Jadlam ostatnio smazone banany polane jakims slodkim sosem, a moze smazone w tym sosie, nie wiem...W kazym razie nie moge znalezc tutaj zadnego przepisu dot. ww. Moze ktos z Was probowal kiedys tych pysznosci i wie jak je przyrzadzic?
Czubata łyżka cukru plus masło- rozpuścić na patelni, dodać malibu, ewentualnie sok pomarańczowy. I na tym smażysz przekrojone na pół banany. Podaję to razem z lodami.
Banany napewno smazone w sosie . Moj przepis: 2 banany przekrojone wzdluz na pol.Na patelni rozgrzac maslo 50 g, dodac 100 ml cukru z trzciny i lyzeczke zmielonego cynamonu, wlozyc banany i smazyc krotko po kazdej stronie na dosyc wysokim ogniu, ja jeszcze polewam sokiem z cytryny po usmazeniu dla zbalansowania smakow.
Moj sposob na banany z piekarnika: forme zaroodporna smaruje maslem, ukladam wzdluz przekrojone banany, ukladam na nich kawaleczki masla i polewam miodem lub posypuje brazowym cukrem. Wkladam do dobrze rozgrzanego piekarnika ok. 200°-220° i zapiekam/karamelizuje chwile. Do tego robie sos: mleko kokosowe podgrzewam,lekko zageszczam maka ziemniaczana, dodaje cytryne i cukier do smaku (mozna dodac wanilie). Sos ma byc kwaskowaty. Banany ukladam na talerzu, polewam maslem z formy i osobno podaje sos kokosowy.
Nie podaje dokladnych proporcji, bo zawsze robie na oko. Banany musza byc dojrzale, ale nie przedojrzale:)
dojrzale banany przekroic wzdluz na pol. Rozgrzac lyzke masla dodac lyzke miodu, rozprowadzic na "sos",Zmniejszyc ogien, dodac banany i lekko skarmelizowac obsmazajac ze wszystkich stron. Na koniec dodac do sosu sok z cytryny do smaku .Czasem dodaje wiorki kokosowe pod koniec
Wasze przepisy brzmia bardzo apetycznie:) Moja propozycja:przygotowac ciasto do glebokiego smazenia.Dojrzaly banan pokroic na plastry 2cm grubosci.banany takac w ciescie i smazyc w glebokim oleju na zloty kolor.Polac goracym miodem(miod mozna doprawic np.likierem pomaranczowym). Takie banany podaja w chinskiej restauracji:)
Jadlam ostatnio smazone banany polane jakims slodkim sosem, a moze smazone w tym sosie, nie wiem...W kazym razie nie moge znalezc tutaj zadnego przepisu dot. ww. Moze ktos z Was probowal kiedys tych pysznosci i wie jak je przyrzadzic?
Czubata łyżka cukru plus masło- rozpuścić na patelni, dodać malibu, ewentualnie sok pomarańczowy.
I na tym smażysz przekrojone na pół banany.
Podaję to razem z lodami.
Banany napewno smazone w sosie . Moj przepis: 2 banany przekrojone wzdluz na pol.Na patelni rozgrzac maslo 50 g, dodac 100 ml cukru z trzciny i lyzeczke zmielonego cynamonu, wlozyc banany i smazyc krotko po kazdej stronie na dosyc wysokim ogniu, ja jeszcze polewam sokiem z cytryny po usmazeniu dla zbalansowania smakow.
Moj sposob na banany z piekarnika:
forme zaroodporna smaruje maslem, ukladam wzdluz przekrojone banany, ukladam na nich kawaleczki masla i polewam miodem lub posypuje brazowym cukrem. Wkladam do dobrze rozgrzanego piekarnika ok. 200°-220° i zapiekam/karamelizuje chwile.
Do tego robie sos: mleko kokosowe podgrzewam,lekko zageszczam maka ziemniaczana, dodaje cytryne i cukier do smaku (mozna dodac wanilie). Sos ma byc kwaskowaty.
Banany ukladam na talerzu, polewam maslem z formy i osobno podaje sos kokosowy.
Nie podaje dokladnych proporcji, bo zawsze robie na oko. Banany musza byc dojrzale, ale nie przedojrzale:)
dojrzale banany przekroic wzdluz na pol. Rozgrzac lyzke masla dodac lyzke miodu, rozprowadzic na "sos",Zmniejszyc ogien, dodac banany i lekko skarmelizowac obsmazajac ze wszystkich stron. Na koniec dodac do sosu sok z cytryny do smaku .Czasem dodaje wiorki kokosowe pod koniec
Dzieki, wszystkie przepisy brzmia smacznie :) Musze sie tylko zdecydowac ktory pierwszy wyprobuje...
Wasze przepisy brzmia bardzo apetycznie:)
Moja propozycja:przygotowac ciasto do glebokiego smazenia.Dojrzaly banan pokroic na plastry 2cm grubosci.banany takac w ciescie i smazyc w glebokim oleju na zloty kolor.Polac goracym miodem(miod mozna doprawic np.likierem pomaranczowym).
Takie banany podaja w chinskiej restauracji:)
Czytając te wszystkie posty dostałam ślinotoku :p