Salatka "salanova" z pomidorami , ogorkiem, oliwkami, serem owczym, papryka samodzielnie grilowana i marynowana polane olejem z pestek dyni. Do tego ser camembert pieczony w piekarniku i bagietka :) (zdjecia z internetu)
Użytkownik piszczalka napisał w wiadomości: > Krupnik na serduszkach, pałeczki z kurczaka/karczek z piekarnika, ziemniaki i > sałatka wiosenna w sosie greckim.
Jaki to jest sos grecki do sałaty? mogłabyś podać przepis koleżanko
Ja mam dzisiaj serki ołomuckie oraz polędwiczki wieprzowe w panierce, frytki oraz mizerię. Jak nie padniemy od woni tych ołomuckich śmierdziuchów, zrobimy zdjęcie :P W przeciwnym razie proszę wysłać ekipę reanimacyjną z aparatem tlenowym
Melduję, że mam się dobrze. Śmierdziuchy z patelni też esprawdziły się nad wyraz dobrze. A wyglądały tak - przed i po - uskrzydlony uśmiechnięty (?) stworek z oczkami :)
Skunksy mają tajemniczą zdolność podśmiardywania dopiero, gdy skumulują zapach - wyciągnięte z hermetyczngo pudełka, odłożone na parę minut na kuchenny blat i powąchane po upływie tego czasu, nie "waniają" - roztaczają delikatny niezdecydowany i bliżej nieokreślony pod względem pozytywności zapaszek. Podczas smażenie budzą coraz więcej nadziei ostrożnie i z daleka obwąchującego je smażącego - nie podśmiardując. Zapaszek powraca w momencie położenia śmierdziuszków na talerz, ale nie jest to zapach nieprzyjemny. W konsystencji są nieleiste, troszkę galaretowate, uginające się pod nożem. Bardzo mi smakowały w połączeniu ze smażonymi plastrami polędwicy wieprzowej, frytkami i sałatą. Na pewno kupimy znowu, będąc w pobliżu czeskiej granicy.
W sobotę fasolka po bretońsku z moich przepisów z chlebem. W niedzielę rosół z makaronem + udka pieczone, ziemniaki tłuczone i mizeria. W poniedziałek znowu udka pieczone z tłuczonymi ziemniakami i kiszoną kapustą lub kiszonym ogórkiem. We wtorek zupa pomidorowa z makaronem lub lanym ciastem. W środę barszcz kiszony zabielany z moich przepisów ze skwarkami z bardzo tłustego wędzonego boczku + całe gotowane ziemniaki. Dziś nie mam czasu więc albo nie będzie obiadu lub coś wyciągnę z zamrażarki gotowego.
Wczoraj zupa kalafiorowa, ziemniaczki, paluszki rybne i surowka z kiszonej. Dzisiaj rosół z makaronem, ziemniaki, duszone pałeczki z kurczaka i kapusta kiszona zasmazana.
Na dziś i jutro ( w końcu święto) udka pieczone na ostro (zaszalałam z różnymi przyprawami), surówka z sałaty lodowej, pomidorka, papryki, ogórka zielonego z oliwą i przyprawami no i nieśmiertelne w moim domu ziemniaczki (jak nie zapomne to z koperkiem)
Wczoraj byly poledwiczki w sosie cebulowo smietanoiwym z odrobina ostrej papryczki chilli i spaetzle i i surowka z ogorka z odrobia winegretu i duza iloscia kopru. Dzis bedzie udziec jagniecy pieczony, z kluskami ziemniaczanymi i zielona fasolka
Ojej, ale pyszności. Spaetzle to rodzaj klusek? ( kiedyś pisałaś, ale zapomniałam)
A u nas dziś udka w marynacie staropolskiej ( wzbogaciłam ostrym chili), ziemniaki, marchewka duszona z groszkiem ( kiedyś jadłam, ale sama robiłam pierwszy raz w życiu. Luby zawsze twierdził, że nienawidzi duszonej marchewki, a dziś sie przekonał, ze bardzo lubi), surówka z kiełków, sałaty, czerwonej cebuli z balsamicznym winegretem.
Agik dziekuje, spaetzle to rodzaj kluseczek kladzionych No no...pyszne takie udka jak zrobilas, marchewke z groszkiem bardzo lubie i sama duszona tez albo salatke z gotowanej marchewki...mniam. Uwielbiam upieczone w piekarniku w "sosie" z ketchupu, chilli, miodu, sosu azjatyckiego- slodko- ostrego i sosu sojowego oraz przypraw i oleju. To wszystko w roznych proporcjach sie miesza i podgrzewa, potem smaruje sie tym udka. wszystko na blasze piecze sie w otoczeniu czastek kartofli, cebuli, czosnku, papryki i cukini. Po godzinie pyszota gotowa..
Ale mi wstyd! Zamiast zajrzec najpierw do przepisow Twoich to pewnie z lenistwa zadałam pytanie. Dzieki, wyprobuje w przyszlym tygodniu jak bede juz w domu :)
A u nas dzis resztka gyrosa, tym razem w chlebkach pita, z zazikami i bardzo ostrym sosem piri-piri. Miała być jeszcze surówka szopska, ale mi wena sklęsła...
dzisiaj: pierogi ze szpinakiem i twarogiem (tym razem dodałam podsmazona cebulke i dobrze), do tego surówka z białek kapusty z marchewka i ogorkiem kiszonym.
