ryz gotowany na sypko lub frytki mniam :) albo pieczone ziemniaczki na ostro. wystarczy ziemniaki pokroic w cząstki dobrze doprawic,lekko polac oliwa wymieszac i na 45 minut do piekarnika, beda pyszne i chrupiace. a do tego sałatka z białej kapusty lub kiszonej.
Mam dziś dokładnie ten sam problem. Ziemniaków w domu za mało a w najbliższych sklepach ich nie ma:( Kupiłam rybę by ją usmażyć a z czym podać nie mam pojęcia.
Podałam z ryżem. Ryż ugotowałam na wodzie z przyprawami. Zostało mi trochę gulaszu z wczoraj to dałam troszkę na ryż. do tego smażona w panierce, panierowana ryba i kiszony ogórek. Było dobre. Mąż powiedział, że częściej będziemy jeść ryż.
Mam taki dodatek,ale nie każdemu zasmakuje.Mianowicie do smażonej rybki (gdy braknie ziemniaków) podaję frytki...z makaronu i surówkę z kiszonej białej kapusty.A frytki robi się tak: makaron(najlepiej świderki i taki który się nie rozpada podczas gotowania)gotuje się na pół twardo,odcedza,po czym smaży się w głębokim tłuszczu(jak frytki) 3-4 minuty do zrumienienia.Następnie posypuje się solą i ewentualnie papryką w proszku(ale niekoniecznie) i przekłada porcyjkę do rybki i kapustki na talerz. Smacznego.
Użytkownik asiula76 napisał w wiadomości: > Brzmi ciekawie,tylko czy makaron nie zrobi się bardzo twardy? Może zrobić się,gdy będzie się go obsmażać zbyt długo i może wyjść papka jeśli wcześniej obgotowaliśmy na miękko makaron .Można wykonać małą próbę w małej patelni(i wtedy nie straci się dużej ilości oleju),a warto wykonać te frytki ,by przekonać się jak smakują i czy uda się je zrobić by nie wyszły za twarde. Jest to trudne ,by wyczuć ten właściwy moment obgotowywania i smażenia,a jeśli się to uda są miękko-chrupiące. Podczas smażenia jak łapią kolorek ,szybko wyławiać!
Po przegryzieniu tego makaronu powinno czuć się leciutką twardawość ,a na przekroju ma być prawie niewidoczna cieniusia warstewka niedogotowania -tak bym to określiła.
Jak dla mnie to fajne pomysły. Szkoda, że wcześniej na to nie wpadłam. Kiedyś zrobię. Mam nadzieję, że założycielka wątku nie jest na mnie zła, że się wcielam w jej temat.
Kiedyś robiłam w panierce,ale to bardziej pracochłonne(ale łatwiejsze;makaron wtedy gotować do miękkości).Trzeba odczekać ,by makaron wystygł i wtedy opanierować (panierka nie odpada,ale w przypadku śrubokrętów nie będzie widać już skrętów),ale podczas smażenia nie przewracać ich tylko potrząsać patelnią,a powinny się obracać i dosmażać. I takie opanierowane zrobiłam do rybki gotowanej na parze(aby nie było na talerzu podwójnej panierki)(ech ale rybka bez panierki to już nie ten smaczek:))
Wielka zwolenniczka ryb jestem, najchetniej uczeszczam restaracje rybne. Panierka, jak zauwazylam raczej stosowana w McD, no i oczywiscie frytki w towarzystwie, bo McDo towarzystwo ma z lekka zaciesnione. Gdzie indziej podaja z jednym (!!!!!!) ziemniakiem na parze ugotowanym, albo upieczonym w piekarniku (ale ciagle jeden), moze jeszcze byc odrobina ryzu, ale tez nie wiecej niz stolowa lyzka, moze byc jedna marchewka w ladne paseczki pokrojona i ugotowana na parze wraz z brokulem,albo jakies bardziej wykwintne pureé z tychze. Jesli ta ryba nieopanierowana, to musisz opanowac jakis stosowny sos, a rybe do gotujacego rybnego wywaru wsadzic na minut kilkanascie.a potem uwaznie wkladac ja na talerz i polewac sosem.
