Forum

Rozmowy wolne i frywolne

Zasiłek dla bezrobotnych

• Autor: izabela_27 Data: 2010-03-30 10:56:11

Od 2003 do końca grudnia 2009 byłam zatrudnona w firmie,gdzie ostatnie 4 lata przebywałam na urlopie wychowawczym.W styczniu podjęłam nową pracę,gdzie umowa kończy mi się w jutrzejszym dniu.Czy w tej sytuacji moge zarejestrować się w UP i pobierać zasiłek dla berobotnych do momentu podjęcia nowej pracy.Proszę o odpowiedź.

• Autor: atenamisia Data: 2010-03-30 11:30:41

Myślę ze tak ale aby się upewnić zadzwoń do swojego urzędu pracy na informację i napewno odpowiedzą Ci na wszystkie pytania

• Autor: gabisia Data: 2010-03-30 12:08:38

Ja bym miała wątpliwości... Z tego co mi się wydaje, trzeba przepracować pełny rok w ostatniej pracy, żeby dostać zasiłek przez pół roku... Ale trzeba się dopytać w urzędzie. Powodzenia!

• Autor: as Data: 2010-03-30 12:22:46

Musisz pracować rok w ciągu ostatnich 18 miesięcy.

• Autor: bagietka Data: 2010-03-30 22:35:51

Dokładnie jak piszesz. 12 miesięcy w ciągu ostatnich 18-stu. Przy czym składki musza być odprowadzane od przynajmniej najniższego wynagrodzenia tj. w 2010r. : 1317,00 brutto

• Autor: as Data: 2010-03-30 23:32:31

Zgadza się dopisałam to niżej

• Autor: monique21 Data: 2010-03-30 12:28:16

zasiłek dostajesz dopiero po trzech miesiącach bezrobocia, tj. trzy miesiące od zarejestrowania się w UP

• Autor: as Data: 2010-03-30 13:34:02

Dlaczego tak późno?

• Autor: gabisia Data: 2010-03-30 13:54:33

Ja, jak pobierałam zasiłek, to dostałam go właśnie po trzecim miesiącu bezrobocia i tylko przez trzy miesiące. Ale było to spowodowane tym, że sama się zwolniłam (za porozumieniem stron), a nie z winy pracodawcy. 

• Autor: Angelinka29 Data: 2010-03-30 16:22:28

Użytkownik gabisia napisał w wiadomości:
    > Ja, jak pobierałam zasiłek, to dostałam go właśnie po trzecim miesiącu
    > bezrobocia i tylko przez trzy miesiące. Ale było to spowodowane tym, że
    > sama się zwolniłam (za porozumieniem stron), a nie z winy pracodawcy.                                           I to właśnie było powodem wstrzymania Ci zasiłku na okres 3 miesięcy.Ja również jestem na zasiłku i po miesiącu od daty rejestracji wypłacono mi pierwszy zasiłek,który jest przyznany na rok czasu.

• Autor: gabisia Data: 2010-03-30 18:55:29

Użytkownik Angelinka29 napisał w wiadomości:
    > Użytkownik gabisia napisał w wiadomości: > Ja, jak pobierałam zasiłek,
    > to dostałam go właśnie po trzecim miesiącu > bezrobocia i tylko przez
    > trzy miesiące. Ale było to spowodowane tym, że > sama się zwolniłam
    > (za porozumieniem stron), a nie z winy
    > pracodawcy.                                          
    > I to właśnie było powodem wstrzymania Ci zasiłku na okres 3 miesięcy.Ja
    > również jestem na zasiłku i po miesiącu od daty rejestracji

> wypłacono mi pierwszy zasiłek,który jest przyznany na rok czasu.

Nie wiem, czy przypadkiem okres otrzymywania zasiłku nie jest uzależniony od województwa, powiatu itp. U mnie na pewno jest tylko przez pół roku. Mój szwagier, który niedawno stracił pracę, zarejestrował się i też przysługuje mu kasa przez pół roku (tylko oczywiście większa, bo ma duży staż pracy).

• Autor: Angelinka29 Data: 2010-03-30 19:30:56

Nie wiem, czy przypadkiem okres otrzymywania zasiłku nie jest uzależniony od województwa, powiatu itp. U mnie na pewno jest tylko przez pół roku. Mój szwagier, który niedawno stracił pracę, zarejestrował się i też przysługuje mu kasa przez pół roku (tylko oczywiście większa, bo ma duży staż pracy).     

