Forum

Kuchenne porady

ryż do obiadu

  • Autor: moni01011 Data: 2010-03-27 16:31:54

    Witam żarłoczki mam małą prośbę do was , poszukuję przepisu na dobry ryż do obiadu do mięska. Będę przugotowywać małe przyjęcie i potrzebuję coś fajnego na ciepłe danie, wiem że zawze mogę za was liczyć więc czekam na waszą podpowiedź . Pozdrawiam wszystkich

  • Autor: jareksz Data: 2010-03-27 17:10:37

    Przepis przetestowany na teściowej:
    http://wielkiezarcie.com/recipe18862.html

    z jak najbardziej pozytywnym skutkiem

  • Autor: kika1 Data: 2010-03-27 17:31:14

    A ja mam ryż na którym piekę udka z kurczaka ale może być też podawany osobno ( też to praktykuje).
    Mianowicie do dużego naczynia żaroodpornego wsypać 1,5 szkl. suchego ryżu , a w garnku zagotować 3 szkl. wody + 2 kostki
    rosołowe + 0,5 kost. masła+ koncentrat pomidorowy( mała puszka). Jak się zagotuję polewamy suchy ryż i wstawiamy do piekarnika
    na 1 - 2 godzin do miękości ryżu . Można w między czasie ryż przemieszać. Udanego przyjęcia.

  • Autor: megii013 Data: 2010-03-27 17:40:27

    Ja też robię ten ryż z udkami lub skrzydełkami, ma świetny smak.polecam!

  • Autor: Dorota zza plota Data: 2010-03-28 14:04:30

    Robie czasem podobnie ale pol kostki masla czyli przynajmniej 10 dg wydaje mi sie za duza...No i u mnie ryz jest po pol godzinie (jesli jest to ryz naturalny razowy bo on potrzebuje dluzej) gotowy. Paraboled i bialy ryz gotowy jest juz po 10-15 minutach od zawrzenia wody z ryzem. A moze liczysz inaczej? Albo Twoj piekarnik inaczej piecze...U mnie po godzinie pieczenia ryz b sie albo rozkleil albo wysechl zbytnio...

  • Autor: jareksz Data: 2010-03-27 17:40:37

    W mojej rodzinie często podaje się ryż z ogórkami. Szukałem na WŻ przepisu ale nie znalazłem. Gotowany ryż do tego dość drobno pokrojony świeży ogórek, koperek i trochę śmietany. Moim zdaniem idealny do np. kurczaka.

  • Autor: reni_pi Data: 2010-03-27 22:41:19

    A w mojej rodzinie robimy też tak ryż do kurczaka ale dodajemy nie śmietanę a majonez.No i oczywiście drobno pokrojony ogórek i koperek.

  • Autor: agik Data: 2010-03-27 18:57:08

    To chyba zalezy do jakiego mięsa...
    Do dań z kurczaka mnie smakuje ryż gotowany na rosołu z dodatkiem masła.
    Do dań z wieprzowiny i mięsa z grila mnie smakuje ryż ugotowany w wodzie w dodatkiem masła, i potem wymieszany z  pokrojonymi suszonymi pomidorami i i ziołami.
    Jeszcze czasem robię takie indycze kotleciki mielone, gotowane na parze- na "ryżowej łączce" ;))) gotuję ryż w wodzie z dodatkiem masła, gotuję na parze warzywną mrożonkę ( obojętnie jaką, ale najlepiej jeśli warzywa są pokrojone w małe kawałki- np mieszanka chińska, albo meksykańska) i mieszam warzywa z ryżem, formuję kulki, a na to układam klopsiki.


    A w ogóle to chodzi Ci o sposób podania ryżu? czy o danie z ryżem w rodzaju risotto? czy o najlepszy sposób gotowania ryżu?

  • Autor: Kazik45 Data: 2010-03-27 19:16:47

    http://wielkiezarcie.com/recipe19339.html
    Polecam, sprawdzony, możesz dać zamiast kostki rosołowej, kostkę bulionu warzywnego , zwiekszyć ilość wody i nie dodawać mleka.

  • Autor: stokrotka390 Data: 2010-03-28 14:05:20

    Moj ryz do mieska pieczonego w piekarniku i na grilu, a takze do kielbasy robie tak: w garnku na malej ilosci oleju podsmazam pieczarki, troche marchewki, groszek lub kukurydze z puszki, papryke, dodaje sol, pieprz, rozmaryn, szalwie i troche sosu sojowego ( jak jest za malo plynu to dodaje troche kostki rosolowej rozpuszczonej w wodzie). Dusze to wszystko do miekkosci, a na samym koncu dodaje ryz ugotowany na sypko i gotowe. Pozdrawiam

  • Autor: aventia Data: 2010-03-29 22:21:40

    Polecam tak przygotowany ryż: http://gotowanie.net.pl/przepis/dania-obiadowe/kurczak-gyros-ryz-curry
    Dobrze się komponuje np z kurczakiem.

Przejdź do pełnej wersji serwisu