Forum

Kuchenne porady

smazone banany

  • Autor: kiki1101 Data: 2010-04-29 23:06:21

    Jadlam ostatnio smazone banany polane jakims slodkim sosem, a moze smazone w tym sosie, nie wiem...W kazym razie nie moge znalezc tutaj zadnego przepisu dot. ww. Moze ktos z Was probowal kiedys tych pysznosci i wie jak je przyrzadzic?

  • Autor: till Data: 2010-04-30 00:04:32

    Czubata łyżka cukru plus masło- rozpuścić na patelni, dodać malibu, ewentualnie sok pomarańczowy.
    I na tym smażysz przekrojone na pół banany.
    Podaję to razem z lodami.

  • Autor: tineczka Data: 2010-04-30 00:28:51

    Banany napewno smazone w sosie . Moj przepis: 2 banany przekrojone wzdluz na pol.Na patelni rozgrzac maslo 50 g, dodac 100 ml cukru z trzciny i lyzeczke zmielonego cynamonu, wlozyc banany i smazyc krotko po kazdej stronie na dosyc wysokim ogniu, ja jeszcze polewam sokiem z cytryny po usmazeniu dla zbalansowania smakow.

  • Autor: sanella* Data: 2010-04-30 08:13:25

    Moj sposob na  banany z piekarnika:
    forme zaroodporna smaruje maslem, ukladam wzdluz przekrojone banany, ukladam na nich kawaleczki masla i polewam miodem lub posypuje brazowym cukrem. Wkladam do dobrze rozgrzanego piekarnika ok. 200°-220° i zapiekam/karamelizuje chwile.
    Do tego robie sos: mleko kokosowe podgrzewam,lekko zageszczam maka ziemniaczana, dodaje cytryne i cukier do smaku (mozna dodac wanilie). Sos ma byc kwaskowaty.
    Banany ukladam na talerzu, polewam maslem  z formy i osobno podaje sos kokosowy.

    Nie podaje dokladnych proporcji, bo zawsze robie na oko. Banany musza byc dojrzale, ale nie przedojrzale:)

  • Autor: Dorota zza plota Data: 2010-04-30 08:19:34

    dojrzale banany przekroic wzdluz na pol. Rozgrzac lyzke masla dodac lyzke miodu, rozprowadzic na "sos",Zmniejszyc ogien, dodac banany  i lekko skarmelizowac obsmazajac ze wszystkich stron. Na koniec dodac do sosu sok z cytryny do smaku .Czasem dodaje wiorki kokosowe pod koniec

  • Autor: kiki1101 Data: 2010-04-30 15:58:46

    Dzieki,  wszystkie przepisy brzmia smacznie :) Musze sie tylko zdecydowac ktory pierwszy wyprobuje...

  • Autor: josa Data: 2010-04-30 21:03:17

    Wasze przepisy brzmia bardzo apetycznie:)
    Moja propozycja:przygotowac ciasto do glebokiego smazenia.Dojrzaly banan pokroic na plastry 2cm grubosci.banany takac w ciescie i smazyc w glebokim oleju na zloty kolor.Polac goracym miodem(miod mozna doprawic np.likierem pomaranczowym).
    Takie banany podaja w chinskiej restauracji:)

  • Autor: XENAA Data: 2010-05-02 08:50:53

    Czytając te wszystkie posty dostałam ślinotoku :p

Przejdź do pełnej wersji serwisu