Priwiet, Ja chaciela napisat pa ruski, szto ja ocien chociet ucit sa gawarit .. Tolko wriemia u mienia niet :( I ja nie chadzila pa liesie (jesio).. patamu szto w naszym liesie mokro...
a ja powiem tylko tyle, ze mimo, iz edukacje w zakresie rosyjskieo zakonczylem ponad 30 lat temu - to jednoznacznie wiem, ze kiepsiutko z tym waszym rosyjskim.
kiespsko, nie kiepsko ale kazdy wie o co chodzi :)) Licza sie dobre checi :P Do dzis pamietam kolezanke, ktora na maturze z rosyjskiego, miala opisac swojego psa.. Tylko zapomniala albo nie wiedziala jak jest rudy.. No i powiedziala.... : U niewo ryżaja sjersć... Nikt sie jakos nie polapal..Wszyscy przyklasneli, z matury 5 :)
A ja sobie przypomniaam jak wiele lat temu w czasie wycieczek jeszcze do ZSRR moja koleżanka sprzedawała " gumy dla kochania" ( a te "szły" jak ciepłe bułeczki..)
Ja znam inną historię; w latach osiemdziesiatych, chłopak zdawał maturę ustną z j.rosyjskiego. Nie trafił w pytania, kiepsko mu szło - komisja egzaminacjna wyciągnęła pomocną dłoń; - " to może jakiś wiersz pan pamięta?" Chłopak: ałfabit uże my znajem, uże pisziem i sczytajem, i wsie bukwy po pariadkie biez aszybki nazywajem.. Tak rozbawił komisję, że zdał:))
Dobry wieczór, Czesław :) Ja z taką sprawą- czy Ty masz dziś imieniny? Bo gdyby się okazło, ze masz, to ja bymm Ci mogła życzenia złozyć :) a tak to nie wiem...
Oj Chłopie kombinujesz , kombinujesz nowe watki na forum .....))) ale ten płaski .. !! Pracuj dalej moze mnie szczerze ubawisz i zaskoczysz ... hehhehe !
Względy sa względne, jak sama nazwa wskazuje.Rosjan i ich język lubię i co więcej raczej nie ma on dla mnie tajemnic.Poprzedni post odnosił się do ....pierwszego filmu ze Smoleńska.Jako, że znam dobrze ten język i mentalnosc Rosjan - dotarło do mnie co tam moglo się stać. To akurat teraz nie chce mi sie nawet myslec o tym.Nadmieniam, ze nie jestem fanatykiem.Kontestuję po prostu pewne narzucane treści, histerię itp. ale co słychać-to słychać. Odpowiadam tylko na twoje pytanie.Nie chce wzbudzac niepotrzebnych emocji.
PS. To jest forum kulinarne i całkowicie niepotrzebne sa tu jakiekolwiek dyskusje o zabarwieniu politycznym.Wtedy to forum do końca już straciłoby swój charakter.
Skażitie mienia pażałsta, guliali wy w liesu pietnadcat minut siedmogo? Sprasziwaju tolko , patamu szto chotiełby znat , byli użie gribi , ili niet?
siedze i sie smieje.
u mnie za zimno na spacery po lesie, poza tym lasy nie przygotowane do ''skladania wizyt'
Tylko papierowe.
Obraziłeś nas?
Mniamtom pyta czy ktoś był w lesie i czy już są grzyby
a ja myślałam,że napisał co tak naprwde o nas sądzi
Możno tak skazat ..... toczno ja sprawsziwaju ili griby byli togda.
Izwinitie , maja oszybka:(((
Ja tiebia skażu, szto u mienia uże smorczoki? w liesa jawliajutsia:)))
U mienja - niet. Tolka ja w lesu była o połowinie wtorowo, tiepier ja nie znaju...
A poza tym wszystko w sprawie zdrowia ok?
