Forum

Kuchenne porady

Szybkowar ?

• Autor: Patrycja0 Data: 2010-05-05 16:29:20

Witajcie :)
    Mam zamiar kupić sobie szybkowar, ale nie mam kompletnie pojęcia, czym się kierować dokonując zakupu, dlatego gorąco Was proszę o jakiekolwiek rady na ten temat. Wstępnie wybrałam już sobie firmę, ale kierowałam się głównie estetyką produktu, a wolałabym wiedzieć np. na co powinnam zwrócić szczególną uwagę, gdzie warto kupić i czy ewentualnie marka ma duże znaczenie w przypadku szybkowaru...
    Jakie są Wasze spostrzeżenia na ten temat? Czy jesteście zadowoleni z Waszych szybkowarów?
    Będę wdzięczna za jakiekolwiek odpowiedzi :)

Pati

• Autor: Agapis Data: 2010-05-05 16:46:40

Ja mam komplet z fagor innova 4l.+ 6l. i powiem Ci, ze czasem brakuje mi drugiej pokrywki. Teraz dokupię sobie 8l. bo przyda mi się na bigos na przykład :)

Ogólnie szybkowary ułatwiają bardzo pracę w kuchni. Ja długo wybierałam, bo przyznam, ze bałam się szybkowarów. Znajoma omal nie rozwaliła chałupy szybkowarem, ale ona patrzyła żeby było tanio. Na pewno musisz być ostrożna i przestrzegaj zaleceń producenta a będziesz zadowolona z zakupu :) Życzę powodzenia :D

• Autor: jolka60 Data: 2010-05-05 18:03:04

Mam szybkowar (komplet dwóch garnków plus jedna pokrywa-faktycznie przydałaby się druga) od wielu lat.Nie jest jakiejś znanej firmy,służył mi bez zarzutu,dopóki nie zepsuła się plastikowa część"gwizdka",którym wychodzi para.Te "gwizdki "były dwa-do potraw wymagajacych większego ciśnienia pary,np mięso i drugi,do delikatnych,np warzyw.Mam kłopot z kupnem nowego i dlatego garnek służy mi jedynie jako zwykły.Zużytą poprzednio uszczelkę dokupiłam bez problemu,gdyz jest typowa dla wielu modeli,ważny jest przekrój garnka.Znajoma z kolei kupiła równiez komplet (innej firmy) i okazało się,że wspólna pokrywa pasuje idealnie do większego garnka,a do mniejszego jest za lużna,w związku z tym nie zamyka się szczelnie i nie ma odpowiedniego ciśnienia.Nie sprawdziła tego w sklepie,a w domu również nie używała mniejszego przez kilka miesięcy.Gdy odkryła tę fabryczna wadę,nie mogła reklamować,gdyż zagubiła paragon.
    Jeśli kupię nowy szybkowar (jednak brakuje mi go),sprawdzę szczelność,poza tym chyba zdecyduję się na taki,który ma "stopniowanie"w pokrywie.Rozpiętosć cen jest duża.Na pewno nie kupię któregoś z najdroższych,gdyż wg mnie nie ma to sensu..Jeśli chodzi o bezpieczeństwo użytkowania,sądzę,że w opisywanym poprzednio przypadku zawiniło niedokładne czyszczenie otworu,przez który uchodzi para.Jeśli zostanie on zatkany,może dojść do niebezpiecznej sytuacji,ale to nie zależy od firmy.Poza tym trzeba uważać na ilośc wlewanej wody,czyli,jak w każdym urządzeniu,przestrzegać instrukcji obsługi.

• Autor: Patrycja0 Data: 2010-05-05 19:19:40

Agapis, czy pisząc o "stopniowaniu" w pokrywie, masz na myśli regulecję ciśnienia? Bo w modelu, który ja sobie wstępnie upatrzyłam, jest regulacja od 0,5 do 0,9 bara. czy to jest wystarczająca regulacja?