Szpinak pyszna sprawa. Najlepiej teraz póki jest zielony i nie mrożony :) Ja mam kilka sposobów, z czosnkiem, masłem na patelni, w formie tarty z serem kozim albo z fetą i z przepisów luckystar jako sałata
A bo ja taka niepiśmienna w tym temacie jestem :/ Wydawało mi się, że sa tu te popularne przepisy, zaraz poszukam makusiu. Jedna mała sugestia dostycząca szpinaku: on musi mieć charakter, musi być doprawiony, inaczej z tego wychodzi mało ineresująca breja. Stąd czosnek, ale ja też doprawiam białym pieprzem i zawsze gałką muszkatołową.
Kokliko kiedyś pisała o szpinaku, który obdarzyła przymiotnikiem "ekstatyczny" ;) Szpinak dusi się na oliwce, doprawia czosnkiem, orzeszkami pini i chyba rodzynkami.
Makusiu- to u Ciebie tak jak u mnie? Bez mięcha się nie liczy? Zrób szpinak dla siebie, co się tam będziesz ogladać. Jak Ci za dużo wyjdzie- to sobie zamrozisz. Ja bym w ogóle nie jadła tego, co lubie, gdybym miała ciągle patrzeć na to, jak zaspokoić lubego. Ale ostatnio zauważyłam, ze mi w garnki zagląda i wyżera ;) I mój ukochany sos pomidorowy przestał go kłuć w zęby ( wcale się nie dziwię, bo jak zapach jaki się robi, jak duszę cebulke na maśle, z czosnkiem i z ostrą zieloną pastą curry, to już nie mówię, ze do orgazmu o mało doprowadza, to jeszcze wdziera się w mózg, łaskocze, drażni, az do wysadzenia rzeczonego mózgu w powietrze :), a sosik przyprawiam ziołami i cynamonem. I szpinakowe kopytka tez przestały kłuć w zęby ;) Najpierw był foch- nie bedę tego jeść! a ja mówię- ależ kochanie, nikt cię nie zmusza :) A potem to głodne spojrzenie- daj gryza ;) i oświadczenie- wiesz, co? to jest całkiem, całkiem :) Albo moja pyszna marchewkowa zupa- "o nie, ja poproszę bez tych wynalazków( w sensie, ze prażone płatki migdałowe), a potem- daj spróbować ;)) i- wiesz, masz rację z płatkami jest o wiele lepsze ;)
Zrób sobie szpinak Makusiu, naprawdę warto :) Ja jeszcze czasem sobie robię takie naleśniki z nadzieniem szpinakowym ( szpinak, feta, gałka muszkatołowa, czosnek, podsmażone kosteczki kurczaka), zwinięte w rulonik, zapieczone, polane jogurtowym sosem czosnkowym.
Jasne że zrobie:) Ostatnio mężuś polubił moje warzywa z patelni z ryżem:) ale mięsko musiał miec hihihi:)) Anovi obiecała przepisy, więc będę próbowac.
Wczoraj : kurczak z rożna z frytkami i surówką z tego , co było w lodówce. Dzisiaj : rosół z makaronem i reszta kurczaka z ziemniakami i domowymi buraczkami konserwowymi.
spaghetti z sosem bolognese i mięskiem mielonym jutro risotto z warzywami i piersią z kurczaka w środę obiadu brak w czwartek shoarma z ryżem, sosem 1000 wysp i jakąś suróweczką w piątek paluszki rybne z frytkami dalekobieżne plany wiem, ale tak już mam ;)
Zupa kalafiorowo-brokułowa, na drugie kiszona kapusta zasmazana, zeberka z piekarnika i ziemniaki kompot z porzeczki czerwonej. Deser nie wiem jaki jeszcze ale jakis truskawkowy :)
Zupa pomidorowa z makaronem wciagajacym (czyli nitki :), na drugie kotlety mielone z ryzem, marchewka z przepisu http://wielkiezarcie.com/recipe24127.html i ziemniaki.
U mnie wczorajsza pomidorowa z makaronem lub ryzem do wyboru, pulpety w sosie pieczarkowym, młoda kapusta duszona i ziemniaki. Na deser truskawki z jogurtem, ale uwaga zmienilo sie podanie haha moj syn teraz lubi warstwa zmiksowanych truskawek, na to wartswa jogurtu, posypka cukierkow i polewa toffi, ma wymagania nie ;)
Użytkownik piszczalka napisał w wiadomości: > U mnie wczorajsza pomidorowa z makaronem lub ryzem do wyboru, pulpety w sosie > pieczarkowym, młoda kapusta duszona i ziemniaki. Na deser truskawki z > jogurtem, ale uwaga zmienilo sie podanie haha moj syn teraz lubi warstwa > zmiksowanych truskawek, na to wartswa jogurtu, posypka cukierkow i polewa > toffi, ma wymagania nie ;)
zupa pomidorowa z wczoraj i ziemniaki duszone z gulaszem z szybkowara, do tego zielona sałata w śmietanie, będzie prędziutko i dobrze bo mam dzisiaj mnóstwo pracy, po deszczach trawa wyrasta z szybkością światła.pozdrawiam wszystkich i miłego pichcenia.
Zupa szczawiowa z ryzem i jajkiem, na drugie kopytka z gulaszem i mizeria. Deser: zmiksowane truskawki, jogurt, cukierki i polewa toffi oczywiscie dla syna
Tradycyjnie rosoł z makaronem, pieczone paczki z kurczaka dla mnie i syn a dla meza piers kurczakaz przyprawami, młoda kapusta duszona i ziemniaki. Na deser pewnie znowu to samo :)
Wczoraj - łopatka grilowana + ryż + sałata z rukolą i sosem winegret. Dzisiaj - karkówka z tłuczonym ziemniakami z cebulką i duszona kapustka, na deser ciastka francuskie.
