Forum

Rodzice i Maluchy czyli WuŻecikowe pogaduchy

Mamy 5 latków

• Autor: as Data: 2010-05-05 20:10:02

Patrzę do kalendarza szczepień obowiązkowych i jest tam napisane szczepienie w wieku 6 lat. Gdy moja córka miała lat 4,5 (urodzona w grudniu) zadzwonili z przychodni, że mam przyjechać zaszczepić dziecko. Zadałam pytanie, że widziałam, że to w wieku 6 lat a oni powiedzieli, że szczepią rok przed pójściem do zerówki. Było to 2 lata temu. Teraz moi synowie w lipcu skończą 5 lat i jeszcze nie wołają mnie na to szczepienie. Jak to jest u Was.

• Autor: wipat Data: 2010-05-05 20:13:30

Moja córcia skończyła pięć lat w lutym i jakiś miesiąc temu byłyśmy na szczepieniu.

• Autor: 84chili84 Data: 2010-05-05 20:16:16

Mój starszy syn był szczepiony w wieku 5 lat. Teraz ma 6 i nic mi o żadnym innym szczepieniu nie wiadomo. Byłam ostatnio z młodszym na bilansie 4-latka i lekarz przypomniała mi o szczepieniu dla młodszego za rok- czyli też jak skończy 5 lat. Mój bratanek był szczepiony w wieku 4,5 (jest z października).

• Autor: ewka63 Data: 2010-05-05 20:24:24

As, jeśli w kalendarzu jest szczepienie w 6 roku życia ( nie jak skończy 6 lat) to znaczy, że dziecko, które skończyło 5 lat dziś, jutro juz jest w szóstym roku życia. Ma jeden dzień następnego roku, czyli 5 pełnych lat i jeden dzień następnego roku. Problem mają te dzieci,które są z końca roku, bo one tak naprawdę powinny być szczepione rok po dzieciach urodzonych w styczniu tego samego roku. Ale myślę, że pediatra chce mieć po prostu wyszczepiony rocznik, bo z tego rozliczany jest przez Sanepid. Za niewyszczepione dzieci są wysokie kary, więc pediatrzy szczepią nie patrząc na dzień i miesiąc urodzenia, tylko na rocznik. Pozdrawiam.

• Autor: darai Data: 2010-05-05 21:18:22

Moje były na szczepieniu wczoraj. W przychodni jest informacja, że szczepione są dzieci z rocznika 2005, które ukończyły 5lat.

• Autor: izabela_27 Data: 2010-05-06 07:32:07

Moja córka była szczepiona pod koniec stycznia a na początku lutego kończyła 5 lat.

Przejdź do pełnej wersji serwisu