Bahus
Da charaszo:) Tolka u mienia balit gałowa:)
Priwiet,
Ja chaciela napisat pa ruski, szto ja ocien chociet ucit sa gawarit .. Tolko wriemia u mienia niet :(
I ja nie chadzila pa liesie (jesio).. patamu szto w naszym liesie mokro...
a ja powiem tylko tyle, ze mimo, iz edukacje w zakresie rosyjskieo zakonczylem ponad 30 lat temu - to jednoznacznie wiem, ze kiepsiutko z tym waszym rosyjskim.
kiespsko, nie kiepsko ale kazdy wie o co chodzi :))
Licza sie dobre checi :P
Do dzis pamietam kolezanke, ktora na maturze z rosyjskiego, miala opisac swojego psa.. Tylko zapomniala albo nie wiedziala jak jest rudy.. No i powiedziala.... : U niewo ryżaja sjersć... Nikt sie jakos nie polapal..Wszyscy przyklasneli, z matury 5 :)
I jeszcze "katoraja gadzina?" jest dobre ;)
Jest dobre bo brzmi prawdziwie :)
Prawie jak z francuskim, la kelner, la prosze la ziemniaki i la kotlet :)
A ja sobie przypomniaam jak wiele lat temu w czasie wycieczek jeszcze do ZSRR moja koleżanka sprzedawała " gumy dla kochania" ( a te "szły" jak ciepłe bułeczki..)
Ja znam inną historię; w latach osiemdziesiatych, chłopak zdawał maturę ustną z j.rosyjskiego. Nie trafił w pytania, kiepsko mu szło - komisja egzaminacjna wyciągnęła pomocną dłoń; - " to może jakiś wiersz pan pamięta?" Chłopak: ałfabit uże my znajem, uże pisziem i sczytajem, i wsie bukwy po pariadkie biez aszybki nazywajem.. Tak rozbawił komisję, że zdał:))
hih... :) no mnie tez rozbawil :)
У меня в лесу еще снег и грибов скрывается под ней.
Dobry wieczór, Czesław :)
Ja z taką sprawą- czy Ty masz dziś imieniny? Bo gdyby się okazło, ze masz, to ja bymm Ci mogła życzenia złozyć :) a tak to nie wiem...
Życzenia mogę , ewenntualnie, przyjąć. Ale ja jestem lipcowy Czesław :-)
Ja też chcę cyrylicę.
Proszę bardzo. Dla Ciebie wszystko. :-)
Я тоже хочу на кириллицу.
W obszczie znaczit , gribow togda jeszczio nie było . Balszoje spasiba. Żiełaju zdarowija ,sczastia i uspiechow.
Ужасно, Мнямтом. Ты скучаешь без работы? ;/
Теперь в лесу будут только галлюциногенны грибы. Я однако думаю, что ты уже их немного съел. :D
Nie miałem okazji , cały czas szukałem lampki z klipsem . Chętnie zamienię ją na .......... rzut okiem na tatuaż :D
Czuję się osaczona i inwigilowana.
Zupełnie niepotrzebnie.
Zimą na grzyby? Proszę bardzo ... Jeśli czegoś nie ma w googlu to nie istnieje :-)
http://www.escapemagazine.pl/wyszukiwarka?query=zim%C4%85+na+grzyby
"Jeśli czegoś nie ma w googlu to nie istnieje :-)"
Sprawdziłam ;) Istnieję :) w 101000 bytów ;) uffff, jaka ulga :)
Z ciekawości wpisałam tez swoje imię i nazwisko- równiez istnieję - 160000 bytów ;)
... i 12.500 agik-ów
Скаҗu mы меня gpyг, b чом geлo?
Oj Chłopie kombinujesz , kombinujesz nowe watki na forum .....))) ale ten płaski .. !!
Pracuj dalej moze mnie szczerze ubawisz i zaskoczysz ... hehhehe !