Dzisiaj zjadalismy wczorajsze resztki czyli rosol z makaronem (dzieci z piersia indyka), na drugie z wczorajszych ziemiakow zrobilam kulki ziemniaczane z frytkownicy, kapuste młoda i kawałki piersi kurczaka w gyrosie. Na deser gruszka pokrojona w kształcie frytek ale cos synowi nie wchodzi tak jak jabłko ;)
Krupnik ryzowy, na drugie pałeczki z kurczaka lub kurczak w gyrosie do wyboru, sałatka z lodowej, pomidora, kukurydzy i fasoli i ziemniaki. Deser- koktajl truskawkowy z polewa toffi.
Bahus bardzo prosze kurczaka w gyrosie :) sałatka tez była dobra wiec prosze na sprobowanie :D Wezme placki ziemniaczane ale bez sosu ;) wole ze smietana i cukrem.
A u mnie dzisiaj łosoś dzwonki smażony, młode ziemniaki z koperkiem i surówka z kapusty pekińskiej z dodatkami. Do picia kompot z białych czereśni, ostatni słoik.
U mnie dziś były pieczone młode ziemniaki z jogurtem greckim wymieszanym z drobno krojonym ogórkiem, koperkiem, czosnkiem i sokiem z cytryny, piersi kurzęce marynowane w soku zcytryny, oliwie i świerzych ziołach uduszone z pieczarkami i surówka z pekińskiej. Do picia ice tea. Malinowa.
Użytkownik piszczalka napisał w wiadomości: > Dzisiaj lane kluski na rosole, miesko zostalo z wczoraj (czyli piersi i > paleczki kurczaka), ziemniaki i salatka z lodowej.
Dziś z obiadem ciężko. O godz 13:30 jadłam ciasto w zerówce u córki. O godz 16:30 ciasto w przedszkolu u synów. Obiadu miałam nie jeść ale jestem zamulona i trochę zupy jarzynowej zjadłam.
Dziś gotuje gar zupy fasolowej, kupiłam piękne kości wędzone, zapach wspaniały no i na pewno będzie co z nich poobierać, Chłopcy lubią takie mięsko w zupie
Dziś zupa grzybowa, żoładki z kurczaka w sosie cytrynowym, ryż, marchewka z masłem, sok z czarnej porzeczki (przetwory własne).
Salatka "salanova" z pomidorami , ogorkiem, oliwkami, serem owczym, papryka samodzielnie grilowana i marynowana polane olejem z pestek dyni. Do tego ser camembert pieczony w piekarniku i bagietka :) (zdjecia z internetu)
Dzisiaj zupa kalafiorowa i nalesniki z dzemem lub nutella.
Zupa - krem ze świezych szapragów ... tylko i tylko .... !! i na deser rote grutze z sosem burbone ...
Zupa szczawiowa z jajkiem i młodymi ziemniakami z okrasą :)
Dzisiaj gulasz z szynki wieprzowej z chlebkiem, bo wczoraj był z knedliczkami:) A na deser kombinuję lody z mleczka kokosowego:)
Bahusku co my byśmy bez Ciebie zrobili
A u nas dziś zalewajka i naleśniki na słodko z serem i na ostro z duszonymi pieczarkami
Warzywa z patelni , ryż i sola na parze
Makaron z chrupiącymi warzywkami i sosem serowym
Zupa ziemniaczana z zacierkami ,
kotlety mielone smażone z pieczarkami i frytkami karbowanymi , ogórki kartuskie (Tenczynek), kompot z porzeczek ,
ciasto jogurtowe , kawa wenezuelska ze spienionym mlekiem
grejpfrut , ptasie mleczko , paluszki beskidzkie i coca cola
Zupa pomidorowa z ryżem, schab gotowany, w sosie majerankowym, buraczki zasmażane, sok z wiśni (przetwory własne)
error
Zupa brokułowo - serowa, a na drugie łopatka zapiekana po mojemu .
Krupnik na serduszkach, pałeczki z kurczaka/karczek z piekarnika, ziemniaki i sałatka wiosenna w sosie greckim.
Użytkownik piszczalka napisał w wiadomości:
> Krupnik na serduszkach, pałeczki z kurczaka/karczek z piekarnika, ziemniaki i
> sałatka wiosenna w sosie greckim.
Jaki to jest sos grecki do sałaty? mogłabyś podać przepis koleżanko
Renatko to ten zwykły sos z knorra do sałatek co dodaje sie oliwy i wody.
Zupka ogórkowa z ryżem i spagetti
Luby będzie jadł gulasz z kluskami slaskimi i modrą kapustą, a ja - fasolkę szparagową i jajko.
Ja mam dzisiaj serki ołomuckie oraz polędwiczki wieprzowe w panierce, frytki oraz mizerię.
Jak nie padniemy od woni tych ołomuckich śmierdziuchów, zrobimy zdjęcie :P
W przeciwnym razie proszę wysłać ekipę reanimacyjną z aparatem tlenowym
Melduję, że mam się dobrze. Śmierdziuchy z patelni też esprawdziły się nad wyraz dobrze.
A wyglądały tak - przed i po - uskrzydlony uśmiechnięty (?) stworek z oczkami :)
Jestem strasznie ciekawa, jak Wam się udało przeżyć :P
Chyba, ze to nie jest tak jak myślę i te skunksy podgrzane wcale nie śmierdzą bardziej...
Skunksy mają tajemniczą zdolność podśmiardywania dopiero, gdy skumulują zapach - wyciągnięte z hermetyczngo pudełka, odłożone na parę minut na kuchenny blat i powąchane po upływie tego czasu, nie "waniają" - roztaczają delikatny niezdecydowany i bliżej nieokreślony pod względem pozytywności zapaszek. Podczas smażenie budzą coraz więcej nadziei ostrożnie i z daleka obwąchującego je smażącego - nie podśmiardując.
