Moi mili! Święta właściwie się już skończyły, a mi zostało trochę ciast... chciałabym je zamrozić, żeby się nie zmarnowały i tu mam pytanie przeszukałam forum i dowiedziałam się, że można mrozić ciasto z bitą śmietaną i galaretką (mam nadzieje, że potem da się je zjeść), nic natomiast nie znalazłam o mrożeniu ciast z kajmakiem, zrobionym z mleka skondensowanego. Zrobiłam mazurka własnie z taką masą i nie wiem czy mogę go zamrozić? Może ktoś mroził i może doradzić? A jeszcze pytanie o lukier z babki... babce na pewno nic nie będzie, ale co z lukrem? Pomóżcie nie lubię jak się jedzenie marnuje, a nie chciałabym wciskać na siłę w rodzinkę tego wszystkiego tylko dlatego, żeby nie wyrzucić, jak zamroże to wyjmę za jakiś czas i zjemy ze smakiem... a na następne święta musze zakodować sobie w głowie, że upiekę jedno ciasto i basta!
Witaj :) Ja mroziłam różniste ciasta i zawsze dały się potem zjeść. Faktem natomiast jest, że u mnie w domu zje się wszystko co słodkie choćby nie wiadomo jak wyglądało ;) Najlepiej będzie jak sama wypróbujesz zamrozić to ciasto z kajmakiem a potem daj znać co wyszło ;) Wg mnie nie powinno nic mu się stać. Powodzenia :)
Ja kiedys zaroziłam to ciasto z kajmakiem i wyglądało IDENTYCZNIE jak przed zarożeniem http://wielkiezarcie.com/recipe56256.html , a tak w ogóle to mroże wszystkie ciasta jakie zrobię ( a mi zostaną) z bitą śmietaną, serem, galaretką, przynajmiej w moim przypadku się NIC nie dzieje.
Ja mroziłam ciasta jakie dostałam po weselu do domu i po rozmrożeniu za dłuższy czas były bez zmian ale dużo lepiej wtedy smakowały:) Kawałki tortów też mroziłam po przyjęciu.
Jakiś czas temu na dużą imprezę rodzinną kupiłam ciasto w ilości kilku blach.Ciasta były różne;z masą ,placki przekładane i coś w rodzaju krówki.Ciasta zostało sporo,a że nie miałam 2 lodówki to pomroziłam z myślą,że człek uczy się na błędach lub doświadczeniach.Ciasto pokroiłam w kawałki,popakowałam w plastikowe pudełka po lodach i do zamrażarki.wszystkie potem były zjadliwe i nie miały żadnych zmian po mrożeniu.
Moi mili!
Święta właściwie się już skończyły, a mi zostało trochę ciast... chciałabym je zamrozić, żeby się nie zmarnowały i tu mam pytanie przeszukałam forum i dowiedziałam się, że można mrozić ciasto z bitą śmietaną i galaretką (mam nadzieje, że potem da się je zjeść), nic natomiast nie znalazłam o mrożeniu ciast z kajmakiem, zrobionym z mleka skondensowanego. Zrobiłam mazurka własnie z taką masą i nie wiem czy mogę go zamrozić? Może ktoś mroził i może doradzić? A jeszcze pytanie o lukier z babki... babce na pewno nic nie będzie, ale co z lukrem? Pomóżcie nie lubię jak się jedzenie marnuje, a nie chciałabym wciskać na siłę w rodzinkę tego wszystkiego tylko dlatego, żeby nie wyrzucić, jak zamroże to wyjmę za jakiś czas i zjemy ze smakiem... a na następne święta musze zakodować sobie w głowie, że upiekę jedno ciasto i basta!
Witaj :)
Ja mroziłam różniste ciasta i zawsze dały się potem zjeść. Faktem natomiast jest, że u mnie w domu zje się wszystko co słodkie choćby nie wiadomo jak wyglądało ;)
Najlepiej będzie jak sama wypróbujesz zamrozić to ciasto z kajmakiem a potem daj znać co wyszło ;) Wg mnie nie powinno nic mu się stać.
Powodzenia :)
Ja kiedys zaroziłam to ciasto z kajmakiem i wyglądało IDENTYCZNIE jak przed zarożeniem http://wielkiezarcie.com/recipe56256.html , a tak w ogóle to mroże wszystkie ciasta jakie zrobię ( a mi zostaną) z bitą śmietaną, serem, galaretką, przynajmiej w moim przypadku się NIC nie dzieje.
Ja mroziłam ciasta jakie dostałam po weselu do domu i po rozmrożeniu za dłuższy czas były bez zmian ale dużo lepiej wtedy smakowały:) Kawałki tortów też mroziłam po przyjęciu.
Jakiś czas temu na dużą imprezę rodzinną kupiłam ciasto w ilości kilku blach.Ciasta były różne;z masą ,placki przekładane i coś w rodzaju krówki.Ciasta zostało sporo,a że nie miałam 2 lodówki to pomroziłam z myślą,że człek uczy się na błędach lub doświadczeniach.Ciasto pokroiłam w kawałki,popakowałam w plastikowe pudełka po lodach i do zamrażarki.wszystkie potem były zjadliwe i nie miały żadnych zmian po mrożeniu.
Ja mrożę wszystkie ciasta od dawna i teraz po świetach już są zamrożone a za tydzien do kawusi będzie jak znalazł.
dziękuję bardzo za odpowiedzi :) już zamroziłam :) Pozdrawiam
Jeżeli masz dużo to podziel na porcje bo potem będziesz musiała całą porcję wyjąć i rozmrozić.