Witam żarłoczki mam małą prośbę do was , poszukuję przepisu na dobry ryż do obiadu do mięska. Będę przugotowywać małe przyjęcie i potrzebuję coś fajnego na ciepłe danie, wiem że zawze mogę za was liczyć więc czekam na waszą podpowiedź . Pozdrawiam wszystkich
A ja mam ryż na którym piekę udka z kurczaka ale może być też podawany osobno ( też to praktykuje). Mianowicie do dużego naczynia żaroodpornego wsypać 1,5 szkl. suchego ryżu , a w garnku zagotować 3 szkl. wody + 2 kostki rosołowe + 0,5 kost. masła+ koncentrat pomidorowy( mała puszka). Jak się zagotuję polewamy suchy ryż i wstawiamy do piekarnika na 1 - 2 godzin do miękości ryżu . Można w między czasie ryż przemieszać. Udanego przyjęcia.
Robie czasem podobnie ale pol kostki masla czyli przynajmniej 10 dg wydaje mi sie za duza...No i u mnie ryz jest po pol godzinie (jesli jest to ryz naturalny razowy bo on potrzebuje dluzej) gotowy. Paraboled i bialy ryz gotowy jest juz po 10-15 minutach od zawrzenia wody z ryzem. A moze liczysz inaczej? Albo Twoj piekarnik inaczej piecze...U mnie po godzinie pieczenia ryz b sie albo rozkleil albo wysechl zbytnio...
W mojej rodzinie często podaje się ryż z ogórkami. Szukałem na WŻ przepisu ale nie znalazłem. Gotowany ryż do tego dość drobno pokrojony świeży ogórek, koperek i trochę śmietany. Moim zdaniem idealny do np. kurczaka.
To chyba zalezy do jakiego mięsa... Do dań z kurczaka mnie smakuje ryż gotowany na rosołu z dodatkiem masła. Do dań z wieprzowiny i mięsa z grila mnie smakuje ryż ugotowany w wodzie w dodatkiem masła, i potem wymieszany z pokrojonymi suszonymi pomidorami i i ziołami. Jeszcze czasem robię takie indycze kotleciki mielone, gotowane na parze- na "ryżowej łączce" ;))) gotuję ryż w wodzie z dodatkiem masła, gotuję na parze warzywną mrożonkę ( obojętnie jaką, ale najlepiej jeśli warzywa są pokrojone w małe kawałki- np mieszanka chińska, albo meksykańska) i mieszam warzywa z ryżem, formuję kulki, a na to układam klopsiki.
A w ogóle to chodzi Ci o sposób podania ryżu? czy o danie z ryżem w rodzaju risotto? czy o najlepszy sposób gotowania ryżu?
http://wielkiezarcie.com/recipe19339.html Polecam, sprawdzony, możesz dać zamiast kostki rosołowej, kostkę bulionu warzywnego , zwiekszyć ilość wody i nie dodawać mleka.
Moj ryz do mieska pieczonego w piekarniku i na grilu, a takze do kielbasy robie tak: w garnku na malej ilosci oleju podsmazam pieczarki, troche marchewki, groszek lub kukurydze z puszki, papryke, dodaje sol, pieprz, rozmaryn, szalwie i troche sosu sojowego ( jak jest za malo plynu to dodaje troche kostki rosolowej rozpuszczonej w wodzie). Dusze to wszystko do miekkosci, a na samym koncu dodaje ryz ugotowany na sypko i gotowe. Pozdrawiam
Witam żarłoczki mam małą prośbę do was , poszukuję przepisu na dobry ryż do obiadu do mięska. Będę przugotowywać małe przyjęcie i potrzebuję coś fajnego na ciepłe danie, wiem że zawze mogę za was liczyć więc czekam na waszą podpowiedź . Pozdrawiam wszystkich
Przepis przetestowany na teściowej:
http://wielkiezarcie.com/recipe18862.html
z jak najbardziej pozytywnym skutkiem
A ja mam ryż na którym piekę udka z kurczaka ale może być też podawany osobno ( też to praktykuje).
Mianowicie do dużego naczynia żaroodpornego wsypać 1,5 szkl. suchego ryżu , a w garnku zagotować 3 szkl. wody + 2 kostki
rosołowe + 0,5 kost. masła+ koncentrat pomidorowy( mała puszka). Jak się zagotuję polewamy suchy ryż i wstawiamy do piekarnika
na 1 - 2 godzin do miękości ryżu . Można w między czasie ryż przemieszać. Udanego przyjęcia.
Ja też robię ten ryż z udkami lub skrzydełkami, ma świetny smak.polecam!
Robie czasem podobnie ale pol kostki masla czyli przynajmniej 10 dg wydaje mi sie za duza...No i u mnie ryz jest po pol godzinie (jesli jest to ryz naturalny razowy bo on potrzebuje dluzej) gotowy. Paraboled i bialy ryz gotowy jest juz po 10-15 minutach od zawrzenia wody z ryzem. A moze liczysz inaczej? Albo Twoj piekarnik inaczej piecze...U mnie po godzinie pieczenia ryz b sie albo rozkleil albo wysechl zbytnio...
W mojej rodzinie często podaje się ryż z ogórkami. Szukałem na WŻ przepisu ale nie znalazłem. Gotowany ryż do tego dość drobno pokrojony świeży ogórek, koperek i trochę śmietany. Moim zdaniem idealny do np. kurczaka.
A w mojej rodzinie robimy też tak ryż do kurczaka ale dodajemy nie śmietanę a majonez.No i oczywiście drobno pokrojony ogórek i koperek.
To chyba zalezy do jakiego mięsa...
Do dań z kurczaka mnie smakuje ryż gotowany na rosołu z dodatkiem masła.
Do dań z wieprzowiny i mięsa z grila mnie smakuje ryż ugotowany w wodzie w dodatkiem masła, i potem wymieszany z pokrojonymi suszonymi pomidorami i i ziołami.
Jeszcze czasem robię takie indycze kotleciki mielone, gotowane na parze- na "ryżowej łączce" ;))) gotuję ryż w wodzie z dodatkiem masła, gotuję na parze warzywną mrożonkę ( obojętnie jaką, ale najlepiej jeśli warzywa są pokrojone w małe kawałki- np mieszanka chińska, albo meksykańska) i mieszam warzywa z ryżem, formuję kulki, a na to układam klopsiki.
A w ogóle to chodzi Ci o sposób podania ryżu? czy o danie z ryżem w rodzaju risotto? czy o najlepszy sposób gotowania ryżu?
http://wielkiezarcie.com/recipe19339.html
Polecam, sprawdzony, możesz dać zamiast kostki rosołowej, kostkę bulionu warzywnego , zwiekszyć ilość wody i nie dodawać mleka.
Moj ryz do mieska pieczonego w piekarniku i na grilu, a takze do kielbasy robie tak: w garnku na malej ilosci oleju podsmazam pieczarki, troche marchewki, groszek lub kukurydze z puszki, papryke, dodaje sol, pieprz, rozmaryn, szalwie i troche sosu sojowego ( jak jest za malo plynu to dodaje troche kostki rosolowej rozpuszczonej w wodzie). Dusze to wszystko do miekkosci, a na samym koncu dodaje ryz ugotowany na sypko i gotowe. Pozdrawiam
Polecam tak przygotowany ryż: http://gotowanie.net.pl/przepis/dania-obiadowe/kurczak-gyros-ryz-curry
Dobrze się komponuje np z kurczakiem.