Forum

Kuchenne porady

jak to jest z % w cieście?

  • Autor: 3majsiemaja Data: 2010-04-08 13:40:30

    Witam, mam pytanko odnośnie ponczowania tortów alkoholami, by były mocno wyczuwalne.
    Robiłam  torcik schwartzwaldzki : ciemny biszkopt / pącz z soku wiśniowego + wódka/ rozsmarowany dzem ze spiritusem/ ubita śmietana z wiśniami i tak 2 przełożenia i ... właśnie jadłam go na 4 dzień i alkoholu ani odrobinki nie dało się wyczuc. Te osoby które jadły go wcześniej - na 2 dzien po przełożeniu też go nie wyczuły. Jaki może być powód, czy takie torty trzeba jeść świeżo zrobione? Czy alkoholu po prostu za mało,.  Użyłam niecałe 100 ml czystej i 2 kieliszki spiritusu. A może jednak alkohole lepiej są wyczuwalne w kremach a nie w biszkopcie? Ale do śmietany się raczej nie dodaje....
    Poradźcie coś, bo lubię to szczypanie w język przy jedzeniu tortów. Pozdrawiam.

  • Autor: Olciaa Data: 2010-04-08 13:48:18

    a może % wyparowały ?
    ja na świeta robilam pijaka i alkohol byl wyczuwalny tylko pierwszego dnia, potem juz niestety nie, ale i tak malo go zostalo na drugi dzien wiec zadna strata :)

  • Autor: Scooby Data: 2010-04-08 15:32:06

    Myslę,że powinnaś użyc spirytusu,bo jest mocniejszy.Ale tak myślę,że w końcu to każdy alkohol po paru dniach się ulatnia.Jak będziesz robic następnym razem tort to nasącz bardziej alkoholem spody,może wtedy będziesz czuła.Bo jak zmieszałas pącz i coś tam jeszcze to może tego była przyczyna.Próbuje tylko Ci doradzic,ale niewiem czy dobrze,bo nigdy tortów nie robiłam,pozdrawiam.

  • Autor: monique21 Data: 2010-04-08 21:39:40

    jadłam ostatnio tort nasączany spirytusem (biszkopt byl nasączony, nie wiem, może krem też posiadał). Jeszcze czwartego dnia był mocno wyczuwalny smak alkoholu

  • Autor: atek Data: 2010-04-09 12:11:03

    Moja znajoma jest cukiernikiem z zawodu i z powołania. Często robiła moim rodzicom torty. Mój ojciec na duzy tort / czasy kartek na alkohol /  przekazywał jej pół litra spirytusu . Alkohol  w cieście był wyczuwalny na tyle, że dzieciaki częstowane były innym ciastem - nie pamietam czy kierowcom zabierano  kluczyki od samochodów . Myślę , że w zależności od wielkości ciasta / i  oczekiwań / trzeba poświecić co najmniej ćwiartkę spirytusu. Z własnego  doswiadczenia dodam - spirytusu, a nie wódki . Eksperymentuję też z ciastami z alkoholem, ale robię to zawsze "na oko"  i do smaku. Kiedyś nie upilnowałam swojej córci - upiła  się  roladą z herbatników z nadzieniem  kokosowym  . Teraz sie z tego śmiejemy,  ale wtedy do śmiechu mi nie było .

  • Autor: 3majsiemaja Data: 2010-04-09 12:19:10

    O rany, aż ćwiartkę spirytusu???!!! To wyjdzie bardzo drogo. Ćwiartka kosztuje 18 zł........

  • Autor: Olciaa Data: 2010-04-09 14:03:24

    hi hi lepiej bylo by zrobic tort bez % a pić do tego likierek zrobiony na bazie tego spirytusu:) np kuklułczanke czy czekoladówke albo nawet ajerkoniak :) albo zwykłego drinka :) hi hi

  • Autor: 3majsiemaja Data: 2010-04-09 14:04:59

    hi hi hi. a mnie nie do śmiechu, bo chcę pyszne torciska robić i już !!!

Przejdź do pełnej wersji serwisu