Witam.Jak sam tytuł pytania już mówi jaki robicie dodatek do klusek śląskich, i rolad???ja nieodmiennie robię kapustę czerwoną która już mi zbrzydła :(no i stąd właśnie moje pytanie.
Ja robię czerwoną dodaję ciut tłuszczu,cukru,i ocet.Taka najzwyklejsza kapusta- przepis od babci mojego męża...Jak robisz zasmażaną kapustkę???myślę o tych burakach ale jakoś nie mogę sobie wyobrazić buraków obok klusek i rolady:)a może coś z kapusty białej???hmmm???
Zasmażaną robię tak gotuję w nie za dużej ilości wody. Doprawiam do smaku solą pieprzem, trochę wegety i daję sok z cytryny jak nie mam to może by c ocet. na koniec dodaję zasmażkę robiona tak. Pokrojona slonina w kostkę do słoniny dodaję cebulę gdy wszystko będzie rumianę dodaję mąki i wrzucam do kapusty. Próbuję i dprawiam jeszcze. Bardzo dobra ja nie używam prawie słoniny :):) Tylko do ruskich pierogów i tej kapusty :)
A tą cebulę najpierw zeszklić ,czy taką świeżą dajesz???póki co przejadła mi się czerwona kapusta ale następnym razem jak najdzie mnie smak na czerwoną kapuchę to bym zrobiła Twoim sposobem z cebulką.
Użytkownik irenab napisał w wiadomości: myślę o tych burakach ale jakoś nie mogę sobie wyobrazić > buraków obok klusek i rolady:)
Jak nie mam czasu i ochoty na kapuste czerwona to zawsze podaje z burakami :) Mozesz sprobowac z odrobina :)
Mi znowu biala kapusta nie pasuje do rolad i sosu :) ale kazdy ma inne smaki :) Bardziej juz wolala bym zjesc sałatke z ogórkow kiszonych (pokrojone w kosteczke) + cebula drobno posiekana + odrobina oleju i pieprz
Mnie sie jeszcze przypomniała jedna bardzo prosta ktora tez by pasowała. Ogróki pokrojone w grubą kostke ( kiszone), cebula pokrojona w drobna koskę do tego pieprz i 2 łyżki musztardy. Ulubiona mojego męża :)
Użytkownik aggusia35 napisał w wiadomości: > Mnie sie jeszcze przypomniała jedna bardzo prosta ktora tez by pasowała. > Ogróki pokrojone w grubą kostke ( kiszone), cebula pokrojona w drobna > koskę do tego pieprz i 2 łyżki musztardy. Ulubiona mojego męża :)
Z czerwonej kapusty: kapuste drobno szatkuję, gotuję w niewielkiej ilości wody z gożdzikami i gwiazdką anyżu- utłuczonymi w moździeżu, zielem angielskim i lsitkiem laurowym, solą, pieprzem i cukrem. Jak juz miękką jest i fioletowa,to odcedzam, zakwaszam ją octem spirytusowym, dodaję poszatkowaną drobiniutko cebulę i potarte jabłko. Następnie wysmażam na chrupko skwareczki z podgardla wędzonego- to dla lubego. A dla siebie- siekam na mgiełkę natke pietruszki i dodaję oliwę.
Tradycyjna szkoła o tym nie wspomina ;))) ale bardzo dobrze smakuje modra kapusta z wisniami z kompotu, z dodatkiem czerwonej cebuli i dodatkiem wędzonego kurczaka!
Biała kapusta zasmażana: białą kapuste posztakować, dodać startą marchew, pokrojona w kosteczkę cebulę, łyżkę tłuszczu, łyżke kminku ( albo więcej), sól, pieprz, cukier, ziele angielskie i listek laurowy. Podlać niewielka ilością wody- ok 2 szklanki. Gotować do miękkości kapusty. Przygotować zasmażkę: na tłuszczu zeszklić cebulę, uważajac by nie była nawet zbrązowiona- dodać łyżkę mąki i zrobić zasmazkę- do ciepłej mieszanki tłuszczu, cebuli i mąki dodać zimna wodę i mieszac trzepaczką, następnie uzupełnic płynem z gotowania kapusty. Do kapusty dodac ocet spirytusowy ( koniecznie w momencie, kiedy kapusta bezie już miękka- dodanie jej wczesnie natychmiast przerwie proces dochodzenia do miękkości kapusty) wlać zasmażkę i jeszcze chwilę gotować. Doprawić, ewentualnie dosypać kminku. Można wymieszać z pokrojona w kostkę przesmażoną dobrą kiełbaską, albo boczkiem. Tłuszcz może być dowolny, ale ze wskazaniem na jakiś "dymny"- tłuszcz z wysmażania boczku, słoniny, podgardla...
1. buraczki z chrzanem 2. ogórki konserwowe pokrojone w paski 3. sałatka z ogórków kiszonych z cebula i musztardą 4 papryka konserwowa, albo papryka kiszona
Witam.Jak sam tytuł pytania już mówi jaki robicie dodatek do klusek śląskich, i rolad???ja nieodmiennie robię kapustę czerwoną która już mi zbrzydła :(no i stąd właśnie moje pytanie.
Pozdrawiam:)
Bardzo lubie buraki do sosu :)
a jak robisz kapustę ? ja uwielbiam zasmażaną i taka najczęsciej robię do tych potraw bądż buraczki zasmażane
Ja robię czerwoną dodaję ciut tłuszczu,cukru,i ocet.Taka najzwyklejsza kapusta- przepis od babci mojego męża...Jak robisz zasmażaną kapustkę???myślę o tych burakach ale jakoś nie mogę sobie wyobrazić buraków obok klusek i rolady:)a może coś z kapusty białej???hmmm???
