kochani czy ktoś z Was ma taką alergię mam niesamowite kłopoty z kupieniem pieczywa bez żyta i sama piekę ale po reakcjach w piekarniach i sklepach to jestem jakimś dziwolągiem, nikt nigdy o takie pieczywo się nie pyta czy jestem sama???? pozdrawiam
Dokładnie. Jest chleb pszenny. Nie wiem czy ma dodatek żyta ale go nie kupuję bo jest słodszy od tradycyjnego chleba i bułki zwykle też chyba są pszenne.
Nie patrz na to jak inni reagują,bo każdy ma alergię na co innego.Ja np mam alergię na trawe,truskawki(nie każdego roku),na orzechy włoskie.I żyje z tym i się nie przejmuje.Może powinnaś sie przerzucic na chleb razowy.
Jestes pewna ?- Przeciez w pszannych typu "bialy chleb" zyta normalnie nie ma....Tak jak iw chlebieciabatta . Jest to przeciez chleb pszenny z dodatkiem maki razowej ale pszennej.. Orkiszowy tez jest z maki pszennej. Chleb orkiszowy tez nie ma w sobie maki zytniej tylko pszeniczna gdyz orkisz to odmniana pszenicy...
Nie wiem skad masz informacje ze w tych chlebach jest maka zytnia?
te informacje mam z piekarni i kartek które naklejają lub wkladają do chlebów pakowanych też kiedyś myślałam że pszenny to pszenny a on jest mieszany w ciabacie jest zakwas żytni tak powiedział piekarz[może tylko w tej piekarni, nie wiem] w orkiszowych też jest żytnia nawet w mieszankach do samodzielnego wypieku ktore znalazłam na allegro,na moje pytanie o żytnią znależli tylko jedną mieszankę a cena chleba z niej wyjdzie ok 10 zł u nas w piekarniach nie ma czystych orkiszowych ani pszennych oprócz niektórych tostowych albo weka[ bułki wrocławskiej,batona] proszę mi wierzyć sprawdziłam
Ja ci wierze tylko sie po prostu zdziwilam - nie mieszkam w Polsce. U nas w Niemczech jest ciabatta rowniez(choc nie tylko) na zakwasie pszennym, chleb bialy bez maki zytniej i orkiszowy z samego orkiszu...Na pewno sa tez mieszane ale i takie jak opisalam.
zreszta , jak sama wspomnialas, warto sie pobawic w pieczenie chleba. Na wz jest sporo fajnych przepisow. W moich linkach wyzej masz tez przepis na chleb orkiszowy...Pozdrawiam!
kiedy miałam na orzechy i trawę też się nie przejmowałam ale w tym roku doszło na żyto i jęczmień a wtedy dostaję takich bóli że mam wrażenie skrętu jelit, potrafi mi tchu brakować i dół pleców też boli potwornie tak sobie trochę pomarudziłam sory kupiłam w końcu maszynę do pieczenia chleba i teraz otworzył się przede mną nowy piękniejszy świat mąki pszenne ale i orkiszowe,z amarantusa,z owsa itp pozdrawiam wszystkich alegików!!
Słuszne pytanie. Obie przypadłości trzeba wyraźnie rozgraniczyć. Często mi się zdarza , że spożywam żyto , co prawda w nieco innej postaci , świetnie je toleruję i wspaniale się czuję. Ze strony układu pokarmowego nie mam żadnych dolegliwości , skóra czyściutka , wolna od zmian atopowych , żyć nie umierać. Tak mi się wydawało. Po którymś razie zaczęło się..................... alergia wziewna ...... u siostry. Dostała takiego uczulenia , że z żalem i zrozumieniem jednocześnie musiałem zrezygnować z mojej ulubionej diety żytniej ;)
kiedy ''mój ''lekarz po zrobieniu różnych badań[łącznie z ginekologicznymi] nie ustalił przyczyn uporczywych bóli podbrzusza trafiłam do alergloga,na początek zrobiła mi tylko testy na wziewną bo podobno fundusz nie pozwala na dwa w ciągu roku ,żyto i jęczmień oprócz trawy i innych paru rzeczy wyszło mi ogromniaste ,powiedziała żebym odstawiła żyto i bóle odeszły jak ręką odjął! z tego powodu jestem przeszczęśliwa z tego że mam z się stawić z zeszytem w maju już jakoś trochę miej
kochani
czy ktoś z Was ma taką alergię
mam niesamowite kłopoty z kupieniem pieczywa bez żyta i sama piekę ale po reakcjach w piekarniach i sklepach to jestem jakimś dziwolągiem, nikt nigdy o takie pieczywo się nie pyta
czy jestem sama????
pozdrawiam
Bułki są z mąki pszennej, czasami bywa chleb pszenny - razowy.
