Forum

Kuchenne porady

Bułka tarta-czym "ścierać"?

  • Autor: jaska2503 Data: 2010-05-04 12:45:11

    Bułkę tartą w większości robię sama.Zawsze ścieram na tartce do ziemniaków i często ścieram wraz dodatkami(palce!).
    Mam zamiar wrzucić połamane bułki do szeikera,tylko boję się czy go nie uszkodzę.Ale skoro rozdrabnia lód to pewnie i poradzi suchym bułeczkom...
    Może znacie inne sposoby na tartą bułkę?

    P>S> mam takie szczęście,że czasami poprzez głupie pomysły uszkadzam lub przyczyniam się do szybszego uszkodzenia urządzeń agd-dlatego pytam-po to jest dział kuchenne porady

  • Autor: Dorota zza plota Data: 2010-05-04 12:50:15

    ja zawsze ścieram w maszynie kuchennej. Ale w młynku partiami tez powinno się dać

  • Autor: megii013 Data: 2010-05-04 12:51:23

    hej! Ja robię maszynką do mięsa (ręcznie), tą na prąd jeszcze nie zaryzykowałam zmielić  boję się, że się uszkodzi.

  • Autor: gosiekb Data: 2010-05-04 15:03:42

    Moja mama tez mieli bulke przez maszynke do miesa taka na korbke.

  • Autor: Tolla Data: 2010-05-04 12:54:36

    Ja rozdrabniam w malkserze. Rewelacyjnie się sprawdza...

  • Autor: Olciaa Data: 2010-05-04 13:01:59

    potwierdzam- malakser sprawdza sie idealnie

  • Autor: jaska2503 Data: 2010-05-04 13:03:32

    Mam cosik takiego http://www.rynekagd.pl/robot-kuchenny-assistent-aeg-km850-all-in-one/produkt/777.html
    I właśnie mam zamiar wypróbować szklany dzbanek do tarcia bułki

  • Autor: tineczka Data: 2010-05-04 13:16:22

    Ja w robocie kuchennym nozem metalowym zawsze robie wlasna bulke tarta. Mozesz wyprobowac w mikserze/dzbanku rowniez:)

  • Autor: jaska2503 Data: 2010-05-04 17:06:02

    No i za namową waszą i mojego synka pomagacza(tak nazywał się jak był mały) użyłam w/w urządzenia i bułka starta.Szeiker doskonale się spisał-jedynie sucha bułka musi być w kawałkach,bo z całą radzi sobie gorzej.
    Myślę,że ten wątek przyda się jeszcze komuś

  • Autor: tineczka Data: 2010-05-04 18:26:48

    Jasiu, nawet nie wpadlo mi do glowy, zeby powiedziec o kawalkach, bo ja zawsze dziele bulki, chleb. Susze najpierw na "wior" w kuchni, potem przechowuje w zamknietym sloiku i miele w razie potrzeby:)
    Pozdrawiam:)

  • Autor: figusia Data: 2010-05-04 12:55:13

    Suche bułki zawsze przekręcam przez maszynkę do mięsa- mam taką na korbkę zakupioną kiedyś na bazarku od Rosjan.Bułka przekręca się ,,do końca'' i palce całe.

  • Autor: ewka63 Data: 2010-05-04 13:12:13

    W szeikerze raczej nie próbuj. Lód nawet najbardziej drobny jak gdzieś się wkręci to potem stopnieje i go nie ma. A drobinki bułki zostaną, może się uszkodzić.

  • Autor: asiula76 Data: 2010-05-04 13:16:00

    Ja zawsze przepuszczam przez maszynkę elektryczna,do mięsa.Super szybko,palce cale i maszynka również.

  • Autor: monilen Data: 2010-05-04 14:07:08

    Ja również przez elektryczna i póki co działa bez zarzuty(maszynka). 

  • Autor: agacia3323 Data: 2010-05-04 15:13:12

    Potwierdzam ,bo sama tak robię ,a maszynka chodzi bez zarzutu od 6 lat.

  • Autor: ekkore Data: 2010-05-04 14:53:36

    Maszynka do mięsa - elektryczna. tyle, że do suszenia trzeba połamać na kawałki mieszczące się w otworze maszynki. Zbieram i potem hurtowo mielę, przed mięsem lub tym co mam do zmielenia- lenistwo nie pozwala mi specjalnie wyciągnąć maszynki i poskładać

    Mielę też w termomixie - ale to wyjątkowo, jak bardzo długo nie planuję używać maszynki do miesa a potrzebuję bułkę tartą na już. Tyle, że tam czasami część jest zmielona na mąkę, a część zostaje dalej w postaci grutkowatej.