Zapaszek powraca w momencie położenia śmierdziuszków na talerz, ale nie jest to zapach nieprzyjemny.
W konsystencji są nieleiste, troszkę galaretowate, uginające się pod nożem. Bardzo mi smakowały w połączeniu ze smażonymi plastrami polędwicy wieprzowej, frytkami i sałatą.
Na pewno kupimy znowu, będąc w pobliżu czeskiej granicy.
Grilowana pierś indyka, ryż z pieczarkami i surówka z kapusty białej i czerwonej, marchewki, pora i kukurydzy w sosie lekko czosnkowym.
W sobotę fasolka po bretońsku z moich przepisów z chlebem. W niedzielę rosół z makaronem + udka pieczone, ziemniaki tłuczone i mizeria. W poniedziałek znowu udka pieczone z tłuczonymi ziemniakami i kiszoną kapustą lub kiszonym ogórkiem. We wtorek zupa pomidorowa z makaronem lub lanym ciastem. W środę barszcz kiszony zabielany z moich przepisów ze skwarkami z bardzo tłustego wędzonego boczku + całe gotowane ziemniaki. Dziś nie mam czasu więc albo nie będzie obiadu lub coś wyciągnę z zamrażarki gotowego.
Żurek z kiełbaską i ziemniakami i odmrożony bigos z chlebem lub bagietką
Odsmażane wczorajsze ziemniaki, co mi się ich za dużo ugotowało, z cebulą i czosnkiem.
kotlety sojowe, micha warzyw z mrozonki (marchew, kalafior, brokuły) w sosie pomidorowym
Rosół z kogucika z lanymi kluskami, gotowany żołądek i serce przy okazji,
duszone udka , pieczone talarki z ziemniaków i .....mizeria z pomidorów :)
placek drożdżowy z kruszonką , kompot z czerwonych porzeczek,
grejpfrut czerwony z kawałkami czekolady , kawa czarna
Wczoraj i dzisiaj grochówka , z żółtego groszku, na zeberkach + grzanki
Świderki z sosem pomidorowym ( ostrrrym)
Ziemniaczki, sosik z łopatki i mizeria ze śmietaną
Kluski kopytka+surówka z kiszonej kapusty
Na deser ciasto drożdżowe
Ziemniaki smażone z cebulką + kwaśne mleko
Jaja sadzone z ziemniakami tłuczonymi i barszczem kiszonym zabielanym do picia lub kefirem.
Klopsiki w sosie boagatowarzywnym ;) z kluseczkami i chlebem ( wymyśliłam dziś takie cudo i dobre to jest)
Wczoraj zupa kalafiorowa, ziemniaczki, paluszki rybne i surowka z kiszonej.
Dzisiaj rosół z makaronem, ziemniaki, duszone pałeczki z kurczaka i kapusta kiszona zasmazana.
Na dziś i jutro ( w końcu święto) udka pieczone na ostro (zaszalałam z różnymi przyprawami), surówka z sałaty lodowej, pomidorka, papryki, ogórka zielonego z oliwą i przyprawami no i nieśmiertelne w moim domu ziemniaczki (jak nie zapomne to z koperkiem)
Wczoraj byly poledwiczki w sosie cebulowo smietanoiwym z odrobina ostrej papryczki chilli i spaetzle i i surowka z ogorka z odrobia winegretu i duza iloscia kopru.
Dzis bedzie udziec jagniecy pieczony, z kluskami ziemniaczanymi i zielona fasolka
Ojej, ale pyszności.
Spaetzle to rodzaj klusek? ( kiedyś pisałaś, ale zapomniałam)
A u nas dziś udka w marynacie staropolskiej ( wzbogaciłam ostrym chili), ziemniaki, marchewka duszona z groszkiem ( kiedyś jadłam, ale sama robiłam pierwszy raz w życiu. Luby zawsze twierdził, że nienawidzi duszonej marchewki, a dziś sie przekonał, ze bardzo lubi), surówka z kiełków, sałaty, czerwonej cebuli z balsamicznym winegretem.
Agik dziekuje, spaetzle to rodzaj kluseczek kladzionych No no...pyszne takie udka jak zrobilas, marchewke z groszkiem bardzo lubie i sama duszona tez albo salatke z gotowanej marchewki...mniam. Uwielbiam upieczone w piekarniku w "sosie" z ketchupu, chilli, miodu, sosu azjatyckiego- slodko- ostrego i sosu sojowego oraz przypraw i oleju. To wszystko w roznych proporcjach sie miesza i podgrzewa, potem smaruje sie tym udka. wszystko na blasze piecze sie w otoczeniu czastek kartofli, cebuli, czosnku, papryki i cukini. Po godzinie pyszota gotowa..
Użytkownik Dorota zza plota napisał w wiadomości:
marchewke z groszkiem bardzo lubie i sama duszona tez albo
> salatke z gotowanej marchewki...mniam.
Jaka sałatke z gotowanej marchewki robisz?
Ja poniewaz nie lubie marchewki z groszkiem to do duszonej marchewki dodaje seler.
Salatka z Marchewki Prosze bardzo piszczalko, To ulubiona salatka mojej corci. :-)
Ale mi wstyd! Zamiast zajrzec najpierw do przepisow Twoich to pewnie z lenistwa zadałam pytanie. Dzieki, wyprobuje w przyszlym tygodniu jak bede juz w domu :)
powielilo sie
dzis sobie wymysliłam: roladki z dorsza ze szpinakiem na parze, do tego ryz i duszona marchewka z groszkiem, i do tego wszystkiego wino:)
My mielismy wczorajszy rosol z makaronem, kotlet schabowe, kapusta kiszona zasmazana i ziemniaczki
U mnie dziś gyros, ryż, zaziki i surówka nie pasujaca stylistycznie- z pomidorów, mozarelli i kiełków w sosie balsamicznym.
