Forum

Kuchenne porady

Jaki dodatek do klusek śląskich??

  • Autor: irenab Data: 2010-04-01 21:22:08

    Witam.Jak sam tytuł pytania już mówi jaki robicie dodatek do klusek śląskich, i rolad???ja nieodmiennie robię kapustę czerwoną  która już mi zbrzydła :(no i stąd właśnie moje pytanie.

    Pozdrawiam:)

  • Autor: piszczalka Data: 2010-04-01 21:33:57

    Bardzo lubie buraki do sosu :)

  • Autor: aggusia35 Data: 2010-04-01 21:39:27

    a jak robisz kapustę ? ja uwielbiam zasmażaną i taka najczęsciej robię do tych potraw bądż buraczki zasmażane

  • Autor: irenab Data: 2010-04-01 21:47:52

    Ja robię czerwoną dodaję ciut tłuszczu,cukru,i ocet.Taka najzwyklejsza kapusta- przepis od babci mojego męża...Jak robisz zasmażaną kapustkę???myślę o tych burakach ale jakoś nie mogę sobie wyobrazić buraków obok klusek i rolady:)a może coś z kapusty białej???hmmm???

  • Autor: aggusia35 Data: 2010-04-01 22:01:50

    Zasmażaną robię tak gotuję w nie za dużej ilości wody. Doprawiam do smaku solą pieprzem, trochę wegety i daję sok z cytryny jak nie mam to może by c ocet. na koniec dodaję zasmażkę robiona tak. Pokrojona slonina w kostkę do słoniny dodaję cebulę gdy wszystko będzie rumianę dodaję mąki i wrzucam do kapusty. Próbuję i dprawiam jeszcze. Bardzo dobra ja nie używam prawie słoniny :):) Tylko do ruskich pierogów i tej kapusty :)

  • Autor: irenab Data: 2010-04-01 22:22:26

    Hmmm brzmi nieźle,bardzo dziękuję za przepis skuszę się na taką kapustkę zasmażaną zrobię ją na niedzielny  obiadek.Dziękuję:)

  • Autor: piszczalka Data: 2010-04-01 22:03:13

    Użytkownik irenab napisał w wiadomości:
    > Ja robię czerwoną dodaję ciut tłuszczu,cukru,i ocet.Taka najzwyklejsza
    > kapusta- przepis od babci mojego męża...

    ja dodaje jeszcze cebule pokrojona w drobna kostke

  • Autor: piszczalka Data: 2010-04-01 22:03:53

    i w sumie bez cukru.

    Czyli troche tłuszczu, ocet (kwasek cytrynowy) i cebula oraz sól i pieprz :)

  • Autor: irenab Data: 2010-04-01 22:24:45

    A tą cebulę najpierw zeszklić ,czy taką świeżą dajesz???póki co przejadła mi się czerwona kapusta ale następnym razem jak najdzie mnie smak na czerwoną kapuchę to bym zrobiła Twoim sposobem z cebulką.

  • Autor: piszczalka Data: 2010-04-02 20:36:46

    Cebule daje swieza, drobno pokrojona :)

  • Autor: piszczalka Data: 2010-04-01 22:07:31

    Użytkownik irenab napisał w wiadomości:
    myślę o tych burakach ale jakoś nie mogę sobie wyobrazić
    > buraków obok klusek i rolady:)

    Jak nie mam czasu i ochoty na kapuste czerwona to zawsze podaje z burakami :) Mozesz sprobowac z odrobina :)

    Mi znowu biala kapusta nie pasuje do rolad i sosu :) ale kazdy ma inne smaki :) Bardziej juz wolala bym zjesc sałatke z ogórkow kiszonych (pokrojone w kosteczke) + cebula drobno posiekana + odrobina oleju i pieprz

  • Autor: aggusia35 Data: 2010-04-01 22:48:53

    Mnie sie jeszcze przypomniała jedna bardzo prosta ktora tez by pasowała. Ogróki pokrojone w grubą kostke ( kiszone), cebula pokrojona w drobna koskę do tego pieprz i 2 łyżki musztardy. Ulubiona mojego męża :)

  • Autor: RN Data: 2010-04-02 07:36:55

    Użytkownik aggusia35 napisał w wiadomości:
    > Mnie sie jeszcze przypomniała jedna bardzo prosta ktora tez by pasowała.
    > Ogróki pokrojone w grubą kostke ( kiszone), cebula pokrojona w drobna
    > koskę do tego pieprz i 2 łyżki musztardy. Ulubiona mojego męża :)


    Ja zamiast musztardy daję 2 łyżki majonezu :)

  • Autor: agik Data: 2010-04-01 23:18:21

    Z czerwonej kapusty: kapuste drobno szatkuję, gotuję w niewielkiej ilości wody z gożdzikami i gwiazdką anyżu- utłuczonymi w moździeżu, zielem angielskim i lsitkiem laurowym, solą, pieprzem i cukrem. Jak juz miękką jest i fioletowa,to odcedzam, zakwaszam ją octem spirytusowym, dodaję poszatkowaną drobiniutko cebulę i potarte jabłko. Następnie wysmażam na chrupko skwareczki z podgardla wędzonego- to dla lubego. A dla siebie- siekam na mgiełkę natke pietruszki i dodaję oliwę.

    Tradycyjna szkoła o tym nie wspomina ;))) ale bardzo dobrze smakuje modra kapusta z wisniami z kompotu, z dodatkiem czerwonej cebuli i dodatkiem wędzonego kurczaka!

    Biała kapusta zasmażana: białą kapuste posztakować, dodać startą marchew, pokrojona w kosteczkę cebulę, łyżkę tłuszczu, łyżke kminku ( albo więcej), sól, pieprz, cukier, ziele angielskie i listek laurowy. Podlać niewielka ilością wody- ok 2 szklanki. Gotować do miękkości kapusty. Przygotować zasmażkę: na tłuszczu zeszklić cebulę, uważajac by nie była nawet zbrązowiona- dodać łyżkę mąki i zrobić zasmazkę- do ciepłej mieszanki tłuszczu, cebuli i mąki dodać zimna wodę i mieszac trzepaczką, następnie uzupełnic płynem z gotowania kapusty. Do kapusty dodac ocet spirytusowy ( koniecznie w momencie, kiedy kapusta bezie już miękka- dodanie jej wczesnie natychmiast przerwie proces dochodzenia do miękkości kapusty) wlać zasmażkę i jeszcze chwilę gotować. Doprawić, ewentualnie dosypać kminku.
    Można wymieszać z pokrojona w kostkę przesmażoną dobrą kiełbaską, albo boczkiem.
    Tłuszcz może być dowolny, ale ze wskazaniem na jakiś "dymny"- tłuszcz z wysmażania boczku, słoniny, podgardla...

  • Autor: agik Data: 2010-04-01 22:57:29

    1. buraczki z chrzanem
    2. ogórki konserwowe pokrojone w paski
    3. sałatka z ogórków kiszonych z cebula i musztardą
    4 papryka konserwowa, albo papryka kiszona

  • Autor: balbisia19 Data: 2010-04-02 23:25:03

    Mi jakoś najbardziej pasują te czerwone, czyli właśnie kapusta i buraczki. Może spróbuj surówkę z czerwonej kapusty, z odrobiną majonezu?

Przejdź do pełnej wersji serwisu