Forum

Rozmowy wolne i frywolne

Maj, miesiącem .....najpięknieszym... bo miesiącem zakochanych

• Autor: kamaxyz Data: 2010-05-03 11:36:00

"W tym miesiącu ziemia cała życiem,
    wonią, wdziękiem lśni,"

kocham miesiąc maj,
     pięknie, świeżo,
     skoszona trawa daje tyllle aromatu,
    ile razy mi się przypominają słowa Danusi Jurandównej wypowiedziane " kwieciem pachnie" tyle razy uwielbiam ten miesiąc maj
    Jeszcze za dawnych / pamiętam a jakże/ czasów był jakiś taki dziwny przesiąd,że nie należy brać ślubu w miesiącu maju,  bo........ no właśnie dlaczego, ????
    ostatnio daje się zauważyć,że
     młodzi kasuja ten przesąd i biorą ślub w tym pięknym miesiącu zakochanych
    pozdrawiam majowo kmaxyz

• Autor: crisen Data: 2010-05-03 12:08:00

Tak ,maj jest pięknym miesiącem.Pachnie pięknie i żyć się chce. Wszystko budzi się do życia.
    Dlaczego nie brano w maju ślubów?
    Kiedyś było takie przysłowie
    " W maju ślub - rychły grób". Taki przesąd panował  i może dlatego .
    Przynajmniej w moich stronach tak się mówiło. Nie wiem jak było w innych regionach.
    Pozdrawiam również majowo i wiosennie.

• Autor: Almira Data: 2010-05-03 12:24:49

Jak to w maju ślub rychły grób????? Ja brałam ślub w maju i to 13! BUUUUUUuuuuuuu

• Autor: Tusiaczek Data: 2010-05-03 15:16:40

A ja 19 maja hehehe, Po kilku latach miałam termin porodu na 13 maja, ale Dzidzia się uparła i urodziła 9 maja-w Dzień Zwycięstwa

• Autor: bozena28 Data: 2010-05-03 15:58:43

Ja też brałam ślub w maju i 29 maja minie 11 lat , a w sobotę właśnie byliśmy na ślubie znajomych.
    Jak zapraszaliśmy na swój ślub to  niektóre starsze osoby mówiły że jak ślub majowy to grób gotowy, lub rozwód gotowy , na każdego z nas czeka kiedyś grób i wcale nie musi brać ślubu w maju żeby się w nim znaleść .

• Autor: bea39 Data: 2010-05-03 12:10:57

Co  rok czekałam na maj, najpiękniejszy miesiąc od jakiegoś czasu czekam na niego szczególnie niecierpliwie :)

• Autor: smakosia Data: 2010-05-03 12:23:39

Kamusiu widzę, że dziś obie, w tym samym czasie pomyślałyśmy o magii tego miesiąca

• Autor: beata73 Data: 2010-05-03 12:24:00

Ja tez mam szczególny sentyment do tego miesiąca, nie dość, że najpiękniejszy to jeszcze miesiąc moich urodzin.

• Autor: smakosia Data: 2010-05-03 12:27:35

W maju też jest jedno z najważniejszych świąt - Dzień Matki

• Autor: megi65 Data: 2010-05-03 12:40:32

A ja tak sie zastanawiam .. '' miesiac zakochanych '' a tak mało staje na ślubnym kobiercu .. ?? Przesądy , przesądy ...))))
    Przed 21 w maju ślubowałam .. i tak bardzo chciałm 13 maja ...ale niestety czekałam na konwalie do bukietu i date przesunelismy na .. 20 !
    I ..... jestesmy ze soba .. dobrze nam .. z wszyscy wspominaja .. nasze wesele .. piekny wieczór pachnacy bzami ..tance do rana w .. plenerze , ciepła noc ..piekny swit ..... POBIERAJCIE SIE W MAJU !!    hiihihihiih
     Meża siostrzeniec..pamietajac nasze weselisko jako mały chopiec za pare dni własnie slubuje ..22 maja i są i bedą szczęsliwi .. ))
    Ciocia z wujkiem .. pokonali przesądy ... sa razem na dobre i złe .. i tego młodym tez zyczymy . !!

• Autor: luckystar Data: 2010-05-03 14:38:52

Ja tez bralam w maju slub!!!! 12tego. Nigdy nie bylam przesadna i nie wierze w takie powiedzonka. Za 9 dni bede obchodzic 5 rocznice:))

• Autor: kojonkosky Data: 2010-05-03 15:03:05

Ehhhh ...:)
    Na naszym weselu też pachniało bzami ...
    I wiosenną burzą :)
    Za dwa dni stuknie nam 9 !!
    Bardzo chciałam mieć bukiet z kwiatów jabłoni , ale wtedy jeszcze nie zakwitły ...
    A w tym roku już kwitną . Przepięknie !!

• Autor: as Data: 2010-05-04 10:57:49

Ja zastanawiałam się nad wzięciem ślubu w maju ale wszystkie terminy były zajęte. Nawet w niedzielę. Co do przesądu to moje 2 kuzynki brały ślub w maju. ! się udało i jest szczęśliwym małżeństwem z 2 dzieci. Drugiej już tak łatwo nie poszło: Rozwiodła się i wyszła ponownie za mąż i mają z poprzedniego małżeństwa 1 dziecko i z obecnego 1 dziecko. Czyli przysłowie spełniło się w 50%.

• Autor: Aleex Data: 2010-05-03 15:11:08

Maj i w tym roku mnie zachwycił:

A majowe małżeństwa są - jak każde inne - i dobre, i złe - zależy od ludzi. Za 3 tygodnie bierze ślub moja siostrzenica. Szczęście wypracują sobie sami, ale scenerię będą mieli piękną.