A mnie dzis napadlo mnie na placki ziemniaczane, a do tego sos warzywny, z kawałkami wołowiny w srodku
pozdrawiam
Kapuśniak z kiszonej kapusty i prażoki (już się poplułam).
Rosół którego nie lubi teściowa
Dla chętnych dojedzenia sałatka z selerem(czyli dla mnie-alem egoistka..)
Wkoncu sie doczekałam moich duszaczków z żurkiem do popicia mniam. Deser - tradycyjny.
A co to jest takiego-owe duszaczki?
Coś duszonego?
prazonki o ile sie nie myle :-))
Tak :)
odgrzewane wczorajsze placki ziemnaczane, razem z sosem warzywnym, a do tego sałatka z zielonej sałaty i młodego szpinaku:)
pozdrawiam
Grilowany sznycel z indyka z sosem lekko musztardowym + ryż + zielona sałata ze śmietaną i szczypiorkiem.
A u nas dzis resztka gyrosa, tym razem w chlebkach pita, z zazikami i bardzo ostrym sosem piri-piri. Miała być jeszcze surówka szopska, ale mi wena sklęsła...
Kaczka pieczona , ziemniaki , surówka - bukiet, kompot z agrestu i porzeczek
Pomidorowa z makaronem i piekę "morze" kotletów mielonych bo szykuje się wycieczka więc przydadzą się na drogę
U nas zalewajka i kopytka z maslekiem i cukrem
A ja mam kotlety meksykańsie z moich przepisów i placki ziemniaczane
krokiety z kapustą kiszoną mięsem i pieczarkami,do picia barszcz czerwony.
"Bardzo prosta poledwica" - wedlug przepisu erki z fioletowymi szparagami. Salata debowa z orzechowym vinegretem.
Zupa ogórkowa,pierogi z serem (na słodko) w cieście z mąki pszennej i gryczanej ( 1:1).
Dzisiaj moj ulubiony krupnik na serduszkach z dobieranymi ziemniakami mniam :)
zupa gulaszowa z makaronem
Gulasz wieprzowy,kasza jeczmienna,sałatka z ogórków.
Ale pysznie wyglada :)
dzisiaj: pierogi ze szpinakiem i twarogiem (tym razem dodałam podsmazona cebulke i dobrze), do tego surówka z białek kapusty z marchewka i ogorkiem kiszonym.
pierogi z jagodami
U nas dziś zupa ziemniaczana z chrzanem przepis smakosi.Bardzo nam ta zupka smakuje.
Mintaj się odmraża ,będzie smażony , do tego mizeria i ziemniaki
bedzie szybka zupa porowa
pomidorowa jajko w sosie koperkowym i szpinak
Własnie , mam ochotę na szpinak, tylko jak go zrobic? hmmm
znajoma robi naleśniki ze szpinakiem+ser feta+czosnek
Zawinięte naleśniki polewa gęstym sosem pomidorowym-niby pyszne!!
"niby" no własnie , a ja nie chcę zrazic mojego mięsozernego mężusia;)))
Szpinak pyszna sprawa. Najlepiej teraz póki jest zielony i nie mrożony :)
Ja mam kilka sposobów, z czosnkiem, masłem na patelni, w formie tarty z serem kozim albo z fetą i z przepisów luckystar jako sałata
"ziorkłam" w przepisyTwoje i ni ma :(
A bo ja taka niepiśmienna w tym temacie jestem :/ Wydawało mi się, że sa tu te popularne przepisy, zaraz poszukam makusiu.
Jedna mała sugestia dostycząca szpinaku: on musi mieć charakter, musi być doprawiony, inaczej z tego wychodzi mało ineresująca breja. Stąd czosnek, ale ja też doprawiam białym pieprzem i zawsze gałką muszkatołową.
Kokliko kiedyś pisała o szpinaku, który obdarzyła przymiotnikiem "ekstatyczny" ;)
Szpinak dusi się na oliwce, doprawia czosnkiem, orzeszkami pini i chyba rodzynkami.
Makusiu- to u Ciebie tak jak u mnie? Bez mięcha się nie liczy?
Zrób szpinak dla siebie, co się tam będziesz ogladać. Jak Ci za dużo wyjdzie- to sobie zamrozisz. Ja bym w ogóle nie jadła tego, co lubie, gdybym miała ciągle patrzeć na to, jak zaspokoić lubego.
Ale ostatnio zauważyłam, ze mi w garnki zagląda i wyżera ;) I mój ukochany sos pomidorowy przestał go kłuć w zęby ( wcale się nie dziwię, bo jak zapach jaki się robi, jak duszę cebulke na maśle, z czosnkiem i z ostrą zieloną pastą curry, to już nie mówię, ze do orgazmu o mało doprowadza, to jeszcze wdziera się w mózg, łaskocze, drażni, az do wysadzenia rzeczonego mózgu w powietrze :), a sosik przyprawiam ziołami i cynamonem.
