Forum

Gawędy o jedzeniu

przechowanie miesa bez lodowki

  • Autor: agacik33 Data: 2010-05-08 11:49:27

    witam:)

    tak sie własnie zastanawiam, maktos pomysł jak przechowac (i jakie najlepiej sie trzyma ) swieze mieso bez lodowki, zeby mozna je było swobodnie skonsumowac i sie nie spsuło, chodzi o max dobe- do dwóch, np. zamarynowac je olej i przyprawami? (zrobienie wek nie wchodzi w gre), warunki morskie jachtowe, nie domowe.

    pozdrawiam

  • Autor: Rzymianka Data: 2010-05-08 11:53:14

    Jak to na jachcie, to ja bym zamarynowała, zapakowała do jakiegoś hermetycznego pojemnika i trzymała w wodzie. Pozdrawiam !

  • Autor: Czeslaw Data: 2010-05-08 13:30:05

    Teraz czy w lecie? Jeśli teraz to w szczelne pudło i na lince za burtę. Woda ma około 5 st. To prawie lodówka.

  • Autor: agacik33 Data: 2010-05-08 16:06:56

    teraz teraz:))  dzieki za podpowiedzi

  • Autor: jolka60 Data: 2010-05-08 16:30:49

    Kiedyś z dobrym skutkiem przechowywano mięso w liściach chrzanu,również w podróży.

  • Autor: Czeslaw Data: 2010-05-08 17:36:13

    Ale świerzych. Czy chrzan ma już liście? Nie za wczesnie? Ale na tym to się nie znam.

  • Autor: asiula76 Data: 2010-05-08 19:36:59

    Już ma liście,przynajmniej u mnie.

  • Autor: jolka60 Data: 2010-05-08 20:54:55

    Tak,świeżych.Przyznam,że nie wypróbowałam osobiście,ale moja mama,ciocia i kilkoro znajomych za starszych roczników-owszem,bardzo zachwalali.

  • Autor: Mama Rozyczki Data: 2010-05-10 08:58:53

    Marnować mięso zawsze można, ale nie ryzykowałabym przechowywać je bez lodówki. Kilka godzin owszem, jak jest w miarę chłodno, ale nie dłużej -  bo można się nieźle przytruć. Przewoziłam kiedyś ryby morskie w pokrzywach, wracaliśmy z wakacji,  nic im się nie stało, było około 17 st.

Przejdź do pełnej wersji serwisu