Forum

Gawędy o jedzeniu

Co do ryby zamiast ziemiaków?

  • Autor: asiula76 Data: 2010-04-23 13:10:29

    Co podajecie do ryby,zamiast ziemiaków?

  • Autor: Olciaa Data: 2010-04-23 13:16:30

    ryz gotowany na sypko lub frytki mniam :) albo pieczone ziemniaczki na ostro. wystarczy ziemniaki pokroic w cząstki dobrze doprawic,lekko polac oliwa wymieszac i na 45 minut do piekarnika, beda pyszne i chrupiace. a do tego sałatka z białej kapusty lub kiszonej.

  • Autor: monilen Data: 2010-04-23 13:20:12

    Ryż z warzywami (ala risotto):)

  • Autor: asiula76 Data: 2010-04-23 14:04:11

    W tym rzecz,ze właśnie ziemniaków brak.Myslałam o ryżu,ale ryz wydaje się zbyt mdły do ryby.

  • Autor: as Data: 2010-04-23 13:40:58

    Mam dziś dokładnie ten sam problem. Ziemniaków w domu za mało a w najbliższych sklepach ich nie ma:( Kupiłam rybę by ją usmażyć a z czym podać nie mam pojęcia.

  • Autor: anneau Data: 2010-04-23 14:07:25

    z bukietem jarzyn lub kaszą gryczaną na sypko

  • Autor: as Data: 2010-04-23 16:14:01

    Dobry pomysł. Kiedyś wypróbuje:)

  • Autor: as Data: 2010-04-23 16:13:33

    Podałam z ryżem. Ryż ugotowałam na wodzie z przyprawami. Zostało mi trochę gulaszu z wczoraj to dałam troszkę na ryż. do tego smażona w panierce, panierowana ryba i kiszony ogórek. Było dobre. Mąż powiedział, że częściej będziemy jeść ryż.

  • Autor: anyżella Data: 2010-04-23 14:17:21

    Mam taki dodatek,ale nie każdemu zasmakuje.Mianowicie do smażonej rybki (gdy braknie ziemniaków) podaję frytki...z makaronu i surówkę z kiszonej białej kapusty.A frytki robi się tak: makaron(najlepiej świderki i taki który się nie rozpada podczas gotowania)gotuje się na pół twardo,odcedza,po czym smaży się w głębokim tłuszczu(jak frytki) 3-4 minuty do zrumienienia.Następnie posypuje się solą i ewentualnie papryką w proszku(ale niekoniecznie) i przekłada porcyjkę do rybki i kapustki na talerz.
    Smacznego.

  • Autor: gabisia Data: 2010-04-23 14:35:49

    A to bardzo ciekawe! Nie omieszkam spróbować!

  • Autor: asiula76 Data: 2010-04-23 14:51:33

    Brzmi ciekawie,tylko czy makaron nie zrobi się bardzo twardy?

  • Autor: anyżella Data: 2010-04-23 18:01:51

    Użytkownik asiula76 napisał w wiadomości:
    > Brzmi ciekawie,tylko czy makaron nie zrobi się bardzo twardy?
    Może zrobić się,gdy będzie się go obsmażać zbyt długo i może wyjść papka jeśli wcześniej obgotowaliśmy na miękko makaron .Można wykonać małą próbę w małej patelni(i wtedy nie straci się dużej ilości oleju),a warto wykonać te frytki ,by przekonać się jak smakują i czy uda się je zrobić by nie wyszły za twarde.
    Jest to trudne ,by wyczuć ten właściwy moment obgotowywania i smażenia,a jeśli się to uda są miękko-chrupiące.
    Podczas smażenia jak łapią kolorek ,szybko wyławiać!

  • Autor: as Data: 2010-04-23 18:46:17

    Czy jesteś w stanie opisać jak miękki ma być ten makron gdy go gryziesz (zanim podsmażysz)?

  • Autor: anyżella Data: 2010-04-23 18:58:06

    Po przegryzieniu tego makaronu powinno czuć się leciutką twardawość ,a na przekroju ma być prawie niewidoczna cieniusia warstewka niedogotowania -tak bym to określiła.

  • Autor: as Data: 2010-04-23 20:11:57

    Spróbuję kiedyś.

  • Autor: piszczalka Data: 2010-04-25 20:48:07

    Tez sprobuje :)

  • Autor: Scooby Data: 2010-04-23 15:05:09

    Ja np., bym zrobiła frytki,bo raczej sama ryba to dla mnie głodne jedzenie.

  • Autor: till Data: 2010-04-23 15:50:28

    W mojej kuchni ziemniaki rzadko się pojawiają i raczej nie jako składnik dania obiadowego...
    Do ryby podaję po prostu surówki.