• Autor: bahus Data: 2010-05-03 15:33:16

A ja będąc w nowej kawiarence też się zakochałem....jak maj to maj....a co?
    Bahus

• Autor: ewka63 Data: 2010-05-03 15:41:39

Maaaaaaaaaaaaaj
    Pachnący bzami
    Buczący trzmielami
    A rano obudził mnie zakochany bażant tylko czemu szuka partnerki w mojej cebuli? A niech mu tam, miłość...

• Autor: alman Data: 2010-05-03 17:52:52

Maj to też mój ulubiony miesiąc, a w ogóle wiosna.....

• Autor: kwiatek09 Data: 2010-05-03 18:33:53

Tylko w maju tak cudnie soczysta zieleń...
    Poza tym więcej zakochanych par,nie da się tego nie zauważyć...
    Tak samo jak wzrost statystyki samobójców...

• Autor: tineczka Data: 2010-05-03 22:20:18

O , Kamusiu, kocham maj, bo ja majowa dziewczyna jestem:))))
    Moja corka w maju brala slub, wnuczek mial byc majowy, ale mu sie pospieszylo........
    W maju moje skarby zawsze nazbieraly mi bukiety konwalii na dzien matki :)
    Jeden dzien deszczowy i ogrod sie zazielenil, jeszcze troche slonca i bede miala super majowo:)))

Pozdrawiam majowo
    grazyna

• Autor: luckystar Data: 2010-05-03 23:11:54

Moje konwalie (dzikie) kwitna juz od ponad tygodnia:)

• Autor: Izuś Data: 2010-05-04 11:14:13

My - z Najlepszym- 19 maja ,,będziem" obchodzić 20! (o Matko i córko, kiedy to zleciało) rocznicę ślubu. Kocham maj (i Najlepszego w sumie też).

• Autor: bahus Data: 2010-05-05 23:02:57

Użytkownik Izuś napisał w wiadomości:
    > My - z Najlepszym- 19 maja ,,będziem" obchodzić 20! (o Matko i
    > córko, kiedy to zleciało) rocznicę ślubu. Kocham maj (i Najlepszego
    > w sumie też).

Dlaczego piszesz "Najlepszy" skoro mnie nie poznalaś?
    Bahus

• Autor: Izuś Data: 2010-05-06 08:08:15

No wiesz, Bahusie! ,,Najlepszy z Mężów, których znam osobiście lub ze słyszenia"- trochę dłuuuuugie- dlatego pozostanie ino Najlepszym. Ciebie bym nazwała,,Najciętszym"- od ciętego dowcipu ( szkoda, że nie ma takiego wyrazu). Buziak!

• Autor: as Data: 2010-05-06 12:01:22

Obecny maj jest okropny i nie podoba mi się. Ciągle pada. Patrzyłam na pogodę długoterminową i jak się sprawdzi to do 23 ciągle pada. Pewnie cały maj taki będzie. Ja osobiście wolę lato niż wiosnę. W lecie jest gorąco i kwiatów kwitnie dużo więcej.

• Autor: agacia3323 Data: 2010-05-13 07:51:00

As pamiętaj ,że pogody długoterminowe mają małą szanse na sprawdzenie.Przyjeżdzaj na Mazury u nas jest cieplusio,a jeśli nie możesz ,to nie trać nadziei(ona zawsze umiera ostatnia)jeszcze i do Ciebie zawita słoneczko.A co do lata to też lubię ale jak jest duszno i parno to już mniej,bo wtedy spać nie mogę w sypialni śpię przy włączonym wiatraku.

• Autor: as Data: 2010-05-13 09:22:37

Na Mazurach nigdy nie byłam. Przypuszczam, że macie dużo komarów a to mnie demotywuje. Pogoda nie jest zła u nas. Ostatnio prawie nie pada. Jest ponad 20 stopni tylko często jest pochmurno. Wolę lato bo jest gorąco i kwiatów jest zdecydowanie więcej niż w maju.

• Autor: smakosia Data: 2010-05-13 09:55:22

As, z tymi komarami, to nic nie jest oczywiste i pewne. Pamiętam jak dwa lata temu był taki wielki wylęg komarów. Pojechaliśmy z Połówkiem na Mazury. Spedzaliśmy czas głównie na jeziorach i w lasach. Po powrocie do domu okazało się, że u nas tj. w zachodniopomorskiem komarów jest znacznie więcej. Ech! Mazury to "polska bajka". Tam zawsze warto jechać

• Autor: heiworth Data: 2010-05-07 09:14:15

Poczatkiem maja 24 lata temu poznałam swojego przyszłego męża i ......OD RAZU zaczęliśmy ze sobą "chodzić".Po trzech latach wzięliśmy ślub ale w kwietniu i wciąż jesteśmy nieustannie zawsze razem i oby było tak wiecznie .....   lubię maj !!!

• Autor: kamaxyz Data: 2010-05-12 10:26:20

zakładając ten wątek
    było mi poprostu ciepło na sercu, uwielbiałam tę stronę WŻ, uwielbiałam to forum,
    cóż nie mam aż tyle przepisów,żeby kamie poświęcić tyllle czasu i jeszcze innych swpraw
    a teraz kiedy po przeczytaniu wątków niewątpliwie burzliwych doszłam do wniosku...
    zabieram manatki i do kącika srrrrru i ... na chwilę odpocznę od tej stronki
     a życie toczy dalei 
    UMARŁ KRÓL niech ŻYJE KRÓL
    pozdrawiam

• Autor: ewka63 Data: 2010-05-13 07:24:55

Przecież Ty też byłaś tu od zawsze ....

Przejdź do pełnej wersji serwisu