I szpinakowe kopytka tez przestały kłuć w zęby ;) Najpierw był foch- nie bedę tego jeść! a ja mówię- ależ kochanie, nikt cię nie zmusza :) A potem to głodne spojrzenie- daj gryza ;) i oświadczenie- wiesz, co? to jest całkiem, całkiem :) Albo moja pyszna marchewkowa zupa- "o nie, ja poproszę bez tych wynalazków( w sensie, ze prażone płatki migdałowe), a potem- daj spróbować ;)) i- wiesz, masz rację z płatkami jest o wiele lepsze ;)
Zrób sobie szpinak Makusiu, naprawdę warto :)
Ja jeszcze czasem sobie robię takie naleśniki z nadzieniem szpinakowym ( szpinak, feta, gałka muszkatołowa, czosnek, podsmażone kosteczki kurczaka), zwinięte w rulonik, zapieczone, polane jogurtowym sosem czosnkowym.
Jasne że zrobie:)
Ostatnio mężuś polubił moje warzywa z patelni z ryżem:) ale mięsko musiał miec hihihi:))
Anovi obiecała przepisy, więc będę próbowac.
Pierogi z patelni(z moich przepisów) z kapustą grzybami i w wersji na słodko z jagodami
Wczoraj : kurczak z rożna z frytkami i surówką z tego , co było w lodówce.
Dzisiaj : rosół z makaronem i reszta kurczaka z ziemniakami i domowymi buraczkami konserwowymi.
Wczoraj to mój Połówek robił obiad
Dzisiaj miałam: udka z kurczaka duszone z marchewką i ziemniaki
ja dziś jajecznica z 2 jaj, pomidora i szynki drobioewej i sałata polana jogurtem ;)
Na pierwsze - rosół z lanymi kluskami, a na drugie - risotto z kurczakiem i kukurydzą, a do tego sałata z rukolą.
Schabowy pieczony z jabłkiem stardust + surówka z gruszek, czerwonej cebuli i chrzanu + młode ziemniaki (chyba je zapiekę razem ze schabem)
dzis dorsz z duszony na cebuli z ziemniakami, sałatka z białej kapusty z selerem i marchewka
pozdrawiam
Sznycle mielone z młodymi ziemniakami z masełkiem i koprem i mizeria z ogórków i cebuli.
rosol z makaronem i pierogi ruskie
dziś było mi leniwo, więc tylko ryż z warzywami na patelnię przyprawiony bulionem i odrobiną curry :)
Pospolite mielone z dodatkiem kalarepki duszonej w koperku
pamietam jak moja mama robiła kalarepkę, ale kroiła takze liscie.. muszę Ją poprosic o przepis.. narobiłas smaczka( jak zwykle zresztą fotkami:)
Pochwalcie się proszę jak ugotować taką kalarepkę. Aż ślinotoku dostałam na jej widok :)
pieczone w piekarniku udka z kurczaka, ziemniaczki, kapusta kiszona, sałata ze śmietanką na słodko
i jest gites :)
rosół z kury z makaronem i roladki z piersi kurczaka z pieczarkami + surówka z pekinki czosnkowo ziołowa+ ziemniaki ( dla męża)
Tradycyjne flaki wołowe,a na deser-drożdżówka z makiemi i kompot jabłkowo-gruszkowo-porzeczkowy
Dzisiejszy obiadek.Rosołek,kurczak ,ziemniaki,sałatka z czerwonej kapusty.
spaghetti z sosem bolognese i mięskiem mielonym
jutro risotto z warzywami i piersią z kurczaka
w środę obiadu brak
w czwartek shoarma z ryżem, sosem 1000 wysp i jakąś suróweczką
w piątek paluszki rybne z frytkami
dalekobieżne plany wiem, ale tak już mam ;)
Zupa kalafiorowo-brokułowa, na drugie kiszona kapusta zasmazana, zeberka z piekarnika i ziemniaki kompot z porzeczki czerwonej. Deser nie wiem jaki jeszcze ale jakis truskawkowy :)
Wątróbka z indyka z cebulką i jabłkami,ziemniaki,poza tym chyba sałatka z pomidorów z oliwą.
Zupa pomidorowa z makaronem,pizza z szynką i pieczarkami.
Zupa pomidorowa z makaronem
Barszcz biały z jajkiem i ziemniakami
Botwinka ,ziemniaczki.
młode ziemniaki z koperkiem, medaliony drobiowe i kiszony ogórek. Do picia wyjątkowo woda z sokiem z dużych żółtych śliwek.
Zupa pomidorowa z makaronem wciagajacym (czyli nitki :), na drugie kotlety mielone z ryzem, marchewka z przepisu http://wielkiezarcie.com/recipe24127.html i ziemniaki.
Kotlety mielone z tłuczonymi ziemniakami i surówką z kapusty, marchewki, pora i kukurydzy.
Na deser biszkopt z brzoskwiniami i galaretką.
DZIS dorsz pze sszpinakiem w foli na parze, z surowka z bialej kapusty marchewki kalarepki (szatkownica warzywna jest boska:)i ryz
pozdrawiam
U mnie wczorajsza pomidorowa z makaronem lub ryzem do wyboru, pulpety w sosie pieczarkowym, młoda kapusta duszona i ziemniaki.
