Forum

Kuchenne porady

Tort bikini

• Autor: sunny Data: 2010-05-02 12:58:15

Mam zamiar upiec tort bikini na urodziny. Chcę jednak zrezygnować z kremu maślanego i wymyśliłam sobie coś takiego :

Biszkopt, na to masa ze śmietany i galaretki wiśniowej, drugi biszkopt. Całość pokryć kremem budyniowym, zainstalować piersi i również pokryć je kremem budyniowym. Bieliznę zrobię z masy takiej samej jak w środku.

Jak myślicie ? Będzie tak pasowało ? I jaki biszkop lepiej zrobić - kakaowy, czy jasny ? I jeszcze jedno - jak zainstalować piersi, żeby nie wędrowały ? Wystarczy wcisnąć je w krem ? Ps. piersi zrobię chyba też z masy wiśniowo śmietankowej, w środek powciskam resztki biszkoptu.

• Autor: Dorotaxx Data: 2010-05-02 17:26:44

Będzie pasowało.
    Do galaretki wiśniowej chyba lepszy będzie kakaowy biszkopt.
    Piersi radzę zrobisz z biszkoptu.Będą bardziej stabilne.

A nie chcesz pokryć tortu masą cukrową?Taki tort prezentuje się znacznie lepiej

• Autor: sunny Data: 2010-05-02 19:06:43

Dziekuję Dorotko za odpowiedź :). Zrobię tak jak napisałam. Masa cukrowa faktycznie pięknie wygląda, jednak kiedy robię np. różyczki z masy cukrowej to one robią się twarde i nie da się ich pokroić. Boję się, że tak samo będzie z bielizną.

• Autor: Dorotaxx Data: 2010-05-02 20:25:57

Kochana ale bieliznę mozna zrobić naprawde skąpą
    Ja w tamten weekend robiłam taki

Masa cukrowa,która ,,robi,, za skórę czerpie wilgoć z tortu więc nie ma problemu a majtki można zrobić naprawdę malutkie ;-)

• Autor: sunny Data: 2010-05-02 20:33:16

O łaał !!! Nie dość, że się uśmiałam, to jestem jeszcze pod ogromnym wrażeniem ... Jak Ty to zrobiłaś, że skóra tak pięknie wygląda ?

• Autor: Dorotaxx Data: 2010-05-02 20:41:05

Wystarczy odpowiednio wygłaskać taką Panią,wtedy skóra fajnie się ułoży ;-)
    Miałam mały problem z kolorem,ponieważ nie miałam odpowiedniego barwnika.Musiałam wymieszałam różowy z żółtym ale wyszło całkiem fajnie.

Gdybyś zdecydowała się na tort w takim stylu to chętnie pomogę jeśli będziesz tej pomocy potrzebowała.Świetnie pieczesz więc myślę,że nie będziesz miała większych problemów

• Autor: sunny Data: 2010-05-02 21:53:54

Tort bikini na 100% robię. Jeszcze przemyślę, czy zdecyduję się na masę cukrową, czy jednak będę szczprycowała panienkę :). Nigdy nie pokrywałam całego tortu masę cukrową, więc chyba wybiorę drugą opcję, bo jak mi nie wyjdzie, to nie bedę miała szans na poprawę. Jakby co będę się odzywać :).

• Autor: Dorotaxx Data: 2010-05-03 18:58:16

Użytkownik sunny napisał w wiadomości:
    >  jak mi
    > nie wyjdzie, to nie bedę miała szans na poprawę.

Będziesz miała
    Jeśli nie wyjdzie to zdejmiesz masę cukrową i udekorujesz kremem
    ściskam

• Autor: sunny Data: 2010-05-05 17:50:37

Doroto, tak bardzo podoba mi się tort pokryty masą cukrową, że mam coraz większą ochotę skłonić się na takowy :). Jednak mam wątpliwości... czy mogłabym np. zamiast żelatyny użyć galaretki, żeby uzyskać kolor? Czy wtedy konieczna jest Palma, czy może być zwykła margaryna ?

I jeszcze... cały czas się, boję że jednak ta masa tak stwardnieje, że będzie problem z krojeniem :(. Całość tortu mam zamiar pokryć dość grubą warstwą kremu budyniowo-maślanego ( śmietana będzie zatem "zamknięta" w środku). Jeśli się zdecyduję, to przygotuję sobie masę dzień wcześniej, żeby sprawdzić, czy mi wyszła dość plastyczna.

Jak wyciąć z masy cukrowej stanik ? tak żeby na biust pasował ?

• Autor: Dorotaxx Data: 2010-05-06 09:10:50

Użytkownik sunny napisał w wiadomości:
    > Doroto, tak bardzo podoba mi się tort pokryty masą cukrową, że mam coraz
    > większą ochotę skłonić się na takowy :). Jednak mam wątpliwości... czy
    > mogłabym np. zamiast żelatyny użyć galaretki, żeby uzyskać kolor?

Kochana nigdy tak nie robiłam.Ale możesz zrobić taką masę z galaretki na próbę.

>Czy
    > wtedy konieczna jest Palma, czy może być zwykła margaryna ?

raczej Palma bo jest ona biała
    Margaryny mają ,,brudny,, kolor

> I jeszcze... cały czas się, boję że jednak ta masa tak stwardnieje, że
    > będzie problem z krojeniem :(.

Nic się nie bój.
    Masa cukrowa czerpie wilgoć z tortu.
    Bedzie się kroić bez problemu,zobaczysz.
    Masa na torcie jest miękka

>Całość tortu mam zamiar pokryć dość
    > grubą warstwą kremu budyniowo-maślanego ( śmietana będzie zatem
    > "zamknięta" w środku).

Nie nakładaj za grubej warstwy kremu budyniowego.
    Nie ma takiej potrzeby

>Jeśli się zdecyduję, to przygotuję sobie masę
    > dzień wcześniej, żeby sprawdzić, czy mi wyszła dość plastyczna.

Przygotuj sobie z tej galaretki.Zrób z małej porcji,zeby sprawdzić jak ,,zachowuje,, się ta masa

> Jak wyciąć z masy cukrowej stanik ? tak żeby na biust pasował ?

tutaj musisz kombinować.
    Możesz wyciąć np. szblon z papieru do pieczenia i za jego pomoca wyciąć odpowiedni kształt z masy cukrowej.

Powodzenia!

• Autor: sunny Data: 2010-05-07 18:01:28

Niestety, nie udało mi się zrobić masy cukrowej. Zapomniałam kupić glukozy i galaretek, a wczoraj nie miałam czasu nawet przygotować jej do przetestowania. Następnym razem spróbuję.

Mimo wszystko tort wyszedł piękny, mam nadzieję, że będzie smaczny. Jak mi się uda, to pochwalę się zdjęciami :))

• Autor: as Data: 2010-05-07 19:41:14

Czekamy na zdjęcie tortu. Cieszę się że Ci się udał. Jestem przekonana że będzie też pyszny.

Przejdź do pełnej wersji serwisu