Mam pytanie zamierzam corce na urodziny zrobic tort z lalka w srodku i suknie oblozyc marcepanowa masa i tu pytanie czy jesli zrobie tort wieczorem to nic sie nie przytrafi do nastepnego dnia do poludnia?? Chodzi mi o wyschniecie marcepana popekanie lub inne historie Czytalam tez ze masa cukrowa jest lepsza do obkladania tortow ale czy ta nie stwardnieje za bardzo do nastepnego dnia??? Prosze o porady Dziekuje
Obkładam torty tylko masą cukrową. Przeważnie w piątek i do niedzieli i dłużej jest wszystko dobrze. Tylko pamiętaj, żeby masa nie stykała się z masą ze śmietany kremówki. Ja obsamarowuję tort z wierzchu kremem z paczki np Oetkera (do jednego tortu wykorzystuję połowę sypkiego półproduktu, a 2-ą do następnego {oczywiście zmiejszam też o połowę resztę- mleko i margarynę}). Powodzenia.
Użytkownik Nastia napisał w wiadomości: > Mam pytanie zamierzam corce na urodziny zrobic tort z lalka w srodku i suknie > oblozyc marcepanowa masa i tu pytanie czy jesli zrobie tort wieczorem to nic > sie nie przytrafi do nastepnego dnia do poludnia?? Chodzi mi o wyschniecie > marcepana popekanie lub inne historie
Jeśli chcesz tort pokryc marcepanem to nie smaruj niczym wierzchu . Marcepan jest na tyle wilgotny,ze przyklei sie do suchego biszkoptu .
>Czytalam tez ze masa cukrowa jest lepsza > do obkladania tortow ale czy ta nie stwardnieje za bardzo do nastepnego > dnia???
Ja pokrywam torty tylko masą cukrową Możesz śmiało udekorować tort i wstawić go do lodówki Masa nie będzie twarda,ponieważ będzie czerpać wilgoć z tortu Pozdrawiam
No i jeszcze pozostaje pytanie, czy Nastia ma na myśli prawdziwą masę marcepanową, czy marcepanopodobną, która nawet nie leżała obok migdałów. Smaku tej drugiej nie lubię, chociaż dzieci zwykle nie wybrzydzają. Jej kolor mi również nie odpowiada - niebarwiona jest kremowa.
Również uważam, że lepiej nada się masa cukrowa, lepiej poddaje się formowaniu niż marcepan i ma lepszy kolor. Masa marcepanowa nadaje się cudownie do innych niż tortowe ciast, jej funkcją jest nadanie ostatecznego smakowego szlifu całości.
Użytkownik Wkn napisał w wiadomości: > Masa marcepanowa nadaje się > cudownie do innych niż tortowe ciast, jej funkcją jest nadanie ostatecznego > smakowego szlifu całości.
Dokładnie
Masa cukrowa jest bardziej elastyczna od marcepanu
Mam pytanie zamierzam corce na urodziny zrobic tort z lalka w srodku i suknie oblozyc marcepanowa masa i tu pytanie czy jesli zrobie tort wieczorem to nic sie nie przytrafi do nastepnego dnia do poludnia?? Chodzi mi o wyschniecie marcepana popekanie lub inne historie
Czytalam tez ze masa cukrowa jest lepsza do obkladania tortow ale czy ta nie stwardnieje za bardzo do nastepnego dnia???
Prosze o porady
Dziekuje
Obkładam torty tylko masą cukrową. Przeważnie w piątek i do niedzieli i dłużej jest wszystko dobrze. Tylko pamiętaj, żeby masa nie stykała się z masą ze śmietany kremówki. Ja obsamarowuję tort z wierzchu kremem z paczki np Oetkera (do jednego tortu wykorzystuję połowę sypkiego półproduktu, a 2-ą do następnego {oczywiście zmiejszam też o połowę resztę- mleko i margarynę}). Powodzenia.
Użytkownik Nastia napisał w wiadomości:
> Mam pytanie zamierzam corce na urodziny zrobic tort z lalka w srodku i suknie
> oblozyc marcepanowa masa i tu pytanie czy jesli zrobie tort wieczorem to nic
> sie nie przytrafi do nastepnego dnia do poludnia?? Chodzi mi o wyschniecie
> marcepana popekanie lub inne historie
Jeśli chcesz tort pokryc marcepanem to nie smaruj niczym wierzchu . Marcepan jest na tyle wilgotny,ze przyklei sie do suchego biszkoptu .
>Czytalam tez ze masa cukrowa jest lepsza
> do obkladania tortow ale czy ta nie stwardnieje za bardzo do nastepnego
> dnia???
Ja pokrywam torty tylko masą cukrową
Możesz śmiało udekorować tort i wstawić go do lodówki
Masa nie będzie twarda,ponieważ będzie czerpać wilgoć z tortu
Pozdrawiam
No i jeszcze pozostaje pytanie, czy Nastia ma na myśli prawdziwą masę marcepanową, czy marcepanopodobną, która nawet nie leżała obok migdałów.
Smaku tej drugiej nie lubię, chociaż dzieci zwykle nie wybrzydzają. Jej kolor mi również nie odpowiada - niebarwiona jest kremowa.
myslalam o prawdziwym marcepanie ale zrobie mase cukrowa jak radza kolezanki
Również uważam, że lepiej nada się masa cukrowa, lepiej poddaje się formowaniu niż marcepan i ma lepszy kolor.
Masa marcepanowa nadaje się cudownie do innych niż tortowe ciast, jej funkcją jest nadanie ostatecznego smakowego szlifu całości.
Użytkownik Wkn napisał w wiadomości:
> Masa marcepanowa nadaje się
> cudownie do innych niż tortowe ciast, jej funkcją jest nadanie ostatecznego
> smakowego szlifu całości.
Dokładnie
Masa cukrowa jest bardziej elastyczna od marcepanu