Forum

Gawędy o jedzeniu

Kuchnia żydowska

  • Autor: agafi9 Data: 2010-04-28 16:07:06

    Kochani Wużetowicze,
    postawiono przede mna zadanie zgłębienia tajników KUCHNI ŻYDOWSKIEJ - i to zarówno w sferze teoretycznej, jak i praktycznej.
    Oczywiscie rozpoczęłam juz pierwsze poszukiwania, ale przyznam, że robie to zupełnie po omacku. Choć jestem miłośnikiem kuchni i zawsze pociągała mnie żydowska kultura - nie mam  żadnej wiedzy, jeśli chodzi o żydowską kuchnię. Jeżeli więc macie w tej mierze jakieś doświadczenia, znacie przepisy, może ciekawe tradycje związane z tą kuchnią, może też wiecie, do jakich źródeł warto sięgnąć - proszę podzielcie się ze mną.
    Byłoby fajnie, gdyby uało się zgromadzić w tynm wątku trochę ciekawych - pewnie nie tylko dla mnie - informacj.
    Pozdrawiam i liczę na Was!

  • Autor: anyżella Data: 2010-04-28 17:24:21

    Oczywiście kuchnia koszerna.Jeśli chcesz zgłębić tajniki tej kuchni musisz zacząć od strony historycznej sięgających czasów biblijnych oraz poznać kulturę,tradycję i podstawowy rozkład świąt. Sama kuchnia żydowska mało ma potraw typowych(z wyjątkiem tych biblijnych) ,to raczej modyfikacje zaczerpnięte z kuchni innych narodów i poddane surowym prawom religijnym. I to właśnie mnie w niej zachwyca,że każdy posiłek ("praktykującej "rodziny żydowskiej)wymaga swojego obrządku i ma swój ceremoniał.To kuchnia "czystości duchowej" i poszanowania tego co właśnie się spożywa danego dnia i godnego za to podziękowania.
    Wiele potraw obarczonych jest słowami "po żydowsku":karp,pieczeń, jajka,podroby drobiowe itp.ale nie są to tradycyjne potrawy.
    Dla mnie jedną z tradycyjnych potraw kuchni żydowskiej,którą wprowadziłam do swojej kuchni jest maca .
    Co do przepisów to wiele jest już na WŻ takich,które ma też i kuchnia żydowska jako swoje.U mnie np. jest pasta z wątróbek drobiowych do pieczywa,którą w kuchni żydowskiej można spotkać jako "kawior" po żydowsku.
    Miłego zgłębiania tradycji żydowskiej.(oj warto poczytać !!!)

  • Autor: emeska1974 Data: 2010-04-28 17:46:30

    Poszukaj w Internecie nawet na WZ są przepisy

  • Autor: BlackOnion Data: 2010-04-28 17:57:39

    Zawsze mnie ta kuchnia fascynowała, ale jakos ciągle nie było mi z nią po drodze.....
    Jedyne co zrobiłem to 'gefilte fisz' - rewelacyjne klopsiki z ryby..
    Polecam.

  • Autor: agafi9 Data: 2010-04-29 10:11:30

    Przymierzam sie właśnie - moze podzielisz się przepisem?

  • Autor: kojonkosky Data: 2010-04-28 22:25:40

    Oooo , bardzo chętnie dowiedziałabym się czegoś więcej na temat kuchni żydowskiej ( bo wiem mało :) .

    Robiłam gęsie pipki i były wspaniałe !
    Tylko koniecznie gęsie , bez żadnych zamienników .

