Forum

Kuchenne porady

Sałatka bez majonezu.

  • Autor: Iza468 Data: 2010-03-25 15:36:54

    Witam serdecznie

    Pierwszy raz  pisze na forum ale mam nadzieje ze pomozecie .
    W sobote robie urodziny wiec mam prosbe czy mozecie mi zaproponowac jakas sałatke bez majonezu
    Bede miała gosci którzy nie jedza majonezu wiec  POMÓZCIE!!!
    Dodam  ze  chciałabym pominac grecka

    Czekam na odpowiedz

  • Autor: aggusia35 Data: 2010-03-25 15:47:10

    http://wielkiezarcie.com/recipe52380.html może ta Ci będzie odpowiadać

  • Autor: redrose Data: 2010-03-25 15:48:37

    http://wielkiezarcie.com/recipe43327.html

  • Autor: aggusia35 Data: 2010-03-25 15:48:27

    albo ta http://wielkiezarcie.com/recipe55104.html

  • Autor: Shaera Data: 2010-03-25 15:49:42

    A może być majonez roślinny? Bo jeśli tak, to np. 'Polgrunt' właśnie takowy sprzedaje (TUTAJ link do przepisu)

  • Autor: holly Data: 2010-03-25 19:37:07

    a propos roślinnych ja miałam okazję próbować sojowego firmy orico, bardzo dobry
    natomiast twój przepis na majonez z ziemniaków interesujący. chętnie wypróbuję. stosowałaś go do kanapek? czy nadałby się do takiej typowej sałatki warzywnej?

  • Autor: Shaera Data: 2010-03-26 08:44:31

    Wiesz, ten majonez 'Orico' to jest dokładnie to samo co 'Polgrunt' ('Polgrunt' to dawna nazwa, teraz faktycznie zmienił nazwę na 'Orico', ale to to samo i faktycznie jest bardzo smaczny, chociaż dosyć kaloryczny i niezbyt tani)
    Natomiast, jeśli chodzi o ten mój z ziemniaków, to jest to raczej kwestia gustu Na pewno nie smakuje identycznie, jak prawdziwy (ma też żółtawy kolor), ale jest - myślę - bardzo tani i całkiem smaczny i wydaje mi się, że to w miarę dobra alternatywa dla tych, którzy majonezu nie jedzą z różnych powodów Używam go do kanapek, do posmarowania tekstury sojowej przed smażeniem (tworzy się fajna skorupka), do past na chlebek (TA mi smakuje, chociaż może pięknie nie wygląda ; nie wymyśliłam jej, to tylko moja modyfikacja ), do sałatki jarzynowej również, tylko jest jedno zastrzeżenie - najlepiej smakuje od razu, albo max. kilka h od przyrządzenia. Na drugi, czy trzeci dzień sałatka jest smaczna, ale nie taka, jak 'świeża' Jednak najlepiej samemu się przekonać Dzięki za zainteresowanie przepisem

  • Autor: Shaera Data: 2010-03-26 09:31:48

    Właśnie mi się przypomniało, że wrzucałam ten przepis na 'puszkę'. TUTAJ link - jest tam zdjęcie do przepisu i komentarze osób, które robiły ten majonez Na zdjęciu jest troszkę płynny, ale wystarczy dolać mniej wody i majonez pozostaje w konsystencji gęściejszej

  • Autor: holly Data: 2010-03-27 13:02:59

    ja jestem przyzwyczajona do zamienników, alternatywnych składników, więc podchodzę do takich przepisów racjonalnie :)
    u mnie przeważnie robi się duże ilości sałatki warzywnej, która potem kilka dni stoi w słoikach w lodówce i przy użyciu majonezu pozostaje pyszna przez ten czas, ja nawet wolę taką 2dniową :) więc na święta pewnie kupię ten sojowy do sałatki
    ale napewno wypróbuję twój przepis  do kanapek itp

  • Autor: Shaera Data: 2010-03-27 15:03:02

    No to trzymam kciuki za ten z ziemniaków, jak kiedyś będziesz robić Ten kupny faktycznie jest bardzo smaczną alternatywą - i nadaje się moim zdaniem bardziej do takiej jarzynowej sałatki, niż ten mój

  • Autor: peggy83 Data: 2010-03-25 15:59:41

    http://wielkiezarcie.com/recipe13770.html bardzo ciekawa salatka:)
    http://wielkiezarcie.com/recipe7721.html kolorowa i ostra:)
    http://wielkiezarcie.com/recipe41938.html kolorowa, zdrowa i niespotykana na codzien:)
    http://wielkiezarcie.com/recipe32558.html nastepna bez majonezu:)
    http://wielkiezarcie.com/recipe25418.html i nastepna:)

    http://wielkiezarcie.com/recipe43405.html az slinka leci:)

    To są sałatki, które poleciła mi Tineczka (wątek"wasze sałatkowe hity"), robiłam tę z brokułami i migdałami użytkownika Kluczyna (pycha, ale np. jak dla nas to było za dużo czosnku, warto ją wcześniej zrobić i spróbować) reszta czeka w kolejce.

