witajcie moje pytanie dotyczy kolru waszego królestwa jakie kolor macie w kuchni ja na chwile obecna mam róz ciemny ale robimy malowanie chce zmienic swoja kuchnie jaki kolorek co jest modne widzialam różne wzory i cuda na ścianach a u was co sie znajduje czym sie sugerowaliscie
To tak by było jasno. By pasowało i by łatwo się czyściło i nie było bardzo widać brudu. Ty chyba chcesz malować a u mnie już prawie od zawsze są płytki bo są praktyczniejsze moim zdaniem (wiem, że to kosztuje). Gdybyś się zdecydowała to odradzam chropowatych cz z rowkami tylko gładkie i może w niejednolitym kolorze.
Marta, wiele zależy od tego jakiego koloru masz szafki, kafelki i podłogę. Ja patrzyłam na te trzy aspekty kierując sie kolorystyką, bo wiadomo, ze muszą do siebie pasować. Wzory w postaci naklejek czy szablonów do malowania faktycznie sa modne, ale sprawdzają się raczej na dużych powierzchniach. Wiadomo, że kuchnia, to miejsce gdzie na widoku jest wiele drobiazgów, czy sprzętów i one na ogół mają różną kolorystykę więc trzeba być ostrożnym przy doborze kolorów. Bardzo łatwo jest przedobrzyć w barwach a wtedy zamiast przytulnego i ładnego miejsca możemy sobie zrobić "jarmark".
A! Zapomniałam jeszcze o czymś bardzo ważnym. Istotne jest to, jak dużo światła wpada do kuchni. Wiadomo, że jesli jest ciemna, to lepiej zastosować farby, które rozjasnią wnętrze.
Kolor ścian w mojej kuchni jest lekko beżowy, coś jak kawa z dużą ilością mleka. Meble mam dobrane pod kolor, tzn górne fronty beżowe a dolne kolor wenge czyli dośc ciemne. Kafelki w zbliżonych kolorach i do tego żyrandol z kawowymi mazajami :D Czyli kawowo i ciepło. Okno mam od południa więc kuchnia jest bardzo dobrze doświetlona i ciemne dolne fronty prezentują się doskonale. Najważniejsze by kolor ściany współgrał z całą resztą. U nas nawet podłoga pasuje hehe Tyle tylko, że sama zrobia nam taką niespodziajkę. Cyklinowaliśmy starą (malowaną) i okazało się, że nie jest jaśniutka jak w pokoju obok a własnie ma beżowo brązowe przejaśnienia :D Być może nie świadczy to dobrze o jej jakości ale przynajmniej pasuje do mebli hehe
sugerowałam się swoim własnym gustem i upodobaniami kolorystycznymi. Ja ma dwie ściany żółte dwie niebieskie. W nosie mam co jest modne na topie i najbardziej trendy.
U mnie kuchnia wygląda tak: -miała być ostia niebieska TAKA).I nie daruję sobie do dziś,że "kącik na ostatnim zdjęciu tak wygląda!-Miał być blat do końca i pólki na duperele,w tym koszyk na owoce,ale ze względu,że wymiar blatu tak pasował i koszt by spory doszedł tak pozostało... Ale kuchnia ogólnie mi się podoba i dlatego się chwalę
I jak widać lubię dużo przestrzeni życiowej...może dlatego i ja jestem taka duża(wszystkim tłumaczę,że winna jest łyżka.. -ta wisząca).Planowałam meble i w głowie były już dodatki ,które mam kupić.Nie sugerowałam się katalogami,ani trendami w modzie,ani opiniami znajomych-zrobiłam tak jak mi się podobało.
Jasiu, bardzo ładna Twoja kuchnia. Ja teraz właśnie jestem na etapie urządzania kuchni i też sama sobie ją zaprojektowałam. Jak wszystko wyjdzie to się pochwalę. Dobrze, że te płytki nie niebieski ( choć pewnie lubisz niebieski) mogłoby być jedna za mdło. Szafki wpadałyby kolorystycznie w niebieską szarość.
Popieram ! :)) Trendy i katalogi mają być tylko inspiracją , a nie ślepym naśladowaniem . Sama jestem ofiarą designu : moja kuchnia ( z radą eksperta ) jest w kolorach katronowych ... , tzn. jakby się uprzeć , można powiedzieć , że to wanilia , chałwa i czekolada ;))))) Ale bardzo tęsknię do moich poprzednich kolorów : zielonego groszku , cytryny i maliny ... No nic , jakoś muszę przeżyć do remontu :)))
Hej! Zdjęcie mojej kuchni (niedokończonej jeszcze zresztą) widnieje na moim profilu. Kolorystyka zimna zgodna z gustem moim i Męża. Prosto i klasycznie, fajnie się sprząta. Co do oświetlenia to halogenki ze względu na "ślepą kuchnię" niestety... Meble z Ikei - dobrze mi służą! Co do wyboru koloru Twojej kuchni to niestety nic Ci nie podpowiem, ale ciemny róż wydaje się super pomysłem. Napewno chcesz zmienić ? Życzę powodzenia.