  • Autor: ekkore Data: 2010-05-04 15:08:44

    Użytkownik ekkore napisał w wiadomości:
    >grutkowatej.

    grudkowatej...

  • Autor: Rzymianka Data: 2010-05-04 15:28:25

    Ścieram na tarce, ale na tej do ścierania jarzyn na drobno, palce są wtedy mniej narażone. Kawałki, które zostaną zużywam do mielonych. Bułka starta w ten sposób nie jest miałka tylko ma malutkie granulki. Jak potrzeba mi "eleganckiej bułki" to ją przesiewam przez grubsze sitko - jest idealna. Jak sama nazwa wskazuje bułkę powinno się trzeć, a nie mielić.  Pozdrawiam !

  • Autor: aggusia35 Data: 2010-05-04 16:10:15

    kiedyś ręczną maszynką do mięsa teraz elektryczną

  • Autor: angela27 Data: 2010-05-04 16:46:11

    Ja mielę w maszynce elektrycznej- szybko i sprawnie.Ale jest jedna wada - szybko tępi się ostrze( nie wiem jak to sie fachowo nazywa:)) ). Ja kupiłam zapasowe, bo nie mogłam zmielić mięsa po kilkukrotnym użyciu do bułki.

  • Autor: as Data: 2010-05-05 08:50:33

    Właśnie. Piszecie, że mielicie w maszynce elektrycznej i zastanawiałam się czy ostrze się nie tępi. Ty rozwiałaś moje rozterki. Odpowiedź jest taka jakiej się spodziewałam i nie zamierzam próbować.

  • Autor: ekkore Data: 2010-05-05 08:53:05

    Ostrza od maszynki się tępią. Taki urok noży.
    Zawsze można naostrzyć - u mnie kosztuje to 6 zł - lub kupić nowe.

  • Autor: agik Data: 2010-05-04 17:04:08

    Maszynka do mielenia.
    Luby bułki suszy w postaci kromek, albo połamanych mniejszych kawałków, potem hurtem rozdrabnia ręczną maszynką do mielenia.
    Bułka jest drobna, a maszynce nic się nie dzieje.

  • Autor: merion Data: 2010-05-04 17:07:39

    Mnie się świetnie rozdrabniało w blenderze, ale niestety chyba stępiłam sobie ostrza.

  • Autor: nitka Data: 2010-05-04 20:30:29

    Zdecydowanie najlepsza jest maszynka do mięsa na korbkę .....szybko, bezpiecznie u mnie robią to zwykle dzieci pozdrawiam....

  • Autor: peggy83 Data: 2010-05-04 20:34:15

    Zawsze miele w maszynce do mięsa - elektrycznej. Nigdy nic się nie stało...jest super, tylko trzeba bułki pokroić przed suszeniem, żeby sie mieściły w otworze maszynki :) 

  • Autor: aggusia35 Data: 2010-05-04 20:44:05

     Ja tez kroję przed mieleniem :)

  • Autor: bagietka Data: 2010-05-04 22:31:23

    Ja też zawsze robię sama bułke tartą i zawsze mielę ją w maszynce do mięsa elektrycznej. Nic się złego z nia nie dzieje. Moja Mamusia tez tak robi od bardzo wielu lat. I od bardzo wielu lat ma tę samą elektryczna maszynkę do mięsa. Te masyny są przecież stworzone do mielenia. Przyznam szczerze, że nie przyszłoby mi do głowy trzeć na tarce. Ale chylę czoła, bo to musi być katorżnicza praca. No i te palce...:)
    Ciężko mi podpowiedzeć czy szeiker sobie z suchym chlebem poradzi, ale skoro lód kruszy. Nie wiem tylko czy efekt będze taki sam jak z mielenia/tarcia. Czy uda mu się tak drobno pokruszyć. Pozdrawiam:)

  • Autor: anneau Data: 2010-05-05 13:40:29

    jesli chodzi tylko o palce to możesz metalową tartkę zastapić taka plastikową jak się dzieciom ściera jabłuszka (razem z miseczą dookoła) Zetrzesz bułę a palce na pewno pozostaną nietknięte :) Albo wrzuć bułkę do worka, zawiąż i potraktuj wałkiem. Wyjdzie grubsza mączka

Przejdź do pełnej wersji serwisu