  • Autor: aggusia35 Data: 2010-04-23 16:34:00

    brokuł, kalafior, pire z fasoli np albo z wcześniej wymienionych

  • Autor: as Data: 2010-04-23 16:40:52

    Jak dla mnie to fajne pomysły. Szkoda, że wcześniej na to nie wpadłam. Kiedyś zrobię. Mam nadzieję, że założycielka wątku nie jest na mnie zła, że się wcielam w jej temat.

  • Autor: anneau Data: 2010-04-23 17:35:13

    bardzo podoba mi się pomysł z makaronem smażonym...a gyby zrobić go w panierce...jajo i bułka tarta...nie rozleci się w smażeniu...?

  • Autor: anyżella Data: 2010-04-23 18:12:33

    Kiedyś robiłam w panierce,ale to bardziej pracochłonne(ale łatwiejsze;makaron wtedy gotować do miękkości).Trzeba odczekać ,by makaron wystygł i wtedy opanierować (panierka nie odpada,ale w przypadku śrubokrętów nie będzie widać już skrętów),ale podczas smażenia nie przewracać ich tylko potrząsać patelnią,a powinny się obracać i dosmażać.
    I takie opanierowane zrobiłam do rybki gotowanej na parze(aby nie było na talerzu podwójnej panierki)(ech ale rybka bez panierki to już nie ten smaczek:))

  • Autor: asiula76 Data: 2010-04-24 12:05:26

    Absolutnie się nie gniewam,każdy ma prawo się wypowiadać i pytać.Pozdrawiam.

  • Autor: kokliko Data: 2010-04-26 02:42:49

    Wielka zwolenniczka ryb jestem, najchetniej uczeszczam restaracje rybne.
    Panierka, jak zauwazylam raczej stosowana w McD, no i oczywiscie frytki w towarzystwie,
    bo McDo towarzystwo ma z lekka zaciesnione.
    Gdzie indziej  podaja  z jednym (!!!!!!) ziemniakiem na parze ugotowanym, albo upieczonym w piekarniku (ale ciagle jeden),
    moze jeszcze byc  odrobina ryzu, ale tez nie wiecej niz stolowa lyzka, moze byc jedna marchewka w ladne paseczki pokrojona
    i ugotowana na parze wraz z brokulem,albo jakies bardziej wykwintne pureé z tychze.
    Jesli ta ryba nieopanierowana, to musisz opanowac jakis stosowny sos, a rybe  do gotujacego rybnego wywaru wsadzic na
    minut kilkanascie.a potem uwaznie wkladac ja na talerz i polewac sosem.

    Dzisiej  wlasnie  pieklam rybe  polewana bialym winem , a w rondelku  przyrzadzalam do niej sos.
    Towarzystwo do niej bylo ze slodkich batatow z okolicznosciowa mocna papryczka, wspomozone lyzeczka mleka kokosowego,
    nie mowcie , ze nie da rady w Polsce, ja niezupelnie, ale prawwie podobne danie odczynilam nad Narwia 
    ku uciesze przyjaciol .
    Przysiegam, ze ryba nie musi byc w panierce, zeby smakowala.

  • Autor: agik Data: 2010-04-23 20:30:57

    Zalezy do jakiej ryby:
    Jeśli ryba w sosie- moga byc kluski ślaskie, albo kluski francuskie, albo kopytka, albo ryz, albo makaron...
    Jesli ryba ma być smażona- to frytki, bagietka, albo smażone lane kluski http://wielkiezarcie.com/recipe34172.htmlhttp://wielkiezarcie.com/recipe34172.html

    Ja bym zjadła rybkę z surówką:)

  • Autor: BlackOnion Data: 2010-04-24 06:49:09

    Tylko surówki i to w dużych ilościach.
    Ziemniaki 0 %....

  • Autor: emeska1974 Data: 2010-04-24 10:04:23

    Surowki 

  • Autor: asiula76 Data: 2010-04-24 12:09:24

    Dziękuje wszystkim za pomysły,na pewno skorzystam.

  • Autor: anneau Data: 2010-04-24 12:34:59

    moja znajoma podawała kiedyś rybę w panierce a do tego surówka i...coś żółtego pure! To był groch. Zółty groch ugotowany i "udeptany" jak ziemniaki pure. Podobno dobre jest też z fasoli...ale mi się wydaje, że te łuski mogą przeszkadzać.

  • Autor: asiula76 Data: 2010-04-24 14:05:39

    Też tak myślę,ale na pewno sprobuje,zawsze to coś innego.

  • Autor: eyta Data: 2010-04-30 15:14:25

    Jadłam kiedyś w restauracji strogonowa z dorsza z kluskami francuskimi przepyszne to było:)

  • Autor: agik Data: 2010-04-30 19:57:01

    Hi, za tego "strogonowa z dorsza" to możesz w zęby zarobić ;) ( nie ode mnie, zeby nie było)
    Pozdrawiam serdecznie:*

Przejdź do pełnej wersji serwisu