Witam.Mam pytanie mianowicie mam śmietanę 30% która ma termin ważności do jutra a chciałabym ją wykorzystać do ciasta dopiero w sobotę i w związku z tym mam pytanie czy mogę ją zamrozić???i czy po odmrożeniu uda mi się ją ubić???Dziękuję za odpowiedzi.
Użytkownik irenab napisał w wiadomości: > Witam.Mam pytanie mianowicie mam śmietanę 30% która ma termin > ważności do jutra a chciałabym ją wykorzystać do ciasta dopiero w sobotę > i w związku z tym mam pytanie czy mogę ją zamrozić???i czy po odmrożeniu > uda mi się ją ubić???Dziękuję za odpowiedzi.
Jeżeli opakowanie faktycznie jest hermetycznie szczelne, to do soboty nie powinno się stać nic złego. Najwyżej Ci nieco zgęstnieje. Trzymaj w temperaturze +1 > +3 stopnie. Mrozić nie ma sensu. Czasami bywa tak, że do upływu terminu ważności jeszcze kilka dni, a produkt już nie nadaje się do spożycia. Najczęstsza przyczyna - nieszczelność opakowania.
Qurczę blade. Pisząc odpowiedź zapomniałem, że akurat byłem zalogowany jako Lubczyk. Czasem sprawdzam czy nie ma tam PW. Wszystko następne proszę traktować "puchatkowo"
Dziwna rada, bo kto ma w lodowce temperature +1 albo +3. Wszystkie salaty i wrazliwe jarzyny bylyby zniszczone. Smietana pasteryzowana doskonale utrzyma sie w temperaturze do +8. Najwazniejsze jest nie przerwanie odpowiedniej temperatury miedzy kupnem a doniesieniem do domu. Produkt, ktory przed terminem waznosci nie nadaje sie do spozycia byl przechowany w nieodpowiedniej temperaturze. Za wysoka temperatura juz na polce sklepowej, albo za dlugi czas (za wysoka temperatura) miedzy zakupem a wlozeniem produktu do lodowki w domu. Oczywiscie wykluczam nieszczelnosc opakowania, bo taki produkt nigdy bym nie uzyla.
tineczko, ja mam w mojej lodowce bosch "cool box" (cos w rodzaju niewielkiej szuflady mniej wiecej na srodku komory), w ktorym wg zapewnien producenta temperatura powinna wynosic ok. +1 stopnia.
moja mama twierdzi, że mrożonej śmietany nie da się już ubić, że jest definitywnie do wyrzucenia. Osobiście nie wiem czy to prawda, bo trzymając się tej jej rady nigdy śmietany nie mroziłam, ani nie stawialam nawet na górnej (najzimniejszej) półce lodówki. I zgadzam się z Puchatkiem - jeśli opakowanie jest szczelne to śmietana, stojąc po prostu w lodówce, będzie jak najbardziej ok!
Wiele zależy od tego jaka to śmietanka. Zwykła czy UHT? Zwykła ma ok 5 dni ważności po wyznaczonym terminie robi się gorzka, nie nadaje się do spożycia. UHT poddawana specjalnej obróbce posiada termin ok kilku miesięcy od daty produkcji. Jeżeli była przechowywana prawidłowo, jest szczelna ( jak pisał Lubczyk-Puchatek) to nie powinno być problemu.
Szczerze mówiąc chyba sie nie da ubic,gdyż po odmrożeniu może w niej byc troche wody,ale nie jestem pewna.Sprubuj ją ubic a jak sie nie da to niestety ale musisz kupic.
W zasadzie to jestem Ci winien odpowiedź na podstawową część pytania.
Zamrożona śmietana po rozmrożeniu nie nadaje się do ubijania! Obojętnie czy 30 czy 36%. Szkoda czasu na próby. Nadaje się tylko do gotowania lub zaprawiania ugotowanych dań.
Witam.Mam pytanie mianowicie mam śmietanę 30% która ma termin ważności do jutra a chciałabym ją wykorzystać do ciasta dopiero w sobotę i w związku z tym mam pytanie czy mogę ją zamrozić???i czy po odmrożeniu uda mi się ją ubić???Dziękuję za odpowiedzi.
nie wiem jakim cudem ale sie ubiła :D, chciałm ją tylko schłodzić, ale zagadałam sie z koleżanką i zmarzła. Kwestia jest tylko taka, że śmietana również zwiera wodę, więc poszlam po rozum do głowy i kiedy już się troche rozpuściła i były w niej wiórki lodu to przecedziłam ją przez sitko i w ten sposób po części pozbyłam się wody i śmietana się ubiła. Swoją droga pamietam jak kiedyś moja babcia mroziła śmietanę, a póniej rozmrażała i robiła z niej masło (najpyszniejsze na świecie - 100% tł. :D )
Witam.Mam pytanie mianowicie mam śmietanę 30% która ma termin ważności do jutra a chciałabym ją wykorzystać do ciasta dopiero w sobotę i w związku z tym mam pytanie czy mogę ją zamrozić???i czy po odmrożeniu uda mi się ją ubić???Dziękuję za odpowiedzi.
