Kochani, prosze was o pomoc. Swieta za pasem a ja mam bardzo malo czasu na ich przygotowanie.Do srody moja braca pozwala mi jeszcze na troche luzu a pozniej bede padac na nos.Poradzcie mi prosze co moge dla mojej 5-osobowej rodziny przygotowac wczesniej tak,zebym nie zarywala nocy o mogla sie cieszyc nastrojem swiatecznym razem z nimi.
Ja staram się robić chociaż jedno danie w słoiki, może to być bigos, strogonoff, gulasz, leczo itd. A jeśli chodzi o ciasta to wybieram niektóre takie, których nie trzeba piec i się je szybko robi. Polecam serdecznie np.
http://wielkiezarcie.com/recipe51187.html można je zrobić nawet 3, 4 dni przed świętami , robi się je błyskawicznie, pyszne i baaardzo słodkie.
http://wielkiezarcie.com/recipe2382.html już sprawdziłam. B. dobre ciasto, tylko ja posypywałam jedną warstwę gorzkim kakao, a dwie tartą czekoladą.PYYYCHA !
Jak coś mi się przypomni to jeszcze napiszę Pozdrawiam.
Witaj.Napewno możesz trzy dni wcześniej ugotowac bigos (ja tak robię),zależy też co chcesz podac na święta-tak ogólnie.Dwa dni wcześniej możesz popiec ciasta.Dzień wcześniej ugotowac rosół lub flaki zależy co chcesz podac na stól na obiad.W Wielką sobotę rano ugotowac jajka do święconki i do sałatki oraz posmażyc kotlety itp.Na koniec sprawdzic czy wszędzie jest czysto itd.,i gotowe.Ja tak robię,żeby później w przed ostatni dzień nie biegac itd.Jak tak robie od wielu,wielu lat i jestem później wypoczęta w święta.Ale ty już zadecydujesz jak masz rozplanowac sobie robotę.Pozdrawiam.
Na kazde swieta robie pasztet, mieso w tym roku udusiłam, zmieliłam i zamroziłam juz, w sobote rano dodam tylko jajka i do piekarnika. W sobote bede gotowac duzy gar rosołu i bedzie na dwa dni a w poniedziałek zrobie pomidorowa na nim jeszcze. Co do drugiego dania to w sobote bedzie
http://wielkiezarcie.com/recipe4165.html bo szybko do piekarnika + ziemniaki. A w niedziele planuje roladki z piersi kurczaka faszerowane pieczarkami, juz sa gotowe w zamrazalce, wiec rowniez wstawie do piekarnika z ziemniakami razem sie zrobia i buraczki ze słoika, obiad gotowy.
Ciasto w piatek bede piekła a sałatki codziennie na bieżąco.
Hejka: Bigos mozesz smialo kilka dni wczesniej. Rosol na zurek mozesz juz ugotowac i zamrozic. Upiec: biszkopt smialo kilka dni wczesniej chocby dzis - wystudzony owinac w folie spozywcza by nie wysychal. Wszelkie ciasteczka kruche, makowce na kruchym mozesz piec i dzis tak samo jak wiekszosc mazurkow. Tez trzymac nielukrowane lekko owiniete folia. Wypieki z ciasta piaskowego tez mozesz zrobic juz jutro i nieozdobione owinac folia by nie wyschly. Sernik w czwartek czy piatek. Jak mi sie cos przypomni to dopisze.
Witam ;) chciałam się zapytać czy zna ktos przepis na tzn. "święcennik".. nie mam pojecia jak sie to robi wiem tylko ze jest to tak jak zwykle ciasto drożdżowe.. prosze was o pomoc i z góry dzieki za info:):*
Kochani, prosze was o pomoc. Swieta za pasem a ja mam bardzo malo czasu na ich przygotowanie.Do srody moja braca pozwala mi jeszcze na troche luzu a pozniej bede padac na nos.Poradzcie mi prosze co moge dla mojej 5-osobowej rodziny przygotowac wczesniej tak,zebym nie zarywala nocy o mogla sie cieszyc nastrojem swiatecznym razem z nimi.
Ja staram się robić chociaż jedno danie w słoiki, może to być bigos, strogonoff, gulasz, leczo itd. A jeśli chodzi o ciasta to wybieram niektóre takie, których nie trzeba piec i się je szybko robi. Polecam serdecznie np.
linki aktywne
http://wielkiezarcie.com/recipe51187.html
http://wielkiezarcie.com/recipe2382.html
Witaj.Napewno możesz trzy dni wcześniej ugotowac bigos (ja tak robię),zależy też co chcesz podac na święta-tak ogólnie.Dwa dni wcześniej możesz popiec ciasta.Dzień wcześniej ugotowac rosół lub flaki zależy co chcesz podac na stól na obiad.W Wielką sobotę rano ugotowac jajka do święconki i do sałatki oraz posmażyc kotlety itp.Na koniec sprawdzic czy wszędzie jest czysto itd.,i gotowe.Ja tak robię,żeby później w przed ostatni dzień nie biegac itd.Jak tak robie od wielu,wielu lat i jestem później wypoczęta w święta.Ale ty już zadecydujesz jak masz rozplanowac sobie robotę.Pozdrawiam.
może tu znajdziesz jakąś podpowiedź : http://wielkiezarcie.com/forum_watek.php?id=340768&post=340768&offset=0
powodzonka!! :)
Na kazde swieta robie pasztet, mieso w tym roku udusiłam, zmieliłam i zamroziłam juz, w sobote rano dodam tylko jajka i do piekarnika.
W sobote bede gotowac duzy gar rosołu i bedzie na dwa dni a w poniedziałek zrobie pomidorowa na nim jeszcze. Co do drugiego dania to w sobote bedzie
http://wielkiezarcie.com/recipe4165.html bo szybko do piekarnika + ziemniaki. A w niedziele planuje roladki z piersi kurczaka faszerowane pieczarkami, juz sa gotowe w zamrazalce, wiec rowniez wstawie do piekarnika z ziemniakami razem sie zrobia i buraczki ze słoika, obiad gotowy.
Ciasto w piatek bede piekła a sałatki codziennie na bieżąco.
Bardzo Wam dziekuje
Hejka: Bigos mozesz smialo kilka dni wczesniej. Rosol na zurek mozesz juz ugotowac i zamrozic. Upiec: biszkopt smialo kilka dni wczesniej chocby dzis - wystudzony owinac w folie spozywcza by nie wysychal. Wszelkie ciasteczka kruche, makowce na kruchym mozesz piec i dzis tak samo jak wiekszosc mazurkow. Tez trzymac nielukrowane lekko owiniete folia. Wypieki z ciasta piaskowego tez mozesz zrobic juz jutro i nieozdobione owinac folia by nie wyschly. Sernik w czwartek czy piatek. Jak mi sie cos przypomni to dopisze.
Witam ;) chciałam się zapytać czy zna ktos przepis na tzn. "święcennik".. nie mam pojecia jak sie to robi wiem tylko ze jest to tak jak zwykle ciasto drożdżowe
.. prosze was o pomoc i z góry dzieki za info:):*
Przeczytaj to http://katowice.gazeta.pl/katowice/1,35056,1979279.html