Zasmażaną robię tak gotuję w nie za dużej ilości wody. Doprawiam do smaku solą pieprzem, trochę wegety i daję sok z cytryny jak nie mam to może by c ocet. na koniec dodaję zasmażkę robiona tak. Pokrojona slonina w kostkę do słoniny dodaję cebulę gdy wszystko będzie rumianę dodaję mąki i wrzucam do kapusty. Próbuję i dprawiam jeszcze. Bardzo dobra ja nie używam prawie słoniny :):) Tylko do ruskich pierogów i tej kapusty :)
Hmmm brzmi nieźle,bardzo dziękuję za przepis skuszę się na taką kapustkę zasmażaną zrobię ją na niedzielny obiadek.Dziękuję:)
Użytkownik irenab napisał w wiadomości:
> Ja robię czerwoną dodaję ciut tłuszczu,cukru,i ocet.Taka najzwyklejsza
> kapusta- przepis od babci mojego męża...
ja dodaje jeszcze cebule pokrojona w drobna kostke
i w sumie bez cukru.
Czyli troche tłuszczu, ocet (kwasek cytrynowy) i cebula oraz sól i pieprz :)
A tą cebulę najpierw zeszklić ,czy taką świeżą dajesz???póki co przejadła mi się czerwona kapusta ale następnym razem jak najdzie mnie smak na czerwoną kapuchę to bym zrobiła Twoim sposobem z cebulką.
Cebule daje swieza, drobno pokrojona :)
Użytkownik irenab napisał w wiadomości:
myślę o tych burakach ale jakoś nie mogę sobie wyobrazić
> buraków obok klusek i rolady:)
Jak nie mam czasu i ochoty na kapuste czerwona to zawsze podaje z burakami :) Mozesz sprobowac z odrobina :)
Mi znowu biala kapusta nie pasuje do rolad i sosu :) ale kazdy ma inne smaki :) Bardziej juz wolala bym zjesc sałatke z ogórkow kiszonych (pokrojone w kosteczke) + cebula drobno posiekana + odrobina oleju i pieprz
Mnie sie jeszcze przypomniała jedna bardzo prosta ktora tez by pasowała. Ogróki pokrojone w grubą kostke ( kiszone), cebula pokrojona w drobna koskę do tego pieprz i 2 łyżki musztardy. Ulubiona mojego męża :)
Użytkownik aggusia35 napisał w wiadomości:
> Mnie sie jeszcze przypomniała jedna bardzo prosta ktora tez by pasowała.
> Ogróki pokrojone w grubą kostke ( kiszone), cebula pokrojona w drobna
> koskę do tego pieprz i 2 łyżki musztardy. Ulubiona mojego męża :)
Ja zamiast musztardy daję 2 łyżki majonezu :)
Z czerwonej kapusty: kapuste drobno szatkuję, gotuję w niewielkiej ilości wody z gożdzikami i gwiazdką anyżu- utłuczonymi w moździeżu, zielem angielskim i lsitkiem laurowym, solą, pieprzem i cukrem. Jak juz miękką jest i fioletowa,to odcedzam, zakwaszam ją octem spirytusowym, dodaję poszatkowaną drobiniutko cebulę i potarte jabłko. Następnie wysmażam na chrupko skwareczki z podgardla wędzonego- to dla lubego. A dla siebie- siekam na mgiełkę natke pietruszki i dodaję oliwę.
Tradycyjna szkoła o tym nie wspomina ;))) ale bardzo dobrze smakuje modra kapusta z wisniami z kompotu, z dodatkiem czerwonej cebuli i dodatkiem wędzonego kurczaka!
Biała kapusta zasmażana: białą kapuste posztakować, dodać startą marchew, pokrojona w kosteczkę cebulę, łyżkę tłuszczu, łyżke kminku ( albo więcej), sól, pieprz, cukier, ziele angielskie i listek laurowy. Podlać niewielka ilością wody- ok 2 szklanki. Gotować do miękkości kapusty. Przygotować zasmażkę: na tłuszczu zeszklić cebulę, uważajac by nie była nawet zbrązowiona- dodać łyżkę mąki i zrobić zasmazkę- do ciepłej mieszanki tłuszczu, cebuli i mąki dodać zimna wodę i mieszac trzepaczką, następnie uzupełnic płynem z gotowania kapusty. Do kapusty dodac ocet spirytusowy ( koniecznie w momencie, kiedy kapusta bezie już miękka- dodanie jej wczesnie natychmiast przerwie proces dochodzenia do miękkości kapusty) wlać zasmażkę i jeszcze chwilę gotować. Doprawić, ewentualnie dosypać kminku.
Można wymieszać z pokrojona w kostkę przesmażoną dobrą kiełbaską, albo boczkiem.
Tłuszcz może być dowolny, ale ze wskazaniem na jakiś "dymny"- tłuszcz z wysmażania boczku, słoniny, podgardla...
1. buraczki z chrzanem
2. ogórki konserwowe pokrojone w paski
3. sałatka z ogórków kiszonych z cebula i musztardą
4 papryka konserwowa, albo papryka kiszona
Mi jakoś najbardziej pasują te czerwone, czyli właśnie kapusta i buraczki. Może spróbuj surówkę z czerwonej kapusty, z odrobiną majonezu?