Forum

Kuchenne porady

Puszyste ciasto czekoladowe - jak zrobić?

  • Autor: MAGDAITYLE Data: 2010-03-30 10:00:04

    Jak zrobić puszyste i wilgotne ciasto czekoladowe. Szukam przepisu... ale nie jestem pewna który jest dobry. Kiedyś jadłam takie. Sama umie robić murzynka, babkę piaskową i biszkopt czekoladowy. Ale to jeszcze nie to co kiedyś jadłam. Tamto miało takie duże pęcherzyki powietrza i było bardzo czekoladowe w smaku. Może ktoś coś poleci?

  • Autor: Puchatek Data: 2010-03-30 10:23:15

    Musisz zastosować prawidłowo ubitą pianę z białek. Im więcej cukru dodasz do ubijanej piany, tym bardziej będzie ona stabilna!
    Proszek do pieczenia jest tu raczej mało skuteczny i w sumie popsuje tylko smak.
    W celu zamierzonego uzyskania puszystości będzie jeszcze lepiej, jeśli pianę będziesz ubijać nad gorącą kapielą wodną!

    Alternatywny murzynek czekoladowy BEZ MĄKI znajdziesz pod http://barwysmaku.blogspot.com/
    Przepis pochodzi z mojej książki Słodka Pokusa (Prószyński&Ska, W-wa 2006)

  • Autor: monia7301 Data: 2010-03-30 19:15:26

    To ciasto jest wilgotne i nie przypomina murzynka ani biszkoptu , jest bardzo dobre  http://wielkiezarcie.com/recipe44957.html

  • Autor: dana39 Data: 2010-03-30 20:58:15

    http://wielkiezarcie.com/recipe44957.html

  • Autor: eNka Data: 2010-03-30 21:05:31

    http://wielkiezarcie.com/recipe57022.html i czekoladowe i puszyste:) Ciasta "ciężkie" dobrze podnosi dodanie sody - nie za dużo, bo będzie wyczuwalna w smaku. Pozdrawiam.

Przejdź do pełnej wersji serwisu