Witam Żarłoków i proszę o odpowiedź na pytanie postawione w temacie. Kupiłam wiśnie zalane 14% nalewką. Owoce chcę wykorzystać do tortu kawowego, a nie bardzo wiem, co zrobić z płynem. Nie. Nie wypiję, bo nie lubię slodkich alkoholi , więc przyszło mi na myśl, że mogłabym ten płyn wykorzystać jako polewę do innego ciasta, tylko... No właśnie. Czy żelatyna zetnie alkohol? -- Pozdrawiam Dorota
Zetnie spokojnie. Na 100 ml alkoholu potrzebne bedzie 1,5 plata zelatyny. Zrob probe na malej ilosci, bo nie wiem jaka macie zelatyne w kraju. Pozdrawiam:)
Słaby alkohol zasadniczo nie ogranicza oczekiwanego działania żelatyny. Roztwory do 15% nie wymagają specjalnej troski. Przy zawatrości alkoholu 35 - 40%, żelatyna niestety staje się już nieskuteczna. Nawet jeżeli w porcji dasz jej dużo więcej!
Witam Żarłoków i proszę o odpowiedź na pytanie postawione w temacie.
, więc przyszło mi na myśl, że mogłabym ten płyn wykorzystać jako polewę do innego ciasta, tylko...
Kupiłam wiśnie zalane 14% nalewką. Owoce chcę wykorzystać do tortu kawowego, a nie bardzo wiem, co zrobić z płynem.
Nie. Nie wypiję, bo nie lubię slodkich alkoholi
No właśnie. Czy żelatyna zetnie alkohol?
--
Pozdrawiam
Dorota
Zetnie spokojnie. Na 100 ml alkoholu potrzebne bedzie 1,5 plata zelatyny. Zrob probe na malej ilosci, bo nie wiem jaka macie zelatyne w kraju.
Pozdrawiam:)
Tineczko dziękuję za odpowiedź :***
Prosze bardzo:)
Słaby alkohol zasadniczo nie ogranicza oczekiwanego działania żelatyny. Roztwory do 15% nie wymagają specjalnej troski.
Przy zawatrości alkoholu 35 - 40%, żelatyna niestety staje się już nieskuteczna. Nawet jeżeli w porcji dasz jej dużo więcej!
Może nie na pytanie z tematu, ale... możesz zuzyć nalewkę jako pącz do ciasta :)