  • Autor: agus2404 Data: 2010-03-26 07:29:18

    Przylaczam sie - brokuly z feta i migdalami zrobilam... Sa obledne!!! Za pierwszym razem, mimo ze uwielbiam czosnek, troche z nim przesadzilam- za drugim razem, dalam wiecej miodu.. I bylo super!!

  • Autor: till Data: 2010-03-25 17:20:27

    http://wielkiezarcie.com/recipe55638.html
    http://wielkiezarcie.com/recipe40340.html a ta na wszelki wypadek... jest pyszna, tylko nie wiadomo, jak radykalne jest podejście Gosci do gotowych sosów typu "1000 wysp"

  • Autor: tineczka Data: 2010-03-25 19:30:05

    Sos "1000 wysp" jest na bazie mojonezu:)

  • Autor: till Data: 2010-03-25 22:01:47

    Wiem  tineczko :)
    natomiast mam znajomych, którzy zdeklarowali się jako dozgonni wrogowie majonezu, natomiast bez mrugnięcia okiem zjadają jego właśnie takie "pochodne"... zawsze mnie to zastanawiało, ale nie drążyłam tematu... pewnie to u tych moich wynika nie tylko z przekonań antymajonezowych, co zwykłych upodobań kulinarnych

  • Autor: tineczka Data: 2010-03-25 22:37:06

    Till, a ja robie bardzo dobry dressing a la "1000 wysp" bez jednego gramu majonezu:)
    Mysle, ze ludzie nie czytaja skladnikow, nie znaja receptury ...........jak im smakuje, to coz. W koncu majonez to zoltka i olej, sama robie  roznego rodzaju sosy na bazie majonezu,ale nigdy nie uzywam przemyslowego. No i napewno nie uzywam majonezu do  zapiekanek :))

  • Autor: till Data: 2010-03-25 23:58:09

    A pokaż mi palcem tzn. linkiem ten przepis... :)
    kiedyś szukałyśmy z Ekko właśnie takiego przepisu, znalazłyśmy, ale nie u Ciebie, a jestem bardzo ciekawa :) dwa z Twoich dressingów robiłam- bardzo udane były, ale to w porze letniej, kiedy zioła za oknem rosną :)

  • Autor: tineczka Data: 2010-03-26 21:17:35

    Wlasnie wpisalam:)
    http://wielkiezarcie.com/recipe57854.html

  • Autor: agik Data: 2010-03-26 12:49:00

    Tineczko Kochana, ja juz nic nie rozumiem. Wytoczyłaś ciezką armatę w tamtym roku w walce z majonezem, a ja tak ładnie przekonywałam, stosując argumenty, a nie ciosy pięścią w twarz: ze bez majonezu jest tak interesująco, kolorowo, nie tak tłusto, a teraz się okazuje, że majonez jest ok, tylko chodzi o to, żeby to nie był majonez z wielkiej fabryki? Bo ja od czasu tamtej majonez-gate, jadłam go może ze 4 razy, w tym ostatnie dwa razy to był już domowy majonez, który zrobił luby.

    Czy chodzi o wszystko? że za dużo majonezu ( bez względu na to, czy domowy, czy z wielkiej fabryki), że nudno, jak wszędzie majonez i o to, że ze sklepu?

    I właściwie- czemu nie ze sklepu? z powodu konserwantów? z powodu glutów? czy z powodu oleju palmowego? czy z powodu niedobrego smaku takiego sklepowego?

    I jaki to jest sos 1000wysp?

    I jeszcze mam takie pytanie- niedawno wstawiłaś przepis na sałatkę z krewetek z sosem majonezowo- kopoerkowym. Pisze w tym Twoim przepisie, żeby jajko włożyć do wrzątku i gotować 3 min- nie zetnie się białko? średniej wielkości jajko jak sie bezie gotować 4 min to już ma całkowicie ścięte białko- jest po prostu jajkiem na miękko. I w ogóle po co to jajko gotować.- zeby się nie zważył majonez? Rozumiem, jakby to jajko wrzucić na kilka sekund- to taki sposób, zeby jesli jajko jest prosto z lodówki, wyrównało trochę temperaturę do pokojowej.