Dzisiej wlasnie pieklam rybe polewana bialym winem , a w rondelku przyrzadzalam do niej sos. Towarzystwo do niej bylo ze slodkich batatow z okolicznosciowa mocna papryczka, wspomozone lyzeczka mleka kokosowego, nie mowcie , ze nie da rady w Polsce, ja niezupelnie, ale prawwie podobne danie odczynilam nad Narwia ku uciesze przyjaciol . Przysiegam, ze ryba nie musi byc w panierce, zeby smakowala.
moja znajoma podawała kiedyś rybę w panierce a do tego surówka i...coś żółtego pure! To był groch. Zółty groch ugotowany i "udeptany" jak ziemniaki pure. Podobno dobre jest też z fasoli...ale mi się wydaje, że te łuski mogą przeszkadzać.
Co podajecie do ryby,zamiast ziemiaków?
ryz gotowany na sypko lub frytki mniam :) albo pieczone ziemniaczki na ostro. wystarczy ziemniaki pokroic w cząstki dobrze doprawic,lekko polac oliwa wymieszac i na 45 minut do piekarnika, beda pyszne i chrupiace. a do tego sałatka z białej kapusty lub kiszonej.
Ryż z warzywami (ala risotto):)
W tym rzecz,ze właśnie ziemniaków brak.Myslałam o ryżu,ale ryz wydaje się zbyt mdły do ryby.
Mam dziś dokładnie ten sam problem. Ziemniaków w domu za mało a w najbliższych sklepach ich nie ma:( Kupiłam rybę by ją usmażyć a z czym podać nie mam pojęcia.
z bukietem jarzyn lub kaszą gryczaną na sypko
Dobry pomysł. Kiedyś wypróbuje:)
Podałam z ryżem. Ryż ugotowałam na wodzie z przyprawami. Zostało mi trochę gulaszu z wczoraj to dałam troszkę na ryż. do tego smażona w panierce, panierowana ryba i kiszony ogórek. Było dobre. Mąż powiedział, że częściej będziemy jeść ryż.
Mam taki dodatek,ale nie każdemu zasmakuje.Mianowicie do smażonej rybki (gdy braknie ziemniaków) podaję frytki...z makaronu i surówkę z kiszonej białej kapusty.A frytki robi się tak: makaron(najlepiej świderki i taki który się nie rozpada podczas gotowania)gotuje się na pół twardo,odcedza,po czym smaży się w głębokim tłuszczu(jak frytki) 3-4 minuty do zrumienienia.Następnie posypuje się solą i ewentualnie papryką w proszku(ale niekoniecznie) i przekłada porcyjkę do rybki i kapustki na talerz.
Smacznego.
A to bardzo ciekawe! Nie omieszkam spróbować!
Brzmi ciekawie,tylko czy makaron nie zrobi się bardzo twardy?
Użytkownik asiula76 napisał w wiadomości:
> Brzmi ciekawie,tylko czy makaron nie zrobi się bardzo twardy?
Może zrobić się,gdy będzie się go obsmażać zbyt długo i może wyjść papka jeśli wcześniej obgotowaliśmy na miękko makaron .Można wykonać małą próbę w małej patelni(i wtedy nie straci się dużej ilości oleju),a warto wykonać te frytki ,by przekonać się jak smakują i czy uda się je zrobić by nie wyszły za twarde.
Jest to trudne ,by wyczuć ten właściwy moment obgotowywania i smażenia,a jeśli się to uda są miękko-chrupiące.
Podczas smażenia jak łapią kolorek ,szybko wyławiać!
Czy jesteś w stanie opisać jak miękki ma być ten makron gdy go gryziesz (zanim podsmażysz)?
Po przegryzieniu tego makaronu powinno czuć się leciutką twardawość ,a na przekroju ma być prawie niewidoczna cieniusia warstewka niedogotowania -tak bym to określiła.
Spróbuję kiedyś.
Tez sprobuje :)
Ja np., bym zrobiła frytki,bo raczej sama ryba to dla mnie głodne jedzenie.
