Forum

Rozmowy wolne i frywolne

Żywica .... czym wyczyścić ??

• Autor: krysia64 Data: 2010-04-26 11:56:11

Kochani ...czy na ktoś z Was  sposób na wyczyszczenie odzieży z żywicy która się przykleiła do ubrania .
    Planowałam spirytusem salicylowym ..ale boję sie wybarwienia bo to granatowy kolor .Będę wdzięczna za podpowiedż.
    pozdrawiam
    Krystyna

• Autor: Bodek Data: 2010-04-26 11:57:38

spal albo sobie uszyj nowe :P:P:P:P:P:P:P

ps. kocham cie wiedzmolu:)

• Autor: krysia64 Data: 2010-04-26 12:00:40

He he ..dobre ...takiej kamizelki puchowej nie uszyje bo nie mam pierza
    Buziole Boguś !!!

• Autor: izeczka Data: 2010-04-26 12:53:58

często szwendam się po lesie więc o ubrudzenie żywicą nietrudno, czyszczenie jest łatwe i sprawdzone wiele razy...zabrudzone nią ubranie czyści się wacikiem albo szmatką zwilżoną terpentyną - bardzo ładnie schodzi, czasami zostaje jakby tłusty ślad, ale po wysuszeniu znika - ubranie trzeba jednak uprać bo mocno pachnie terpentyną
    terpentynę kupuje się w sklepach z chemią gosppdarczą albo farbami, w butelkach ok. 0,5l

• Autor: agacia Data: 2010-04-26 13:28:18

Można wyczyścić terpentyną lub benzyną, a na koniec wyprać.

• Autor: falkor Data: 2010-04-26 13:34:24

A tłuszcz nie pomoże? Podobnie, jak ze smołą. Najpierw smarując tłuszczem rozpuścić zabrudzenie, a potem wyprać tradycyjnie.

• Autor: frankafiranka Data: 2010-04-26 15:16:50

Z powodzeniem czyściłam plamy z żywicy zmywaczem do paznokci (patyczkami higienicznymi). Czyściłam czarne spodnie i się nie odbarwiły, ale pewnie lepiej sprawdzić w jakimś niewidocznym miejscu.

• Autor: Scooby Data: 2010-04-26 15:39:14

Mnie sie wydaje,że powinnaś najpierw spróbowac zerwac żywicę palcami a potem jakimś środkiem.Ale mi się wydaje,że zmywacz do paznokci odbarwi tą rzecz(kolor).

• Autor: izeczka Data: 2010-04-26 15:46:52

terpentyna naprawdę jest skuteczna przy usuwaniu żywicy! czyściłam różne ubrania, z różnych tkanin i w różnych kolorach, nic się nie odbarwia - terpentyna po prostu rozpuszcza żywicę, wystarczy tkaninę uprać i po kłopocie!

• Autor: mniamtom Data: 2010-04-26 17:40:54

Rozpuszczalnik do żywic jest do nabycia w sklepach z artykułami chemicznymi. Proponuję rozważyć również taki oto sposób: najpierw utwardzić żywicę utwardzaczem do żywic i po wyschnięciu skruszyć , powinno odpaść jak tynk od elewacji ;)

• Autor: krysia64 Data: 2010-04-26 21:07:26

Dziekuję wszystkim za porady.
    Myślę zę na terpentynę się zdecyduję .
    pozdrawiam

• Autor: Kazik45 Data: 2010-04-26 23:03:17

Użytkownik krysia64 napisał w wiadomości:
    > Dziekuję wszystkim za porady. Myślę zę na terpentynę się zdecyduję
    > .pozdrawiam

I prawidłowo się Krysiu zdecydujesz, obie te substancje mają  z sobą wiele wspólnego(!) w rodowodzie.

Kochani, porady w stylu "zdaje mi się"; " ja bym spróbowała" nie są poradami, a wręcz antyporadami, gdzie szukajacy porad stają się nieświadomie dla obu stron(!), "królikami doświadczalnymi".

• Autor: Zośka Data: 2010-04-26 23:11:43

Często miałam nacieki zywiczne na samochodzie, który czasem parkowałam latem pod rozgrzanym w słońcu  świerkiem. Aceton rozpuszczał lakier, ale denaturat sprawdzał się rewelacyjnie. Jesli chodzi o terpentynę, to nie  próbowałam , ale wierzę w jej skuteczność, ale jest to rozpuszczalnik dość agresywny. Spróbuj w miejscu nie widocznym cokolwiek wybierzesz.Powodzenia!

PS Rozumiem, że chodziło Ci o żywicę naturalną, z drzew iglastych

• Autor: Kazik45 Data: 2010-04-26 23:21:40

Użytkownik Zośka napisał w wiadomości:
    > Często miałam nacieki zywiczne na samochodzie, który czasem
    > parkowałam latem pod rozgrzanym w słońcu  świerkiem. Aceton
    > rozpuszczał lakier, ale denaturat sprawdzał się rewelacyjnie. Jesli chodzi
    > o terpentynę, to nie  próbowałam , ale wierzę w jej
    > skuteczność, ale jest to rozpuszczalnik dość agresywny. Spróbuj w
    > miejscu nie widocznym cokolwiek wybierzesz.Powodzenia!PS Rozumiem, że
    > chodziło Ci o żywicę naturalną, z drzew iglastych

Co jest dobre do powierzchni twardych, nie jest dobre do tkanin (przenikanie we włokna).
    Z powierzchni lakierowanych i plastikowych części pojazdów zmywa sie takie opady dobrymi szamponami do mycia pojazdów, wystarczy tego dokonać po ostudzeniu pojazdu jesli stał w słońcu. Nie należy myć pojazdu spryskanego żywicą, wodą o innej znacznie temperaturze, aniżeli myte powierzchnie.

Przejdź do pełnej wersji serwisu