Jak zrobić puszyste i wilgotne ciasto czekoladowe. Szukam przepisu... ale nie jestem pewna który jest dobry. Kiedyś jadłam takie. Sama umie robić murzynka, babkę piaskową i biszkopt czekoladowy. Ale to jeszcze nie to co kiedyś jadłam. Tamto miało takie duże pęcherzyki powietrza i było bardzo czekoladowe w smaku. Może ktoś coś poleci?
Musisz zastosować prawidłowo ubitą pianę z białek. Im więcej cukru dodasz do ubijanej piany, tym bardziej będzie ona stabilna! Proszek do pieczenia jest tu raczej mało skuteczny i w sumie popsuje tylko smak. W celu zamierzonego uzyskania puszystości będzie jeszcze lepiej, jeśli pianę będziesz ubijać nad gorącą kapielą wodną!
Alternatywny murzynek czekoladowy BEZ MĄKI znajdziesz pod http://barwysmaku.blogspot.com/ Przepis pochodzi z mojej książki Słodka Pokusa (Prószyński&Ska, W-wa 2006)
http://wielkiezarcie.com/recipe57022.html i czekoladowe i puszyste:) Ciasta "ciężkie" dobrze podnosi dodanie sody - nie za dużo, bo będzie wyczuwalna w smaku. Pozdrawiam.
Jak zrobić puszyste i wilgotne ciasto czekoladowe. Szukam przepisu... ale nie jestem pewna który jest dobry. Kiedyś jadłam takie. Sama umie robić murzynka, babkę piaskową i biszkopt czekoladowy. Ale to jeszcze nie to co kiedyś jadłam. Tamto miało takie duże pęcherzyki powietrza i było bardzo czekoladowe w smaku. Może ktoś coś poleci?
Musisz zastosować prawidłowo ubitą pianę z białek. Im więcej cukru dodasz do ubijanej piany, tym bardziej będzie ona stabilna!
Proszek do pieczenia jest tu raczej mało skuteczny i w sumie popsuje tylko smak.
W celu zamierzonego uzyskania puszystości będzie jeszcze lepiej, jeśli pianę będziesz ubijać nad gorącą kapielą wodną!
Alternatywny murzynek czekoladowy BEZ MĄKI znajdziesz pod http://barwysmaku.blogspot.com/
Przepis pochodzi z mojej książki Słodka Pokusa (Prószyński&Ska, W-wa 2006)
To ciasto jest wilgotne i nie przypomina murzynka ani biszkoptu , jest bardzo dobre http://wielkiezarcie.com/recipe44957.html
http://wielkiezarcie.com/recipe44957.html
http://wielkiezarcie.com/recipe57022.html i czekoladowe i puszyste:) Ciasta "ciężkie" dobrze podnosi dodanie sody - nie za dużo, bo będzie wyczuwalna w smaku. Pozdrawiam.