  • Autor: tineczka Data: 2010-03-27 19:58:50

    Agik, skarbie, moja batalia byla zawiazana z uzywaniem majonezu do wszystkiego. Schab po koldra majonezu, prawie wszystkie salatki na WZ sa z majonezem: otworz pare puszek, wysyp do miski, zalej majonezem.........mniam. Filety kurze obowiazkowo zapiekane pod majonezem..........

    Ja od tamtej pory jadlam tylko jeden raz na sylwestra wlasnie te salatke z krewetek:)

    Tak chodzi o nudnosc majonezowa, jest tyle wspanialych, zdrowych sosow i dressingow do salatek, szkoda, ze tak ciezko ludzi przekonac. Powiem Ci szczeze, ze jak ogladam salatki z bialego makaronu, z bladymi dodatkami i to wszystko wymieszane zbladym majonezem, zeby chociaz byly posypane jakas zielenina.......wrrrr.

    Orginalny sos Thousand Island ( 1000 wysp) to jest sos z majonezu , ketczupu, pikli,cebuli, zielonych oliwek, ugotowanych na twardo jajek i przypraw. Przepis pojawil sie w ksiazce kucharskiej w Nowym Orleanie w roku 1900. Nikt tak naprawde nie wie, ktory jest  orginalem. Kazdy region ma swoje receptury.
    Najsmieszniejsze, ze jest odmiana sosu zwanego w Nowym Yorku "rosyjskim sosem". Ten "rosyjski" byl tylko majonezem na poczatku, potem zaczeto dodawac pikle i posiekane drobno jarzyny, ketchup i tak dalej.........

    Nigdy u mnie majonez sklepowy wlasnie z powodu niepotrzebnych konserwantow, zoltek, ktore nie sa zoltkami, oleju palmowego, ktory nie jest olejem palmowym......

    Przepis na sos Nobis jest receptura najwiekszego kucharza Szwecji wszystkich czasow. Byl mistrzem, szefem kuchni kroleweskiego dworu. Pochodzil z Szwajcarii ale zyl i dzialal w Szwecji cale dorosle zycie.Nagrodzony orderami z calego swiata. Jego zyciowe motto: "z selera tez mozna", bardzo znana fraza u nas:)

    Gwarantuje, ze po 3 minutach i ani jednej sekundy wiecej w wrzacej wodzie bialko sie nie zetnie, jajko jest nadal "surowe". Od 40 lat robie ten sos i nigdy nie mialam niespodzianki ze scietym bialkiem. Rozmiar jajka nie ma znaczenia. Dlaczego sie jajko gotuje, to poszlo do grobu z autorem przepisu. Ze zwazeniem sosu  nie ma to nic wspolnego, bo jajko oziebia sie natychmiast po gotowaniu.

    Robilas ten sos, jak nie , to sprobuj:)

  • Autor: tineczka Data: 2010-03-27 20:03:59

    ooo, zapomnialam napisac, Werner Vogeli , tak sie nazywal, wymyslil w latach 70-tych sos Nobis na jeden z bankietow przy nagrodzie Nobla........

  • Autor: lenka075 Data: 2010-03-25 19:07:21

    Ja polecam http://wielkiezarcie.com/recipe53210.html , jest prosta, wydajna ( może być pikantna ) i bez majonezu.

  • Autor: ilka76 Data: 2010-03-25 20:06:40

    http://wielkiezarcie.com/recipe18358.html może taka

  • Autor: balbisia19 Data: 2010-03-26 07:28:58

    Moze taka? http://wielkiezarcie.com/recipe44803.html

  • Autor: asieksza Data: 2010-03-26 13:15:35

    Kiedyś jadałam u koleżanki sałatkę jarzynową bez groszku, drobniutko pokrojoną gdzie zamiast majonezu była oliwa. Bardzo smaczna alternatywa. iestety mój mężuś majonez kocha pod każdą postacią i taka by pewnie nie przeszła

  • Autor: anulkas Data: 2010-03-26 15:14:32

    a może coś takiego
    http://wielkiezarcie.com/recipe50401.html

    Pozdrawiam

Przejdź do pełnej wersji serwisu