Użytkownik irenab napisał w wiadomości:
> Witam.Mam pytanie mianowicie mam śmietanę 30% która ma termin
> ważności do jutra a chciałabym ją wykorzystać do ciasta dopiero w sobotę
> i w związku z tym mam pytanie czy mogę ją zamrozić???i czy po odmrożeniu
> uda mi się ją ubić???Dziękuję za odpowiedzi.
Jeżeli opakowanie faktycznie jest hermetycznie szczelne, to do soboty nie powinno się stać nic złego. Najwyżej Ci nieco zgęstnieje.
Trzymaj w temperaturze +1 > +3 stopnie. Mrozić nie ma sensu.
Czasami bywa tak, że do upływu terminu ważności jeszcze kilka dni, a produkt już nie nadaje się do spożycia.
Najczęstsza przyczyna - nieszczelność opakowania.
Qurczę blade. Pisząc odpowiedź zapomniałem, że akurat byłem zalogowany jako Lubczyk. Czasem sprawdzam czy nie ma tam PW.
Wszystko następne proszę traktować "puchatkowo"
A czy to jakaś różnica jaki nick?
Dziwna rada, bo kto ma w lodowce temperature +1 albo +3. Wszystkie salaty i wrazliwe jarzyny bylyby zniszczone. Smietana pasteryzowana doskonale utrzyma sie w temperaturze do +8.
Najwazniejsze jest nie przerwanie odpowiedniej temperatury miedzy kupnem a doniesieniem do domu. Produkt, ktory przed terminem waznosci nie nadaje sie do spozycia byl przechowany w nieodpowiedniej temperaturze. Za wysoka temperatura juz na polce sklepowej, albo za dlugi czas (za wysoka temperatura) miedzy zakupem a wlozeniem produktu do lodowki w domu. Oczywiscie wykluczam nieszczelnosc opakowania, bo taki produkt nigdy bym nie uzyla.
tineczko, ja mam w mojej lodowce bosch "cool box" (cos w rodzaju niewielkiej szuflady mniej wiecej na srodku komory), w ktorym wg zapewnien producenta temperatura powinna wynosic ok. +1 stopnia.
Ja jak podkręcę na maxa to nawet mi zamrozić lekko potrafi
moja mama twierdzi, że mrożonej śmietany nie da się już ubić, że jest definitywnie do wyrzucenia. Osobiście nie wiem czy to prawda, bo trzymając się tej jej rady nigdy śmietany nie mroziłam, ani nie stawialam nawet na górnej (najzimniejszej) półce lodówki.
I zgadzam się z Puchatkiem - jeśli opakowanie jest szczelne to śmietana, stojąc po prostu w lodówce, będzie jak najbardziej ok!
Wiele zależy od tego jaka to śmietanka. Zwykła czy UHT?
Zwykła ma ok 5 dni ważności po wyznaczonym terminie robi się gorzka, nie nadaje się do spożycia. UHT poddawana specjalnej obróbce posiada termin ok kilku miesięcy od daty produkcji. Jeżeli była przechowywana prawidłowo, jest szczelna ( jak pisał Lubczyk-Puchatek) to nie powinno być problemu.
Szczerze mówiąc chyba sie nie da ubic,gdyż po odmrożeniu może w niej byc troche wody,ale nie jestem pewna.Sprubuj ją ubic a jak sie nie da to niestety ale musisz kupic.
Ja bym się aż tak nie przejmował kilkudniowym przekroczeniem terminu ważności.
Chyba gorzej będzie z zamrożeniem i rozmrożeniem.....
W zasadzie to jestem Ci winien odpowiedź na podstawową część pytania.
Zamrożona śmietana po rozmrożeniu nie nadaje się do ubijania!
Obojętnie czy 30 czy 36%. Szkoda czasu na próby.
Nadaje się tylko do gotowania lub zaprawiania ugotowanych dań.
Bardzo Wam dziękuję za odpowiedzi,postanowiłam nie eksperymentować dzisiaj zużyję tą śmietanę do zabielenia zupy a nową kupię do ubicia do ciasta:)
Dobry pomysł. Do ciasta powinna być świeża bo nie zjecie chyba od razu i chwilę postoi.
Witam.Mam pytanie mianowicie mam śmietanę 30% która ma termin
nie wiem jakim cudem ale sie ubiła :D, chciałm ją tylko schłodzić, ale zagadałam sie z koleżanką i zmarzła. Kwestia jest tylko taka, że śmietana również zwiera wodę, więc poszlam po rozum do głowy i kiedy już się troche rozpuściła i były w niej wiórki lodu to przecedziłam ją przez sitko i w ten sposób po części pozbyłam się wody i śmietana się ubiła. Swoją droga pamietam jak kiedyś moja babcia mroziła śmietanę, a póniej rozmrażała i robiła z niej masło (najpyszniejsze na świecie - 100% tł. :D )ważności do jutra a chciałabym ją wykorzystać do ciasta dopiero w sobotę
i w związku z tym mam pytanie czy mogę ją zamrozić???i czy po odmrożeniu
uda mi się ją ubić???Dziękuję za odpowiedzi.