Dokładnie. Jest chleb pszenny. Nie wiem czy ma dodatek żyta ale go nie kupuję bo jest słodszy od tradycyjnego chleba i bułki zwykle też chyba są pszenne.
trudno jeść codziennie bułki,w chlebie pszennym jest mąka żytnia,bez nigdzie nie spotkałam
Nie patrz na to jak inni reagują,bo każdy ma alergię na co innego.Ja np mam alergię na trawe,truskawki(nie każdego roku),na orzechy włoskie.I żyje z tym i się nie przejmuje.Może powinnaś sie przerzucic na chleb razowy.
Powaznie? Przeciez w wiekszosci razowcow jest wlasnie maka zzytnia....
Pozostaje chleb orkiszowy i pszenny lub pszenny razowy, typu ciabaty albo indyjski Naan - rodzaj podplomyka, jest jeszcze pare innych...
w orkiszowych,pszennych i w ciabacie też jest żyto
Jestes pewna ?- Przeciez w pszannych typu "bialy chleb" zyta normalnie nie ma....Tak jak iw chlebie ciabatta . Jest to przeciez chleb pszenny z dodatkiem maki razowej ale pszennej.. Orkiszowy tez jest z maki pszennej. Chleb orkiszowy tez nie ma w sobie maki zytniej tylko pszeniczna gdyz orkisz to odmniana pszenicy...
Nie wiem skad masz informacje ze w tych chlebach jest maka zytnia?
te informacje mam z piekarni i kartek które naklejają lub wkladają do chlebów pakowanych
też kiedyś myślałam że pszenny to pszenny a on jest mieszany
w ciabacie jest zakwas żytni tak powiedział piekarz[może tylko w tej piekarni, nie wiem]
w orkiszowych też jest żytnia nawet w mieszankach do samodzielnego wypieku ktore znalazłam na allegro,na moje pytanie o żytnią znależli tylko jedną mieszankę a cena chleba z niej wyjdzie ok 10 zł
u nas w piekarniach nie ma czystych orkiszowych ani pszennych oprócz niektórych tostowych albo weka[ bułki wrocławskiej,batona] proszę mi wierzyć sprawdziłam
Ja ci wierze tylko sie po prostu zdziwilam - nie mieszkam w Polsce. U nas w Niemczech jest ciabatta rowniez(choc nie tylko) na zakwasie pszennym, chleb bialy bez maki zytniej i orkiszowy z samego orkiszu...Na pewno sa tez mieszane ale i takie jak opisalam.
zreszta , jak sama wspomnialas, warto sie pobawic w pieczenie chleba. Na wz jest sporo fajnych przepisow. W moich linkach wyzej masz tez przepis na chleb orkiszowy...Pozdrawiam!
dziękuję za przepis!! skorzystam!!
pozdrawiam serdecznie!!
kiedy miałam na orzechy i trawę też się nie przejmowałam ale w tym roku doszło na żyto i jęczmień a wtedy dostaję takich bóli że mam wrażenie skrętu jelit, potrafi mi tchu brakować i dół pleców też boli potwornie
tak sobie trochę pomarudziłam
sory
kupiłam w końcu maszynę do pieczenia chleba i teraz otworzył się przede mną nowy piękniejszy świat
mąki pszenne ale i orkiszowe,z amarantusa,z owsa itp
pozdrawiam wszystkich alegików!!
A czy TY masz alergię pokarmową na żyto czy wziewną ?
Słuszne pytanie. Obie przypadłości trzeba wyraźnie rozgraniczyć. Często mi się zdarza , że spożywam żyto , co prawda w nieco innej postaci , świetnie je toleruję i wspaniale się czuję. Ze strony układu pokarmowego nie mam żadnych dolegliwości , skóra czyściutka , wolna od zmian atopowych , żyć nie umierać. Tak mi się wydawało. Po którymś razie zaczęło się..................... alergia wziewna ...... u siostry. Dostała takiego uczulenia , że z żalem i zrozumieniem jednocześnie musiałem zrezygnować z mojej ulubionej diety żytniej ;)
kiedy ''mój ''lekarz po zrobieniu różnych badań[łącznie z ginekologicznymi] nie ustalił przyczyn uporczywych bóli podbrzusza trafiłam do alergloga,na początek zrobiła mi tylko testy na wziewną bo podobno fundusz nie pozwala na dwa w ciągu roku ,żyto i jęczmień oprócz trawy i innych paru rzeczy wyszło mi ogromniaste ,powiedziała żebym odstawiła żyto i bóle odeszły jak ręką odjął! z tego powodu jestem przeszczęśliwa z tego że mam z się stawić z zeszytem w maju już jakoś trochę miej
Od lat mam alergię wziewną na zboża - biorę lek wziewny ale pieczywo jem cały czas.