Całkiem możliwe,że zależne jest to od województwa i skali bezrobocia.Kiedyś słyszałam,że jeżeli w danym województwie notuje się duży wzrost bezrobocia,to zasiłki są przyznawane właśnie na rok.Moim zdaniem najlepiej jest iść do danego urzędu i na miejscu zasięgnąć informacji,przepisy często ulegają zmianie i czasami ciężko się w tym wszystkim połapać jak się nie jest na bieżąco.

• Autor: gabisia Data: 2010-03-30 20:04:53

Użytkownik Angelinka29 napisał w wiadomości:
    Moim
    > zdaniem najlepiej jest iść do danego urzędu i na miejscu zasięgnąć
    > informacji,przepisy często ulegają zmianie i czasami ciężko się w tym

> wszystkim połapać jak się nie jest na bieżąco.

Też tak myślę:) Pozdrawiam!

• Autor: as Data: 2010-03-30 16:55:51

Dokładnie. Jak sama się zwolnisz to po 3 miesiącach. Jak pracodawca cię zwolni to od razu się rejestrujesz. Prawa nabywasz po tygodniu od zarejestrowania i co miesiąc dostajesz pieniądze.

• Autor: gabisia Data: 2010-03-30 18:53:03

Użytkownik as napisał w wiadomości:
    > Dokładnie. Jak sama się zwolnisz to po 3 miesiącach. Jak pracodawca cię
    > zwolni to od razu się rejestrujesz
    . Prawa nabywasz po tygodniu od

> zarejestrowania i co miesiąc dostajesz pieniądze.

Ja się zarejestrowałam od razu po zwolnieniu (sama się zwolniłam) i nie było z tym problemu. Ale kasę dostałam po trzech miesiącach i przez trzy miesiące...

• Autor: monique21 Data: 2010-03-30 20:19:17

mówię na podst. mojego TŻ. Mieszkamy w woj pomorskim. Nie przedłużono mu umowy. Zasiłek dostał po trzech miesiącach, ale chyba na rok. Tego dokładnie nie wiem. Teraz (początek kwietnia) dostanie dopiero trzeci raz.

• Autor: as Data: 2010-03-30 22:07:40

To napisali pewnie mu że sam się zwolnił i dlatego tak jest.

• Autor: bagietka Data: 2010-03-30 22:32:42

...albo na porozumienie stron. W obu przypadkach zasiłek przysługuje po trzech miesiącach. Długość pobierania zasiłku i wysokość zasiłku zależą od lat pracy.

• Autor: bagietka Data: 2010-03-30 22:37:29

oraz jeśli się nie mylę od regionu Polski - z racji mniejszego lub większego bezrobocia

• Autor: Scooby Data: 2010-03-30 16:11:05

Ja proponuje Tobie iśc i się zarejstrowac,tam się wszystkiego dowiesz czy Ci sie należy zasiłek czy nie.

• Autor: agi_q Data: 2010-03-30 20:47:14

trzeba przepracować 365 dni w ciągu ostatnich 18 miesięcy i stracić pracę z winy pracodawcy - wtedy jest po 7 dniach od zarejestrowania. wysokość i okres pobierania zależy od : stażu pracy (do 5 lat - 80 % kwoty zasiłku, od 5 do 20 - 100%, powyżej 20 - 120 %) uprawniającego do zasiłku,i stopy bezrobocia w powiecie względem krajowej (6 miesięcy jeśli w powiecie nie przekracza 150 % krajowej, 12 miesięcy dla bezrobotnych: stopa bezrobocia w powiecie pow. 150% krajowej, pow. 50 roku życia z co najmniej 20 letnim okresem uprawniającym do zasiłku, posiadający co najmniej jedno dziecko do lat 15 a małżonej jest też bezrobotny i utracił prawo do zasiłku w skutek upływu okresu jego pobierania)

szczegóły: Ustawa o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy - rozdział 15, art. 71 (komu przysługuje) 72 (wysokość) 73 (okres pobierania).

w razie wątpliwości postaram się odpowiedzieć na pytania z tej dziedziny.

• Autor: as Data: 2010-03-30 22:10:12

Dokładnie tak jak piszesz. wiem bo kiedyś pytałam. chodziło mi w tedy czy osoba zatrudniona na pół etatu może dostać zasiłek po zwolnieniu. Odpisali tak jak ty napisałaś  plus, że musi pobierać przez ten czas minimalne wynagrodzenie jak za pełny etat by się należało.

• Autor: agi_q Data: 2010-04-01 20:32:12

bo ja akurat tym się na codzień zajmuję...

• Autor: till Data: 2010-03-30 21:05:34

Zarejestrować się w UP powinnaś choćby z powodu składki na ubezpieczenie zdrowotne...

Przejdź do pełnej wersji serwisu