W mojej kuchni ziemniaki rzadko się pojawiają i raczej nie jako składnik dania obiadowego...
Do ryby podaję po prostu surówki.
brokuł, kalafior, pire z fasoli np albo z wcześniej wymienionych
Jak dla mnie to fajne pomysły. Szkoda, że wcześniej na to nie wpadłam. Kiedyś zrobię. Mam nadzieję, że założycielka wątku nie jest na mnie zła, że się wcielam w jej temat.
bardzo podoba mi się pomysł z makaronem smażonym...a gyby zrobić go w panierce...jajo i bułka tarta...nie rozleci się w smażeniu...?
Kiedyś robiłam w panierce,ale to bardziej pracochłonne(ale łatwiejsze;makaron wtedy gotować do miękkości).Trzeba odczekać ,by makaron wystygł i wtedy opanierować (panierka nie odpada,ale w przypadku śrubokrętów nie będzie widać już skrętów),ale podczas smażenia nie przewracać ich tylko potrząsać patelnią,a powinny się obracać i dosmażać.
I takie opanierowane zrobiłam do rybki gotowanej na parze(aby nie było na talerzu podwójnej panierki)(ech ale rybka bez panierki to już nie ten smaczek:))
Absolutnie się nie gniewam,każdy ma prawo się wypowiadać i pytać.Pozdrawiam.
Wielka zwolenniczka ryb jestem, najchetniej uczeszczam restaracje rybne.
Panierka, jak zauwazylam raczej stosowana w McD, no i oczywiscie frytki w towarzystwie,
bo McDo towarzystwo ma z lekka zaciesnione.
Gdzie indziej podaja z jednym (!!!!!!) ziemniakiem na parze ugotowanym, albo upieczonym w piekarniku (ale ciagle jeden),
moze jeszcze byc odrobina ryzu, ale tez nie wiecej niz stolowa lyzka, moze byc jedna marchewka w ladne paseczki pokrojona
i ugotowana na parze wraz z brokulem,albo jakies bardziej wykwintne pureé z tychze.
Jesli ta ryba nieopanierowana, to musisz opanowac jakis stosowny sos, a rybe do gotujacego rybnego wywaru wsadzic na
minut kilkanascie.a potem uwaznie wkladac ja na talerz i polewac sosem.
Dzisiej wlasnie pieklam rybe polewana bialym winem , a w rondelku przyrzadzalam do niej sos.
Towarzystwo do niej bylo ze slodkich batatow z okolicznosciowa mocna papryczka, wspomozone lyzeczka mleka kokosowego,
nie mowcie , ze nie da rady w Polsce, ja niezupelnie, ale prawwie podobne danie odczynilam nad Narwia
ku uciesze przyjaciol .
Przysiegam, ze ryba nie musi byc w panierce, zeby smakowala.
Zalezy do jakiej ryby:
Jeśli ryba w sosie- moga byc kluski ślaskie, albo kluski francuskie, albo kopytka, albo ryz, albo makaron...
Jesli ryba ma być smażona- to frytki, bagietka, albo smażone lane kluski http://wielkiezarcie.com/recipe34172.htmlhttp://wielkiezarcie.com/recipe34172.html
Ja bym zjadła rybkę z surówką:)
Tylko surówki i to w dużych ilościach.
Ziemniaki 0 %....
Surowki
Dziękuje wszystkim za pomysły,na pewno skorzystam.
moja znajoma podawała kiedyś rybę w panierce a do tego surówka i...coś żółtego pure! To był groch. Zółty groch ugotowany i "udeptany" jak ziemniaki pure. Podobno dobre jest też z fasoli...ale mi się wydaje, że te łuski mogą przeszkadzać.
Też tak myślę,ale na pewno sprobuje,zawsze to coś innego.
Jadłam kiedyś w restauracji strogonowa z dorsza z kluskami francuskimi przepyszne to było:)
Hi, za tego "strogonowa z dorsza" to możesz w zęby zarobić ;) ( nie ode mnie, zeby nie było)
Pozdrawiam serdecznie:*