Forum

Kuchenne porady

Piekarnik z termoobiegiem

• Autor: ekolka Data: 2010-04-19 22:27:44

Mam pytanie czy ktoś używa piekarnika z termoobiegiem i w nim piecze.

Gdyż ostatnio zakupiłem takowe urządzenie - i o ile pieczenie wychodzą cudownie to z ciastami mam problem
    to znaczy góra zawsze wychodzi a spód jest typowym zakalcem

Probowałe obniżyć temperature piec dlużej czy tez wyłaczyć temperature i pozwolić aby ciasto samo doszło - i co prawda zakalec sie zmiejszył ale dalej był

DLatego szukam POMOCY

• Autor: aggusia35 Data: 2010-04-19 22:40:15

Hmm.. na której półce pieczesz ciasto i jakie to było ciasto ??

• Autor: ekolka Data: 2010-04-21 22:14:42

Na srodkowej
    zwykle drozdzowe

• Autor: Krystyna911 Data: 2010-04-20 07:46:25

Nie przepadam za pieczeniem w termoobiegu, ale jeżeli już piekę, to blacha zawsze ustawiona jest na środkowej półce piekarnika. Jeżeli w przepisie podana jest np. temperatura 180 stopni, to w termoobiegu ustawiam o 20 stopni mniej, tj. 155 - 160 stopni i czas pieczenia wtedy jest taki sam jak nakazuje przepis. Gdybyś ustawiła te przykładowe 180 stopni, to ciasto będzie z wierzchu spieczone a w środku jeszcze nie upieczone i stąd mogą być zakalce

• Autor: megi65 Data: 2010-04-20 07:54:01

Robie dokładnie jak Ty .. i jestem zachwycona ... kazde ciacho na medal ... ))))

• Autor: barbami Data: 2010-04-20 17:49:41

Ja zawsze piekę w termoobiegu na 180 C i nigdy nie zmniejszam z powodu termobiegu.Czasami na wyższej temperaturze jeśli jest to wyraźnie zaznaczone w przepisie.

• Autor: ekolka Data: 2010-04-21 22:14:19

No wlaśnie piekłem na srodkowej półce na 160 przez jakies 40 min potem wylaczylem temperature i dochodzilo jeszcze przez 30 min i byl zakalec przy spodzie jedynie

• Autor: as Data: 2010-04-22 12:54:34

Z termoobiegiem powinno się taj jak piszesz zmniejszyć temperaturę o 20-30 st niż piecze się bez termoobiegu.

• Autor: atek Data: 2010-04-20 20:24:31

Ja mam Gorenje . Stosuję ogólną zasadę  - odejmuję 20 stopni C od temperatury podanej w przepisie i nawet nie zwracam uwagi na półki . Czasami wstawiam dwie blaszki naraz i wszystko wychodzi jak trzeba. Podobno można nawet wcześniej wyłączyć grzanie i na samym termoobiegu dopiec ciasto - oszczędność prądu. Raz miałam poważną wpadkę - źle ustawiłam pokrętło i ciasto piekłam na ustawieniu termoobieg + grill . Ciasto nie wyrosło, bo góra za wcześnie się spiekła , a ja swój błąd zauważyłam w połowie pieczenia jak widziałam , że coś jest nie tak jak zawsze. Jeżeli rzeczywiście góra zbyt szybko się piecze, można pod koniec pieczenia  blaszkę/ tortownicę przykryć pergaminem lub folią aluminiową . W przypadku termoobiegu może  lepsza folia - pergamin wymuszony ruch powietrza może zwiać - ale to juz tylko moje domysły. Nie poddawaj się - powodzenia . Bez termoobiegu świat byłby gorszy.
    I jeszcze pomysł - może to ciasto trzeba włożyć do zimnego piekarnika . W zależności od przepisu / rodzaju ciasta / czasem trzeba wcześniej nagrzać piekarnik, a niekiedy piekarnik nagrzewać już po włożeniu ciasta. I tak ciasta ucierane i biszkoptowe wkładamy na pewno do zimnego piekarnika ... i chyba to jest zasada ogólna przy termoobiegu. Nie wiem czy to może być ten "myk", a moze diabeł tkwi w innych szczegółach. Pozdrawiam .

• Autor: ekolka Data: 2010-04-21 22:16:35

Dzieki sprobuje nastepnym razem

Pieklem zwykle drozdzowe i wlansie cos mi nei wychodzi
    a zawsze wychodzilo w normalnym piekarniku

• Autor: as Data: 2010-04-22 13:04:01

To wyłącz termoobieg i piecz normalnie. Ja tylko mięso piekę z termoobiegiem.

• Autor: jaska2503 Data: 2010-04-20 22:51:23

Może po prostu wystarczy postawić blachę o "piętro" niżej?
    Ja piekę na termoobiegu kruche placki,bułeczki drożdżowe,rogaliki,mięsa i jest ok.Też miałam przeboje z pieczeniem jak zaczęłam użytkować swoją nową kuchenkę-zaliczyłam kilka nieudanych serników ;-)
    Trening czyni mistrza-życze udanych prób!

• Autor: ekolka Data: 2010-04-21 22:17:33

bede probowal

Wlasnie miesa wychodza super
    ale z ciatem mam probelmy bede probowal

• Autor: 3majsiemaja Data: 2010-04-21 16:52:06

Też mam termoobieg, jednak nie zawsze używam. Gdy zdarza się , że góra upieczona a dół jeszcze nie, to właczam grzałkę dolną by się dopiekło.
    Biszkopt wolę piec tradycyjnie góra- dół, bo wydaje mi się , że przy termoobiegu bywało bardzie wysuszone.

• Autor: bergamotka2 Data: 2010-04-22 18:14:39

Również mam termoobieg , kuchenka  ( Bosch ) piecze bez zarzutu  , a ja z przyzwyczajenia piekę zawsze z termoobiegiem , zwykle na 160 - 180 stopni , piekę także po dwie blachy na raz , a u Ciebie  może jest to podstawa do reklamacji ?  przeglądu gwarancyjnego ? Zakalec musi być czymś spowodowany , jeśli piekłaś wcześniej to samo ciasto i było dobrze , a problem wystąpił w nowym piekarniku - nasuwa się podejrzenie o jego złe działanie , ogólnie termoobieg ułatwia i likwiduje różnice temperaturowe wewnątrz urządzenia , życzę powodzenia

Przejdź do pełnej wersji serwisu