Forum

Zdrowie i uroda

Dokuczliwe nagniotki

• Autor: jaska2503 Data: 2010-04-14 08:50:59

Kiedyś ten problem mi dokuczał okrutnie i myślałam,ale się go pozbyłam.Niestety-powrócił...Na małym palcu u nogi 1 po stronie zewnętrznej i 1 po wewnętrznej(-ten najgorszy!) i 3 na stopie
    Przyczyną rzekomo jest:

• noszenie butów na wysokim obcasie
    • nieprawidłowe ustawienie kości śródstopia
    • nieprawidłowy chód
    • płaskostopie lub wysokie podbicie stopy
    • zbyt długa kość śródstopia
    • otyłość
    Z przyczyn to może ta ostatnia;-) (ale nagniotki dolegały mi gdy ważyłam sporo,sporo mniej)
    A ponadto pracowałam 2 miesiące na okrągło(2 dni wolnego w miesiącu),a że pracę mam "stojącą" to i nagniotki wrociły...
    Kiedyś stosowałam różne preparaty aby je zwalczyć,ale który mi pomógł-nie wiem....
    W pamięci został mi Acerin i wspomagająco plastry na odciski z dziurką w środku..
    Może ktoś zna domowe sposoby(chodzi mi o preparaty wykonane w domu,jakieś smarowidła itp.)

• Autor: jolka60 Data: 2010-04-14 09:54:34

Miewam ten problem od czsu do czasu i za każdym razem smaruję (po uprzednim wymoczeniu nóg) płynnym preparatem,może byc i Acerin (zawierają aceton,poznać to nawet po zapachu).Po kilkakrotnym użyciu odcisk mozna łatwo ściągnąc.Nie znam żadnych domowych mikstur,niektórzy wycinają (brrr),ale to chyba najgorszy sposób,bo może dojśc do zakażenia lub poważnego zranienia.

• Autor: alman Data: 2010-04-14 14:51:40

Ja używam płynu ABE /chyba dobrze pamietam/. Czytałam też kiedyś gdzieś, że pomaga czosnek - w plaserku wyciąć otworek na odcisk, położyć czosnek i zawinąć, ale nie pamiętam ile tak trzymać, potem wymoczyć.

• Autor: Angelinka29 Data: 2010-04-14 21:47:30

U mnie na nagniotki pomaga plaster śląski,kupuję go w aptece(i tylko ten).Jest świetny,opakowanie kosztuje ok 4 zł,zawiera 4 plastry,na środku których jest specjalna maść.Kiedyś stosowałam różne mazidła,ale bez żadnego rezultatu.Tego nie da się chyba tak poprostu wyleczyć,co jakiś czas się nawraca.Słyszałam,że jedyną metodą jest chirurgiczne usunięcie z korzeniem,ale jakoś nie mam odwagi...Polecam plasterki,naprawdę działają.

• Autor: Agapis Data: 2010-04-15 16:09:06

I to się tak nazywa? Plaster śląski ? Co bym się nie wygłupiła w aptece hehe...

• Autor: Angelinka29 Data: 2010-04-15 22:57:05

Dokładnie tak to się nazywa"plaster śląski"na odciski.Pozdrawiam

• Autor: Agapis Data: 2010-04-16 12:34:54

Dzięki :)

Przejdź do pełnej wersji serwisu