• Autor: Patrycja0 Data: 2010-05-05 19:25:12

Przepraszam, to było do Joli :)

• Autor: jolka60 Data: 2010-05-05 21:57:06

Tak,to chodzi o regulacje cisnienia,ale poniewaz nie mialam takiej w poprzednim,musze sie tez zapoznac z tematem.Przejzyj w sklepie instrukcje,zamowic mozesz inny,chodzi tylko o ogolna orientacje.Moze cos znajde w Necie,to jeszcze napisze.Sadze,ze jest to wystarczajaca rozpietosc mocy.Przepraszam za ''literowki''

• Autor: bogdzia Data: 2010-05-05 18:04:51

Kilkanaście lat temu szarpnęłam się i kupiłam kilka garnków Zeptera. Nabyłam także pokrywkę szybkowarową, która pasuje mi do tych garnków. Sporo mnie to wtedy kosztowało, ale naprawdę jestem bardzo zadowolona. Muszę stwierdzić, że ten zakup był naprawdę udany. Postaw na dobrą firmę, a będzie szybko i bezpiecznie. Pozdrawiam

• Autor: hanah30 Data: 2010-05-17 16:12:38

Ja zafundowałam sobie dwa gary włoskiej firmy weelmax patelnię i garnek 9 litrowy takie jak zepter i sobie pluję czy zrobiłam dobrze czy źle bo kasy sporo jak uzbieram kase to chce dokupić pokrywe szybkowarową , nadmienię że patelnia jest super.Ale może ktos mnie pocieszy że nie zrobiłam głupstwa bo mnie sumienie dręczy że to moja głupia zachcianka.

• Autor: Figutka Data: 2010-05-05 18:38:27

Podobnie jak Agapis mam szybkowar Fagor innowa 6 i 4 litrowy ale ja mam komplet z dwiema pokrywkami - jest to stosunkowo nowy model z zeszłego roku. Polecam zakup 2 szybkowarów o różnych pojemnościach oczywiście z 2 pokrywkami. Ja ze swojego kompletu jestem bardzo zadowolona - są to moje ulubione gary, gotuję w nich co tylko się da. Kupiłam na allegro, cena  była dość przystępna.:)

• Autor: nika81 Data: 2010-05-17 15:29:06

Mam z Tefala. Do kupienia w sklepie i przez i-net. Może nie super tani  (ok.150zł) ale świetny. Gotuję w nim nie tylko warzywa (m.in. ziemniaki, groch, fasolę), ale również golonkę, robię domowe pieczonki itp. Polecam:)

• Autor: katarzyna.pieniak Data: 2010-05-18 20:33:00

U mnie w domu był Zeptera i wybuchł. Pół sufitu było w czerwonej fasoli :D

• Autor: janeczka669 Data: 2010-05-19 09:02:16

Witaj. ja już jestem szcześliwą posiadaczką szybkowara. mam 8l fagora.
    myślę, że kupując taki garnek trzeba zwrócic uwagę na jego pojemnośc, bo można go napełnic tylko do 2/3 wysokości.
    moj jest duży więc np. gołąbków zmieści mi się w nim ok 25 sztuk, ale mięsko np. na gulasz "gubi sie w nim zupełnie.
    z poczatku mi to przeszkadzało ale już przywykłam, powiem szczerze nie wyobrażam już sobie kuchni bez tego gara,
    a co do bezpieczeństwa, trzeba uważac i powinno byc dobrze. jeśli chodzi o firmę czytałam już wiele opinii,
    każdy posiadacz szybkowara jest raczej zadowolony, więc chyba nie ma to tak dużego znaczenia.
    ja wybrałam fagora po rozmowie ze znajomą, która jest na stałe w Hiszpanii i mówi, że fagor to coś jak nasz zelmer.

myślę, że choc trochę pomogłam.
    pozdrawiam i życze udanego gotowania

• Autor: Jola666 Data: 2010-05-19 11:39:03

Witaj :)
    Ja sobie ostatnio nabyłam : http://www.tchibo.pl/is-bin/INTERSHOP.enfinity/eCS/Store/pl/-/PLN/TdPlDisplayProductInformation-Start?ProductSKU=0018578
    Jestem bardzo zadowolona .miałam już wcześniej inne garnki ale ten jak na razie przebija je łatwością użytkowania ,trwałością i wyglądem .Pozdrawiam :)

Przejdź do pełnej wersji serwisu