Na deser truskawki z jogurtem, ale uwaga zmienilo sie podanie haha moj syn teraz lubi warstwa zmiksowanych truskawek, na to wartswa jogurtu, posypka cukierkow i polewa toffi, ma wymagania nie ;)
> U mnie wczorajsza pomidorowa z makaronem lub ryzem do wyboru, pulpety w sosie
> pieczarkowym, młoda kapusta duszona i ziemniaki. Na deser truskawki z
> jogurtem, ale uwaga zmienilo sie podanie haha moj syn teraz lubi warstwa
> zmiksowanych truskawek, na to wartswa jogurtu, posypka cukierkow i polewa
> toffi, ma wymagania nie ;)
skąd On czerpie inspiracje? hahahhhhahaaaaaaaaa
U kolezanki jedlismy podobne :) byla jeszcze warstwa banana ale ze on nie lubi to chce bez. A polewe toffi uwielbia wiec ciagle sie jej domaga :)
Choc czasami przysiadzie do mnie do komputera jak przegladam przepisy na WŻ :D
A , to już wiadomo skad te pomysły
zupa pomidorowa z wczoraj i ziemniaki duszone z gulaszem z szybkowara, do tego zielona sałata w śmietanie, będzie prędziutko
i dobrze bo mam dzisiaj mnóstwo pracy, po deszczach trawa wyrasta z szybkością światła.pozdrawiam wszystkich i miłego pichcenia.
Dzis mamy na obiad najlepsza zupe, jaka potrafie ugotowac: kartoflanke chlopska wg Uretana. Trzymam sie scisle przepisu, dodaje jedynie troche podsmazonego boczku wedzonego. Poezja!
Botwinka,jajka,ziemniaczki.
szczawiowa piersi z kurczaka ryz i salatka szlachecka ze sloika
wczirajsza szczawiowa gulasz kasza i surowka z ogorkow kiszonych
Lane kluski na rosole, ziemniaczki z przepisu http://wielkiezarcie.com/recipe58860.html , jajko sadzone i kefir.
Młoda kapusta ze śmietaną, ziemnaiki i udziec z indyka ,pieczony , z rękawa
Zupa szczawiowa z ryzem i jajkiem, na drugie kopytka z gulaszem i mizeria. Deser: zmiksowane truskawki, jogurt, cukierki i polewa toffi oczywiscie dla syna
krupnik i wczorajszy gulasz z kasza i surowka z kiszonych ogorkow
"segedzin szwagra" z tutejszego zbioru, czyli gulasz z kiszona kapusta i smietana - pyszne!!!
Frytki z dipem własnego pomysłu:)
Barszcz ukraiński, młoda kapusta z ziemniakami i koprem.:)
ryba ,ziemniaki,kapusta kiszona
Buchty drożdżowe na parze, z sosem truskawkowym
Kasza gryczana z sosem miesno-pieczarkowym,do tego buraczki.
U mnie to samo co wczoraj, w sumie zrobilam specjalnie wiecej :D
Wątróbka drobiowa , smażona z cebulką + sałata zielona
Tradycyjnie rosoł z makaronem, pieczone paczki z kurczaka dla mnie i syn a dla meza piers kurczakaz przyprawami, młoda kapusta duszona i ziemniaki. Na deser pewnie znowu to samo :)
Ziemniaczki, mielone kotleciki z sosem pieczarkowym do tego surówka z młodej kapusty z koperkiem i oliwą
Wczoraj - łopatka grilowana + ryż + sałata z rukolą i sosem winegret.
Dzisiaj - karkówka z tłuczonym ziemniakami z cebulką i duszona kapustka, na deser ciastka francuskie.
Udka kurczaka według własnego pomysłu, ryż i młoda kapusta "na krótko" a na deser biała pavlova z czekoladą i tarta cytrynowa :)
Dzisiaj zjadalismy wczorajsze resztki czyli rosol z makaronem (dzieci z piersia indyka), na drugie z wczorajszych ziemiakow zrobilam kulki ziemniaczane z frytkownicy, kapuste młoda i kawałki piersi kurczaka w gyrosie. Na deser gruszka pokrojona w kształcie frytek ale cos synowi nie wchodzi tak jak jabłko ;)
Ostatni słoik lecza z zapasów zjedliśmy z kiełbaską, karkówką i chlebem ( zjedliśmy leczo, słoik się ostał :-))
Dziś botwnika a na drugie gołąb z chlebkiem
Użytkownik renataz36 napisał w wiadomości:
> Dziś botwnika a na drugie gołąb z chlebkiem
Pocztowy? ;)
Użytkownik bahus napisał w wiadomości:
> Użytkownik renataz36 napisał w wiadomości: > Dziś botwnika a na drugie
> gołąb z chlebkiemPocztowy? ;)
Nie Bahusku nie pocztowy :) tylko ten z przepisu "aryt" tylko niestety nie mogę wkleić linka
Zalewajka i budyń malinowy z sokiem malinowym
Zostało mi jeszcze troche zalewajki z wczoraj i do tego spagetti (ze słoika) Na deser sprobuje synowi "wcisnąć" jabłko, moze zje ;)
Gulasz wieprzowy + ogórek kiszony ew. chleb
Gyros z warzywami z patelni i ryżem. Na deser po kawałku różnych ciast ( dostaliśmy od znajomych ).
A ja dziaij mam na obiad pierogi;)!
Dziś placki po węgiersku... ups znów się najem... a miałam się odchudzać
U mnie dziś krokiety z kapusta i pieczarkami,do tego barszczyk.
Zupa z kalarepką w roli głównej, placki ziemniaczane w sosie grzybowym i sok z wiśni.
Krupnik ryzowy, na drugie pałeczki z kurczaka lub kurczak w gyrosie do wyboru, sałatka z lodowej, pomidora, kukurydzy i fasoli i ziemniaki. Deser- koktajl truskawkowy z polewa toffi.
To ja poproszę kurczaka w gyrosie...oddam w zamian dwa placki ziemniaczane z sosem grzybowym....
Bahus bardzo prosze kurczaka w gyrosie :) sałatka tez była dobra wiec prosze na sprobowanie :D
Wezme placki ziemniaczane ale bez sosu ;) wole ze smietana i cukrem.