ТОВАРИЩУ ПО КАМЕРЕ
Перевод М. Живова
Дверь окована, заперта дверь,
и решетка в оконце под сводом...
Здесь надолго ты заперт теперь,
здесь пройдут твои лучшие годы.
Должен стиснуть зубы, и ждать,
и мужаться душой непокорной...
Что же ночью не можешь ты спать,
все шагаешь по камере черной?
Отчего твои пальцы впились
в эти прутья решетки железной?
За окном настоящая жизнь,
и ты рвешься на битву из бездны?
За решеткою - даль без конца,
так и тянет в нее окунуться!
Слышишь, слышишь посвист свинца,
слышишь, слышишь гул революций?
Будь же крепок, мой друг боевой,
не страшись окружающей ночи,
все восставшие братья с тобой
вместе с партией нашей рабочей.
У врага еще есть динамит,
и штыков, и винтовок немало,
но мы знаем: он будет разбит, -
и низвергнем мы власть капитала.
День весенний настанет, поверь
воцарятся и радость и счастье,
распахнется железная дверь,
распахнем ее сами - настежь!
Jak po rusku to po rusku...
Bahus
No i muszę wrócić do podstawówki....
):
Bo po jednej literce składałam żeby przeczytać...
A z lekcji rosyjskiego pamiętam(oprócz liter
Sołnecznyj krug,
Niebo wokrug
Eto risunok malcziszki.
Narisował
On na listkie
I podpisał w ugałkie:
Pust wsiegda budziet sołnce!
Pust wsiegda budziet niebo!
Pust wsiegda budziet mama!
Pust wsiegda budu ja!
Piękna piosenka , śpiewam ją sobie przy goleniu na przemian z "Biełyje rozy" ?
Przy goleniu nóg?
Siostra nie goli , ma gładziutkie :P
Ale ja nie myślałam, ze spiewasz "biełyje rozy" przy goleniu nóg siostry...:)
A ja tylko doprecyzowałem , żebyś mogła zaprzeczyć :)
Ok to zaprzeczam :)
Nie śpiewam "biełyje rozy" przy goleniu...
Śpiewam "jesałuł, jesałuł, sztoż ty zbrosił kania..."
........przy jakiej okazji tak nucisz ?
no przecież, że przy goleniu :)
oj, u tiebia nawierno nie oczen'-to choroszij uczitel' russkowa jazyka był(((
Kanieczna malczik , kanieczna. Izwinitie.
Izwiniaju, no ja tolko o twajom uczitiele))..a tak swoja drogą to coraz mniej ostatnio mam ochotę(ze zrozumiałych względów)używać j. rosyjskiego.
Nie rozumiem względów.
Wyjaśnisz?
Względy sa względne, jak sama nazwa wskazuje.Rosjan i ich język lubię i co więcej raczej nie ma on dla mnie tajemnic.Poprzedni post odnosił się do ....pierwszego filmu ze Smoleńska.Jako, że znam dobrze ten język i mentalnosc Rosjan - dotarło do mnie co tam moglo się stać.
To akurat teraz nie chce mi sie nawet myslec o tym.Nadmieniam, ze nie jestem fanatykiem.Kontestuję po prostu pewne narzucane treści, histerię itp. ale co słychać-to słychać.
Odpowiadam tylko na twoje pytanie.Nie chce wzbudzac niepotrzebnych emocji.
PS. To jest forum kulinarne i całkowicie niepotrzebne sa tu jakiekolwiek dyskusje o zabarwieniu politycznym.Wtedy to forum do końca już straciłoby swój charakter.
Kot, dam Ci wysoką nagrodę pieniężną , jeśli udowodnisz , że za zwykłym pytaniem o grzyby czai się wielka polityka , a nie wielkie żarcie :) .
Ten wątek, to chyba przypomnienie i trening przed wielkim pojednaniem narodów.
Wielkie Pojednanie Narodów i zapewne Wspólnota Państw Niepodległych ? ;)