Forum

Rozmowy wolne i frywolne

Wynagrodzenie za zwolnienie lekarskie

• Autor: andzia005 Data: 2010-04-21 16:53:19

Witam,
    To znów ja Wam zatruwam życie.Mianowicie chodzi mi o to iż od 5 marca jestem na l4 najpierw od internisty nastepnie od 12 kwietnia od ginekologa. 7 kwietnia mineło 30 dni, więc od tego dnia powinien płacić mi zus.I tu nasuwa mi się pierwsze pytanie, czy powinnam dopełnić jakiś formalności czy zakład pracy wszystko załatwia.Dodam iż l4 wypisane 12 kwietnia dostarczyłam do zakładu pracy.Kolejna sprawa jaka mnie trapi to moje wynagrodzenie ze wzgledu na to iż jestem w ciąży w dniu 12 kwietnia dostarczyłam pracodawcy zaświadczenie o tym stanie.I tu kolejne pytanie powinnam dostać 100% wynagrodzenia ale czy dostane je od 12 kwietnia czy od 5 marca jak byłam na l4 . 5 marca byłam już w ciązy .I jeszcze jedno pytanie jesli nalezy mi sie 100% wynagrodzenia od 5 marca to zakład sam mi to wyrówna czy ja powinnam zwrócić sie do zakładu pracy z jakiś pismem. Będę Wam wdzięczna za odpowiedź na nurtujace mnie pytania.
    Pozdrawiam
    Andzia005

• Autor: balbisia19 Data: 2010-04-21 19:29:58

Witam, z tego co kojarze nie musisz dostarczac dodatkowych dokumentów do zakładu pracy po 30 dniu L4, to ze ZUS płaci dalsze wynagrodzenie nastepuje jakby samoistnie. Kwestia jeszcze tego w jak duzym zakładzie pracujesz, bo jest tez taka mozliwosc ze L4 płaci Ci nadal zakład pracy, a zdejmuje to sobie ze składek. Nie pamiętam tylko ile osób musi byc zatrudnionych, ale to dopytam jutro.
    Co do 100% zwolnienia to musisz miec na nim zaznaczoną literkę B, wtedy masz pełnopłatne. Jesli tego lekarz nie dopisze, wówczas masz płatne tak jak normalne L4 czyli 80%. Z tego co wiem samo zaświadczenie o ciąży nie wystarczy, musi być to nieszczesne B.

Pozdrawiam cieplutko
    Paulina

• Autor: dagusia_29 Data: 2010-04-21 20:52:32

Jak na moje to nie musisz wysyłać nić do zakładu a 100% będziesz miała płatne od momentu kiedy lekarz ginekolog wystawił Tobie l4 ze względu na ciąże, a z tego co pisałaś miałaś l4 od innego lekarza i to nie będzie liczone jako 100%. Mimo że chorobowe będzie jako ciągłość.

• Autor: kasia146 Data: 2010-04-21 22:08:19

Zwolnienie bedziesz miala zaplacacone 100% od momentu w ktorym dostalas "zwolnienie ciazowe" czyli od 12 kwietnia. Zadnych papierkow nie musisz dostarczac jesli jest to wiekszy zaklad pracy tylko tez nie pamietam od ilu pracownikow to wtedy caly czas placi ci zaklad pracy a tylko rozlicza sie pozniej z zusem. Gratuluje i zycze szczesliwego rozwiazania.

• Autor: andzia005 Data: 2010-04-22 08:43:58

Witam,
    Mój zakład pracy jest bardzo duży , są to zakłady miesne które prócz zakładu maja jeszcze sieć sklepów w całej Polsce. Myśle że okolo 1000 ludzi zatrudnia.Na zwolnieniu Pani doktor napisała kod B.Jesli chodzi ote 100% wynagrodzenie to przesledziłam mnóstwo forów, i piszą różnie jedni ze muszą nadpłacić ,jedni że 100% od dnia zaświadczenia, że l4 nie musi wypisać ginekolog ale musi byc kod B.Sama niewiem co o tym myśleć.Będę Wam wdzięczna za pomoc.
    Andzia005

• Autor: aloalo Data: 2010-04-22 08:51:59

Witaj! Gratuluję :)

1. ZUS płaci zasiłek chorobowy od 34 dnia choroby. 33 dni płaci zakład pracy.
    2. Nie musisz nic w ZUS załatwiać. Nie wiem, jak jest u Was, ale chyba tak jak u nas - nadal dostajesz pieniądze z zakładu pracy a zakład potrąca sobie należność od ZUS pomniejszając należne składki.
    3. Powinnaś dostać nadpłacone to chorobowe, jeśli dostarczyłaś zaświadczenie o ciąży. Jeśli Ci nie nadpłacą, to interweniuj.
    4. L4 nie musi być od ginekologa. Każda choroba w okresie ciąży ma być płatna jako 100 %.

Pozdrawiam!

• Autor: balbisia19 Data: 2010-04-22 09:09:26

Tez mi się wydaje ze nie musisz miec zwolnienia od ginekologa, mozesz miec od kazdego innego lekarza, ale 100% jest pod warunkiem tego B.
    A przy tak duzej ilosci zatrudnionych osób to napewno bedziesz dostawac pieniążki z zakładu, a oni sobie to rozliczą ze składek. To dobrze, bo na kaskę z ZUS-u podobno czeka się miesiącami.

• Autor: balbisia19 Data: 2010-04-23 08:38:57

Wg mnie jezeli jest prawidłowo wypisane zwolnienie lekarskie to zakład sam z siebie wypłaca 100% ( to samo dotyczy ZUS-u ), natomiast jesli było zwolnienie na którym nie jest zaznaczone ze to choroba związana z ciąża to nie dostaniesz wyrównania. I nie ma tu znaczenia zaswiadczenie o ciąży, ponieważ choroby nie związane z ciążą ( np. grypa ) nie są pełnopłatne.

• Autor: aloalo Data: 2010-04-23 20:08:46

Użytkownik balbisia19 napisał w wiadomości:
    >nie ma tu znaczenia
    > zaswiadczenie o ciąży, ponieważ choroby nie związane z ciążą ( np.
    > grypa ) nie są pełnopłatne.

Mylisz się. Każda choroba przypadająca w czasie ciąży jest płatna 100 %. Przecież sama ciąża nie jest chorobą! Ja miałam zwolnienie od  okulisty i też miałam 100%.

• Autor: balbisia19 Data: 2010-04-25 17:53:29

A miałaś wpisany kod B?
    Doczytałam gdzieś przed chwilą że nieważne od kogo byle było B.
    Ja jak chorowałam w styczniu na grypkę, wzięłam zwolnienie od ginekologa, bo sie bałam ze dostanę 80%, chyba mnie kadrowa wprowadziła w błąd .

• Autor: momik Data: 2010-04-22 18:51:59

ja jeszcze dodam tyle, że Twój zasiłek będzie liczony jako średnia z ostatnich 12 m-cy, o ile już tyle tam pracujesz i będą uwzględnione w nim poprzednie zwolnienia lekarskie te nieciążowe w związku z tym to nie będzie 100 % zasadniczego + dodatki wynikające z umowy itp

Przejdź do pełnej wersji serwisu