  • Autor: as Data: 2010-04-28 22:29:03

    Mamy taki dział w przepisach. Jest tam 100 przepisów. Nie wiem jednak które przepisy są na prawdę stosowane w kuchni żydowskiej http://wielkiezarcie.com/recipeslist.php?group=46

  • Autor: kokliko Data: 2010-04-29 04:36:02

    Nie istnieje tak naprawde zadna kuchnia zydowska. A jesli, to tylko wedlug rytualu biblijnego i jednej zasady niemieszania fleishig i milchig (miesnych i mlecznych, "tlustego i chudego").
    Kuchnia zydowska byla nieodmienna czescia krajobrazu kulinarnego kraju zamieszkalego przez jej wyznawcow.
    Calkiem inne jest kuchnia sefaradyjska (Morze Srodziemne) i kuchnia aszkenadyjska(Europa Centralna).
    W jednej kroluje kumin a w drugiej kminek na przyklad. W jednej karp, a w drugiej jagniecina.
    Wspolnym mianownikiem moze byc tylko czulent (przygotowywany z kompletnie innych skladnikow) w mysl tej samej zasady, pieczenia, dogotowywania
    w ogniu zapalonym przed nastaniem szabatu, ktory przetrzyma cieplo do jego konca
    .A do czulentu mozna wsadzic wszystko, stad i kasza i mieso wolowe i ziemniaki i co tam tylko chcesz.
    W czulencie polnocnoafrykanskim (Maroko, Tunezja) bedzie jagniecina, koper wloski, kaszka kuskus itd.

    Przepisy zydowskie na WZ troche  nieprawdopodobne, bo w jednych wieprzowina, w drugich smietana w zupie na kostnym wywarze.
    Dzisiaj w Izraelu jada sie wszystko, ale trudno uwazac salatke co ma w skladzie czarna fasole i majonez za kuchnie zydowska.

    W slowianskiej kuchni zydowskiej krolowal karp, farfelki, pipki nadziewane, watrobka, rosol (koniecznie z czosnkiem), kreplech,placek z kartofli,
    do dan zawsze dodawalo sie odrobinke cukru, niezaleznie czy bylo to w Malopolsce, czy  na Kujawach.

    Jednym slowem, kuchnia zydowska jest jedna wielka skladowa  pejzazu w ktorym mieszkasz, co najwyzej dania inaczej ponazywano.
    Nie tak dawno temu zaproszona bylam na wielki jubel z okazji barmitzwy (odpowiednik chyba w  bierzmowaniu) i mialy byc podane, i byly podane
    typowe dania zydowsko-litewskie.
    I co tam bylo?
    Ano jedzenie z lat trzydziestych dziewietnastego wieku, jak dzisiaj w Polsce. Oczywiscie byl karp na sto sposobow, jedne dobre, drugie tak
    sobie, byl indyk z farfelkami, byla slawna watrobka (zydowski kawior), ale ze byl w rodzinie ktos wazny z innej strony swiata  wiec byly oberzyny i papryki
    pieczone i humus.Byl oczywiscie i cymes do farfelkow, a do karpia chalwa obowiazkowo.
     Jesli masz konkretne pytania, to zadaj na gg.

  • Autor: BlackOnion Data: 2010-04-29 06:06:38

    No cóż, słyszałem nieco inne opinie i hipotezy. Widać zdania naukowców sa podzielone.

  • Autor: mint Data: 2010-04-29 03:50:41

    Zobacz ten watek:
    http://wielkiezarcie.com/forum_watek.php?id=138713&post=138731

  • Autor: agafi9 Data: 2010-04-29 13:20:57

    czytałam, dziekuję

  • Autor: Czeslaw Data: 2010-04-29 13:21:44

    Jest (mam ją) książka "Cymes czyli kuchnia żydowska" Katarzyny Pospieszyńskiej wydanie 1988r. nr indeksu 395544 Wydawca RSW "Prasa-Książka-Ruch"
    Jeśli jesteś z Gdańska to mogę udostępnić.

  • Autor: agafi9 Data: 2010-04-29 13:39:18

    A to pech! Tj nie pech, że masz tą książkę, tylko że wczoraj ja zamówiłam. Dziekuje jednak bardzo za dobre chęci!

  • Autor: kasiia Data: 2010-05-03 23:39:14

    hej czesiu.. tez ja mam  ;-)

  • Autor: agafi9 Data: 2010-04-29 13:33:43

    Dziekuje za wszystkie posty. Chwilowo całkowicie przygniótł mnie nawał obowiazków zawodowych, ale wkrótce postarm sie coś ciekawego napisać

Przejdź do pełnej wersji serwisu