Forum

Kuchenne porady

Masa cukrowa czy marcepanowa ???

  • Autor: Nastia Data: 2010-04-13 16:30:20

    Mam pytanie zamierzam corce na urodziny zrobic tort z lalka w srodku i suknie oblozyc marcepanowa masa i tu pytanie czy jesli zrobie tort wieczorem to nic sie nie przytrafi do nastepnego dnia do poludnia?? Chodzi mi o wyschniecie marcepana popekanie lub inne historie
    Czytalam tez ze masa cukrowa jest lepsza do obkladania tortow ale czy ta nie stwardnieje za bardzo do nastepnego dnia???
    Prosze o porady
    Dziekuje

  • Autor: 3majsiemaja Data: 2010-04-13 16:59:46

    Obkładam torty tylko masą cukrową. Przeważnie w piątek i do niedzieli i dłużej jest wszystko dobrze. Tylko pamiętaj, żeby masa nie stykała się z masą ze śmietany kremówki. Ja obsamarowuję tort z wierzchu kremem z paczki np Oetkera (do jednego tortu wykorzystuję połowę sypkiego półproduktu, a 2-ą do następnego {oczywiście zmiejszam też o połowę resztę- mleko i margarynę}). Powodzenia.

  • Autor: Dorotaxx Data: 2010-04-13 20:04:41

    Użytkownik Nastia napisał w wiadomości:
    > Mam pytanie zamierzam corce na urodziny zrobic tort z lalka w srodku i suknie
    > oblozyc marcepanowa masa i tu pytanie czy jesli zrobie tort wieczorem to nic
    > sie nie przytrafi do nastepnego dnia do poludnia?? Chodzi mi o wyschniecie
    > marcepana popekanie lub inne historie


    Jeśli chcesz tort pokryc marcepanem to nie smaruj niczym wierzchu . Marcepan jest na tyle wilgotny,ze przyklei sie do suchego biszkoptu .




    >Czytalam tez ze masa cukrowa jest lepsza
    > do obkladania tortow ale czy ta nie stwardnieje za bardzo do nastepnego
    > dnia???

    Ja pokrywam torty tylko masą cukrową
    Możesz śmiało udekorować tort i wstawić go do lodówki
    Masa nie będzie twarda,ponieważ będzie czerpać wilgoć z tortu
    Pozdrawiam

  • Autor: Wkn Data: 2010-04-13 22:18:46

    No i jeszcze pozostaje pytanie, czy Nastia ma na myśli prawdziwą masę marcepanową, czy marcepanopodobną, która nawet nie leżała obok migdałów.
    Smaku tej drugiej nie lubię, chociaż dzieci zwykle nie wybrzydzają. Jej kolor mi również nie odpowiada - niebarwiona jest kremowa.

  • Autor: Nastia Data: 2010-04-14 08:56:30

    myslalam o prawdziwym marcepanie ale zrobie mase cukrowa jak radza kolezanki

  • Autor: Wkn Data: 2010-04-14 10:49:30

    Również uważam, że lepiej nada się masa cukrowa, lepiej poddaje się formowaniu niż marcepan i ma lepszy kolor.
    Masa marcepanowa nadaje się cudownie do innych niż tortowe ciast, jej funkcją jest nadanie ostatecznego smakowego szlifu całości.

  • Autor: Dorotaxx Data: 2010-04-14 10:59:49

    Użytkownik Wkn napisał w wiadomości:
    > Masa marcepanowa nadaje się
    > cudownie do innych niż tortowe ciast, jej funkcją jest nadanie ostatecznego
    > smakowego szlifu całości.

    Dokładnie


    Masa cukrowa jest bardziej elastyczna od marcepanu

Przejdź do pełnej wersji serwisu