dziewczynki poszukuję przepisu na chałwę;) wiem że jest skąplikowany podobno, ale bardzo mi zależy na nim;) może ktoś z was kochane ma coś? ;) albo jakieś linki do przepisu;) bardzo proszę;*
"Chałwa 250 g ziarna sezamowego lub tahini 125 g rodzynek 125 g daktyli lyzka olejku waniliowego Zmielic ziarno sezamowe przez maszynke o "makowym" sitku lub w mlynku do kawy. Daktyle i rodzynki zmielic w malakserze (lub przez maszynke) na gladka mase. Mase owocowa wymieszac dokladnie, najlepiej reka, z masa sezamowa i olejkiem waniliowym. Ponownie wlozyc do malaksera ( lub uzyc mini-robota) i ucierac tak dlugo, poki nie zrobi sie z mieszanki gladka, jednolita masa. Jeski nie bardzo trzyma sie kupy mozna dodac KILKA KROPLI (ale tylko kilka kropli) zimnej wody. Z otrzymanej masy formowac dowolne ksztalty, najlepiej kulki wielkosci orzecha wloskiego. Przechowywac w lodowce" - koniec cytatu
Brzmi smacznie i pewnie ma smak zbliżony do chałwy, bo to w końcu słodka masa sezamowa
dziewczynki poszukuję przepisu na chałwę;) wiem że jest skąplikowany podobno, ale bardzo mi zależy na nim;) może ktoś z was kochane ma coś? ;) albo jakieś linki do przepisu;) bardzo proszę;*
moze taki?
ale czy to nie samo tahini?:) czy nie muszę czeogśz tym zrobić?
Wygląda na to, że pod tym linkiem znajduje się przepis na pseudo-chałwę, nie na tahini
Jest tam mowa o formowaniu masy w kulki, etc. 

post użytkownika AKuKu, cytuję:
"Chałwa
250 g ziarna sezamowego lub tahini
125 g rodzynek
125 g daktyli
lyzka olejku waniliowego
Zmielic ziarno sezamowe przez maszynke o "makowym" sitku lub w mlynku do kawy. Daktyle i rodzynki zmielic w malakserze (lub przez maszynke) na gladka mase. Mase owocowa wymieszac dokladnie, najlepiej reka, z masa sezamowa i olejkiem waniliowym. Ponownie wlozyc do malaksera ( lub uzyc mini-robota) i ucierac tak dlugo, poki nie zrobi sie z mieszanki gladka, jednolita masa. Jeski nie bardzo trzyma sie kupy mozna dodac KILKA KROPLI (ale tylko kilka kropli) zimnej wody. Z otrzymanej masy formowac dowolne ksztalty, najlepiej kulki wielkosci orzecha wloskiego. Przechowywac w lodowce" - koniec cytatu
Brzmi smacznie i pewnie ma smak zbliżony do chałwy, bo to w końcu słodka masa sezamowa