Moja kuchnia, jest w sumie w neutralnych kolorach, ale to pewnie dlatego, że jest połączona z salonem, a w salonie jest wielka ciemnoczerwona ściana...Wiec w kuchni z kolorem nie szaleliśmy- ściany- magnolia bodajże, góra szafek- jasny dąb, dól, wenge.. Między szafkami fototapeta z piwnicami z winami.. Kolor płytek na podłodze (jasny brąz)- dobrany tak, żeby pasował do salonowych paneli (klon).. Kawałek kuchni można zobaczyć w moim profilu.
Z ciekawości zajrzałam na Twój profil by zobaczyć ten kawałek kuchni. :) Pierwsza myśl: ooooo jaka ogromna! heehe Dopiero po sekundzie załapałam, że to fototapeta hehehe Pierwszy efekt jest niesamowity.
Ewka, właśnie uśmiecham się do siebie i tak się zastanawiam dlaczego link skierowałam konkretnie do Ciebie? Chciałam napicać do Marty, czyli do autorki wątku, ale chyba siedziałaś mi w głowie i wyszło, jak wyszło. Ale co tam! Jak widzę z przyjemnością zerknęłaś do starego wątku. Dziękuję za miłą opinię. Jednak moja kuchnia, to takie bardzo skromne i małe miejsce. Na dodatek zdjęcia marnej jakości. Koloru ścian praktycznie nie widać, ale powspominać i zerknąć do kuchni innych użytkowników zawsze miło. Pozdrawiam.
witajcie moje pytanie dotyczy kolru waszego królestwa jakie kolor macie w kuchni ja na chwile obecna mam róz ciemny ale robimy malowanie chce zmienic swoja kuchnie jaki kolorek co jest modne widzialam różne wzory i cuda na ścianach a u was co sie znajduje czym sie sugerowaliscie
Ja na ścianach i podłodze mam płytki. Na dole brąz ale taki rudy. Na górze jasne
Szafki też kupiłam pod kolor, zależało mi by łatwo się czyściło i nie było widać brudu. Nie radzę ciemnych kolorów bo na nich wszystko widać.
mebelki mamy kremowe
To tak by było jasno. By pasowało i by łatwo się czyściło i nie było bardzo widać brudu. Ty chyba chcesz malować a u mnie już prawie od zawsze są płytki bo są praktyczniejsze moim zdaniem (wiem, że to kosztuje). Gdybyś się zdecydowała to odradzam chropowatych cz z rowkami tylko gładkie i może w niejednolitym kolorze.
Marta, wiele zależy od tego jakiego koloru masz szafki, kafelki i podłogę. Ja patrzyłam na te trzy aspekty kierując sie kolorystyką, bo wiadomo, ze muszą do siebie pasować. Wzory w postaci naklejek czy szablonów do malowania faktycznie sa modne, ale sprawdzają się raczej na dużych powierzchniach. Wiadomo, że kuchnia, to miejsce gdzie na widoku jest wiele drobiazgów, czy sprzętów i one na ogół mają różną kolorystykę więc trzeba być ostrożnym przy doborze kolorów. Bardzo łatwo jest przedobrzyć w barwach a wtedy zamiast przytulnego i ładnego miejsca możemy sobie zrobić "jarmark".
A! Zapomniałam jeszcze o czymś bardzo ważnym. Istotne jest to, jak dużo światła wpada do kuchni. Wiadomo, że jesli jest ciemna, to lepiej zastosować farby, które rozjasnią wnętrze.
A może napiszesz coś więcej o swojej kuchni? :-)
Udzielasz bardzo mądrych i ważnych porad.
Kolor ścian w mojej kuchni jest lekko beżowy, coś jak kawa z dużą ilością mleka. Meble mam dobrane pod kolor, tzn górne fronty beżowe a dolne kolor wenge czyli dośc ciemne. Kafelki w zbliżonych kolorach i do tego żyrandol z kawowymi mazajami :D Czyli kawowo i ciepło. Okno mam od południa więc kuchnia jest bardzo dobrze doświetlona i ciemne dolne fronty prezentują się doskonale. Najważniejsze by kolor ściany współgrał z całą resztą. U nas nawet podłoga pasuje hehe Tyle tylko, że sama zrobia nam taką niespodziajkę. Cyklinowaliśmy starą (malowaną) i okazało się, że nie jest jaśniutka jak w pokoju obok a własnie ma beżowo brązowe przejaśnienia :D Być może nie świadczy to dobrze o jej jakości ale przynajmniej pasuje do mebli hehe
Ja włanie przemalowałam na kawę z mlekiem. Szafki mam vaniliowe. Kuchnię mam bardzo słoneczną.
sugerowałam się swoim własnym gustem i upodobaniami kolorystycznymi. Ja ma dwie ściany żółte dwie niebieskie. W nosie mam co jest modne na topie i najbardziej trendy.