Ale ten sos na prawdziwkach....sam zbierałem. (nie trujące...wypróbowane na teściowej) pychota :D
Na pewno w Twoim wykonaniu sos byl pyszny ale ja jakos ostatnio nie moge jesc grzybow :(
Dziś była pizza i dodatkowo pierogi z serem i masełkiem
Dzisiaj były sznycle z indyka z ziemniakami z cebulką i marchewka z groszkiem i kukurydzą z odrobiną masła.
A u mnie dzisiaj łosoś dzwonki smażony, młode ziemniaki z koperkiem i surówka z kapusty pekińskiej z dodatkami. Do picia kompot z białych czereśni, ostatni słoik.
Zupa kalafiorowa, na drugie frytki i jajko sadzone.
Dzisiaj zupa serowo - jarzynowa z makaronem i risotto z kurczakiem. Na deser lody :-))
Mięcha z grilla :)- karkówka i kulki wołowe marynowane w winie i soku pomarańczowym, mieszanka sałat z winegretem
Na kolację- kiełbasa z grilla ;)
dzis u mnie pierozki z miesem i szpinakiem
pozdrawiam
kurczak tapaka (kuchnia gruzińska)
dzisiaj "kompot z kury", gulasz wieprzowy z ziemniakami, zielona sałata i kompocik wisniowy.
Rosoł z makaronem, kotlet z piersi kurczaka, pałeczki kurczaka z piekarnika, mloda kapusta duszona i ziemniaki.
U mnie dziś były pieczone młode ziemniaki z jogurtem greckim wymieszanym z drobno krojonym ogórkiem, koperkiem, czosnkiem i sokiem z cytryny, piersi kurzęce marynowane w soku zcytryny, oliwie i świerzych ziołach uduszone z pieczarkami i surówka z pekińskiej. Do picia ice tea. Malinowa.
Dzisiaj lane kluski na rosole, miesko zostalo z wczoraj (czyli piersi i paleczki kurczaka), ziemniaki i salatka z lodowej.
> Dzisiaj lane kluski na rosole, miesko zostalo z wczoraj (czyli piersi i
> paleczki kurczaka), ziemniaki i salatka z lodowej.
Dzisiaj nie ma wyboru?
Za duzo wyborow rodzince tez nie mozna dawac ;)
Reszta wczorajszej zupy, ale zmiksowanej i podanej z grzankami oraz kotlety z piersi kurczaka z ziemniakami i sałatką Colesław.
pieczona w rękawie cielęcina i kapusta kiszona lub buraczki czerwone z chrzanem ;)
Ziemniaki młode z koperkiem i masłem, jakaś pieczeń tylko do odgrzania i ćwikła lub kiszony ogórek
dzis weny pierogowej cd czyli pierogi z: soczewica, ziemniaki podsmazona cebula z pieczarkami:)
pozdrawiam
Dzisiaj dla mnie i dla dzieciaków na szybko placki z jabłkami na maślance a dla męża pierogi z kapustą i grzybami. Do picia kompot czereśniowy.
Zupa pieczarkowa z makaronem.
mlode ziemniaki, kiszona kapusta , buraczki z chrzanem i schaby (świnka uchowana przez dziadków, biegająca na trawce wcinająca ziemniaki z kotła ;] )
Zupa jarzynowa na rosole. Warzywa w niej to mrożone: marchewka, kalafior, zielony groszek, fasolka szparagowa i dodałam ziemniaki pokrojone w kostkę.
Pomidorowa z ryzem, ziemniaki, karczek z sosem i buraczki. Kompot ze sliwek od babci :)
U mnie duza micha sałat róznych + pomidory + por+ sos czosnkowy+ grzanki czasnkowe
W niedziele i wczoraj objadaliśmy się skrzydełkami i pałeczkami pieczonymi a^la KFC
A dziś zupka jarzynowa z mrożonki i pierogi z serem
Kotleciki z siekanej piersi kurczaka z pieczarkami i żółtym serem oraz ziemniaki i mizeria.
U mnie zalewajka, pyszna że zjadłam trzy talerze.
ogorkowa i lazanki
Dziś resztka jarzynowej potem ziemniaczki, drobiowe kotleciki i surówka z zielonych pomidorów
Dziś z obiadem ciężko. O godz 13:30 jadłam ciasto w zerówce u córki. O godz 16:30 ciasto w przedszkolu u synów. Obiadu miałam nie jeść ale jestem zamulona i trochę zupy jarzynowej zjadłam.
Po prostu pomidorowa z makaronem i bliny z pieczarkami :) Pyszota. Takie proste, takie dobre.
pomidorowa i makaron z sosem grzybowym z mielonym miesem
U nas kopytka ze skwareczkami ze słoninki, potem zielona herbata z owocami.
Wczorajsze kotleciki, ale dla urozmaicenia dzisiaj z ryżem i zieloną sałatą. Na deser lody :-))
Nie mam ochoty na nic po za surówkami,więc powtórka z wczoraj ,micha sałaty, a dla męża dodatkowo ziemniaki i kotlet z piersi kurczka
Dziś gotuje gar zupy fasolowej, kupiłam piękne kości wędzone, zapach wspaniały no i na pewno będzie co z nich poobierać, Chłopcy lubią takie mięsko w zupie
Szaszłyki z drobiu, boczku, kiełbaski, papryki i cebulki z frytkami
Zupa koperkowa z makaronem ryzowym, kasza z gulaszem i ogorkiem kiszonym.
Na specjalne wczorajsze życzenie moich dziewczynek - zupa serowo - jarzynowa z makaronem i tyle. Męża nie ma, a nam wystarczy :-)
wczorajsza pomidorowa i parowki w sosie pomidorowym z ziemniakami i ogorkiem