą niedzielę - Wielkanocnne propozycje kulinarne
Wiem ze to wstyd ale znalazłam karton orzechow włoskich, ich skorupki sa pokryte plesnia :(( czy sa dobre do jedzenia czy lepiej wyrzucic?
Ja bym zobaczyła jakie są w środku. Rozłup je odstaw na trochę, a potem spróbuj czy nie mają posmaku pleśni. Kurcze, strasznie to niefachowa chyba rada :))
Nie ryzykowałabym. Niby w środku może nie być widać pleśni, a jednak może tam być.
To moze lepiej wyrzuce :((
Rozumiem, że szkoda orzechów, ale pleść jest niezdrowa. To grzyb pleśniowy, kótry ma dluuugie korzenie, niewidoczne dla naszych oczu. Ja osobiście, wszystko, co jest zepsute i spleśniałe wyrzucam. Radzę usznować własne zdrowie, kupic nowe orzechy. Bo cóz nad zdrowie ... Pozdrawian, nastka
Wyrzuć.
Bezwględnie wyrzuć.
Tak samo jak każdy owoc czy warzywo, na którym pojawiła się pleśń, choćby tylko na małej przestrzeni.
Obrzydliwe skutki dla zdrowia, zwłaszcza te odległe... nie warto ryzykować.
Oki ! Juz sa na smietniku :)
Dziekuje wszystkim za szybkie rady. Pozdrawiam :)
no i dobrze pleśń jest rakotwórcza
Użytkownik piszczalka napisał w wiadomości:
> Wiem ze to wstyd ale znalazłam karton orzechow włoskich, ich skorupki sa
> pokryte plesnia :(( czy sa dobre do jedzenia czy lepiej wyrzucic?
Bezwględnie wont! Wszystkie produkty spożywcze, na których pojawi się nawet tylko ślad pleśni należy bez litości wyrzucać. Może z żalem ale bez litości, bowiem pleśń zatruwa jedzenie związkami rakotwórczymi! Nawet jesli widać tylko plamkę - całość jest SKAŻONA!
Mój nowy (jeszcze nie całkiem gotowy) blog:
http://barwysmaku.blogspot.com/ - Moja Kawiarenka
W nadchodzącą niedzielę - Wielkanocnne propozycje kulinarne
Dzieki Puchatku :)