U mnie kuchnia wygląda tak:
-miała być ostia niebieska TAKA).I nie daruję sobie do dziś,że "kącik na ostatnim zdjęciu tak wygląda!-Miał być blat do końca i pólki na duperele,w tym koszyk na owoce,ale ze względu,że wymiar blatu tak pasował i koszt by spory doszedł tak pozostało...
Ale kuchnia ogólnie mi się podoba i dlatego się chwalę
Super. Bardzo ładna kuchnia
I jak widać lubię dużo przestrzeni życiowej...może dlatego i ja jestem taka duża(wszystkim tłumaczę,że winna jest łyżka..
-ta wisząca).Planowałam meble i w głowie były już dodatki ,które mam kupić.Nie sugerowałam się katalogami,ani trendami w modzie,ani opiniami znajomych-zrobiłam tak jak mi się podobało.
Jasiu to jest cudo nie kuchnia:)Meble są zajefajne:)
Jasiu, bardzo ładna Twoja kuchnia. Ja teraz właśnie jestem na etapie urządzania kuchni i też sama sobie ją zaprojektowałam. Jak wszystko wyjdzie to się pochwalę.
Dobrze, że te płytki nie niebieski ( choć pewnie lubisz niebieski) mogłoby być jedna za mdło. Szafki wpadałyby kolorystycznie w niebieską szarość.
Popieram ! :))
Trendy i katalogi mają być tylko inspiracją , a nie ślepym naśladowaniem .
Sama jestem ofiarą designu : moja kuchnia ( z radą eksperta ) jest w kolorach katronowych ... , tzn. jakby się uprzeć , można powiedzieć , że to wanilia , chałwa i czekolada ;)))))
Ale bardzo tęsknię do moich poprzednich kolorów : zielonego groszku , cytryny i maliny ...
No nic , jakoś muszę przeżyć do remontu :)))
Hej! Zdjęcie mojej kuchni (niedokończonej jeszcze zresztą) widnieje na moim profilu. Kolorystyka zimna zgodna z gustem moim i Męża. Prosto i klasycznie, fajnie się sprząta. Co do oświetlenia to halogenki ze względu na "ślepą kuchnię" niestety... Meble z Ikei - dobrze mi służą!
?
Co do wyboru koloru Twojej kuchni to niestety nic Ci nie podpowiem, ale ciemny róż wydaje się super pomysłem. Napewno chcesz zmienić
Życzę powodzenia.
Ładna kuchenka, a najsmakowitsze danie to w kąciku na blacie siedzi :)))
Mozna sprobowac magnolie, mnie ten kolor bardzo pasuje zarowno do kuchni jak i innych pomieszczen :)
Ja się kieruję funkcja pomieszczenia. Miałam papje, teraz mam w kuchni paprykę a po remoncie może zrobię na szpinakowo
Moja kuchnia, jest w sumie w neutralnych kolorach, ale to pewnie dlatego, że jest połączona z salonem, a w salonie jest wielka ciemnoczerwona ściana...Wiec w kuchni z kolorem nie szaleliśmy- ściany- magnolia bodajże, góra szafek- jasny dąb, dól, wenge.. Między szafkami fototapeta z piwnicami z winami.. Kolor płytek na podłodze (jasny brąz)- dobrany tak, żeby pasował do salonowych paneli (klon)..
Kawałek kuchni można zobaczyć w moim profilu.
Z ciekawości zajrzałam na Twój profil by zobaczyć ten kawałek kuchni. :) Pierwsza myśl: ooooo jaka ogromna! heehe Dopiero po sekundzie załapałam, że to fototapeta hehehe Pierwszy efekt jest niesamowity.
:)) Szukaliśmy takiego zdjęcia ..z głębią.. I chyba się udało :)))
-to oczywiście odpowiedź dla Ilorii- źle się podpięłam...
Ewka, przypomniało mi się, że kiedyś był wątek, w którym wklejaliśmy zdjęcia naszych kuchni. Jeśli masz ochotę zerknąć, to proszę bardzo: http://wielkiezarcie.com/forum_watek.php?id=28465&post=34502
Oglądnęłam. Śliczna i Twoja kuchnia Smakosiu :). Bardzo gustownie urządzona:)
Ewka, właśnie uśmiecham się do siebie i tak się zastanawiam dlaczego link skierowałam konkretnie do Ciebie?
Chciałam napicać do Marty, czyli do autorki wątku, ale chyba siedziałaś mi w głowie i wyszło, jak wyszło. Ale co tam! Jak widzę z przyjemnością zerknęłaś do starego wątku. Dziękuję za miłą opinię. Jednak moja kuchnia, to takie bardzo skromne i małe miejsce. Na dodatek zdjęcia marnej jakości. Koloru ścian praktycznie nie widać, ale powspominać i zerknąć do kuchni innych użytkowników zawsze miło. Pozdrawiam.
Zdaliśmy się na projekt pracowni arystycznej zajmującej się kompleksowym projektowaniem wnętrz , udało się .