Forum

Zdrowie i uroda

Czy to normalne, że u 4,5 letniego dziecka wypadają mleczaki???

• Autor: agacia3323 Data: 2010-04-28 07:43:03

Kochani chciałam Was spytać czy to jest normalne ,że u 4.5 letniej córki (mojej szwagierki) zaczęły już wypadać mleczaki ,pierwszy wypadł jakieś dwa miesiące temu i rośnie już nowy ząbek ,a teraz rusza się już następny.Pytam ,bo jest to dla mnie troche dziwne ,moim dziewczynom zaczęły wypadać  w zerówce i wydaje mi się że 4 lata to trochę za wcześnie.Jak było z Waszymi pociechami ,proszę podzielcie się swoimi doświadczeniami ,a może szwagierka powinna pójść z małą do dentysty?-dodam ,że ząbki dziecko ma zdrowiutkie i pije dużo mleka.

• Autor: MARTA84 Data: 2010-04-28 08:18:45

mojemy synkowi tez szybko zaczeły sie ruszac tez byl w wieku 4 latka a teraz na razie przerwa

• Autor: as Data: 2010-04-28 08:58:12

Tak jak piszesz zdarza się tak u niektórych dzieci. Czy to normalne nie wiem ale wiem ze się zdarza. Mojej córce późno wyszły pierwsze mleczaki - gdy miała 10 miesięcy. Na roczek miała chyba 2 zęby. Dwójki wyszły dopiero po kłach. Wszystko więc nie według schematu. Cały czas cieszyłam się, że jak dziecku późno rosną zęby to późno wylecą. Gdy miała ok 6 lat zaczęły jej rosnąć zęby w tyle. Jej koleżanki z rocznika niżej miały już pierwsze zęby mleczaki wyrwane. Któregoś dnia córka pokazuje mi że za jedynkami na dole rosną jej nowe zęby chociaż mleczaki się jeszcze nie ruszały. Mam znajomego dentystę więc od razu pojechaliśmy. Zęby trzeba było usunąć. Miała ładnie wszystko wytłumaczone. dostała znieczulenie i wcale nie zapłakała. Było to chyba miesiąc temu i zęby naszły już na swoje miejsce choć lepiej będzie to widać jak wylecą dwójki.

Jeżeli ta dziewczynka w tym roku będzie mieć 5 lat to nie jest to za szybko. Jeżeli 5 lat będzie mieć w przyszłym roku to jest to trochę szybko ale spotyka się. Proponuję by szwagierka udała się z dzieckiem do dentysty. Dentysta poogląda zęby. Dziecko jeżeli nie było jeszcze u dentysty będzie mogło zobaczyć jak tam jest. Bardzo dobrze jest jak dziecko idzie pierwszy raz do dentysty jak wszystko jest dobrze a nie dopiero wtedy jak boli. W tym wieku podobno już dużo dzieci ma popsute zęby więc kontrola moim zdaniem jest wskazana. Wtedy też będzie szwagierka mogła popytać jak z tym wypadaniem mleczaków jest.

Moi synowie w wieku 3 lat byli pierwszy raz u dentysty. Chciałam by zobaczyli jak tam jest i mieli przy okazji zalakierowane zęby. Córka w grudniu skończyła 6 lat i u dentysty była już 3 razy. Pierwszym razem kontrola w wieku 2 lat. Drugim razem lakierowanie w wieku 5 lat i teraz wyrywanie zębów. Nie boi się i mówi, że dalej chce iść.

• Autor: jolka60 Data: 2010-04-28 09:40:54

Oczywście,że ostateczne zdanie należy do lekarza,ale sądzę,że nie jest to nic niepokojącego.Rozbieżności są i bedą,np mojej młodszej wnusi "idą" dwa ząbki-dwójki w dodatku.Jutro dziecko skończy trzy miesiące.Córka dla pewności poszła z małą do pediatry,ale wszystko jest w porządku.Też nietypowo,prawda?

• Autor: kojonkosky Data: 2010-04-28 11:38:56

Normalne :))
    Oprócz wizyty u stomatologa radziłabym konsultacje z ortodontą ( gdy już wyjdzie parę stałych zębów ).

• Autor: rybka_M Data: 2010-04-28 16:51:10

Użytkownik kojonkosky napisał w wiadomości:
    > Normalne :))Oprócz wizyty u stomatologa radziłabym konsultacje z
    > ortodontą ( gdy już wyjdzie parę stałych zębów ).

zdarza się ... mnie też szybko wypadły mleczaki i do 1 klasy szkłam już z prawie całym kompletem stałych zębów, tak samo miał mój starszy syn ... na szczęście syn ma proste zęby, bo w porę zostały usunięte mleczaki ... ja nie miałam tego szczęścia, zęby stałe zaczęły rosnąć zanim mleczaki zaczęły wypadać i przez kilka lat musiałam nosić aparat na zębach ... tak więc wizyta u ortodonty jest moim zdaniem konieczna, żeby dziecko nie miało kłopotów z krzywymi zębami, bo w tym wieku może być jeszcze za mała szczęka na stałe zęby

• Autor: emeska1974 Data: 2010-04-28 17:34:35

moim zdaniem za wcześnie - nalezy skonsultować się ze stomatologiem

• Autor: angela Data: 2010-04-28 19:23:56

Mojej córce pierwsze ząbki wyszły w trzecim miesiącu życia. Mleczaki zaczęły jej wypadać ok. 4,5 lat. Slyszałam wtedy opinie, że tak wcześnie rosnące zęby  stałe szybko się psują. To nieprawda. Kasia ma teraz 19 lat i do tej pory miała leczone 2 zęby.

• Autor: aggusia35 Data: 2010-04-29 07:19:44

szczęściara :):)
    To jak najbardziej normalne każde dziecko ma swój indywidualny rytm wypadania zębów.  Moja córeczce też gdzieś tak zaczął się ten proces. Pierwsze zęby pojawiły się jak miała 3 mc. Nie trzeba iść do lekarza z tego powodu ale.. Jeśli nigdy nie byłaś to czas aby odwiedzić i oswoić dziecko ze stomatologiem,  Wybierz do skrupulentie bo od tej pierwszej wizyty zależy bardzo dużo. Radziła bym za jakiś czs wizyte u ortodonty.

• Autor: agacia3323 Data: 2010-04-29 07:24:03

Agusia to nie mojej córce tylko szwagierki ,moje laski już mają za sobą (prawie) ten etap.

• Autor: aggusia35 Data: 2010-04-29 21:19:05

a widzisz ja sierota Bożna nie doczytałam :):)

• Autor: agacia3323 Data: 2010-04-29 07:21:50

Dziekuję za wypowiedzi,opinie jak widać różne,muszę się przyznać ,że bardziej mnie to zaniepokoiło.Myślę ,że czas najwyższy aby szwagierka wybrała się z małą do dentysty.

Przejdź do pełnej wersji serwisu