Forum

Gawędy o jedzeniu

Restauracja Myśliwska w Gdańsku

• Autor: Wkn Data: 2010-05-12 19:47:00

Są takie miejsca, które wspomina się dobrze, niezależnie od ilości złożonych tam wizyt. Tak jest w przypadku Restauracji Myśliwskiej w Gdańsku (należy jej szukać przy ul. Jaśkowa Dolina łączącej dzielnicę Wrzeszcz z Moreną).
    Miałam przyjemność zostać zaproszona na obiad (jak przyjęcie komunijne w miniony weekend) lub kolację z dzikiem zaledwie kilka razy, w duuużych, kilkuletnich odstępach czasu.
    Z miłym zaskoczeniem mogę donieść, że jakość jedzenia i obsługi nie spadła przez lata ani trochę.
    Dzik jest kruchy i aromatyczny, sosy esencjonalne o doskonałej gęstości i kolorze. Zrazy myśliwskie z modrą kapustą wprowadzają w stan podniebiennej ekstazy.
    Jedynie kawa, ech ta kawa - podła, niewiadomo jaka ze śmietanką z plastikowych pojemniczków. Nie zamawiajcie jej pod żadnym pozorem.
    Spytajcie o lody - o wyraźnym smaku mielonych włoskich orzechów, z nutą toffi, bitą śmietaną, polewą kakaową i mnóstwem brzoskwiń i ananasów :)

Warto tam zamówić większą imprezę.

Znacie? Byliście? Jak oceniacie tę restaurację?

• Autor: mniamtom Data: 2010-05-12 19:59:15

Za kinem czy przed ? Tak daleko nie chodziliśmy , pod ręką było kiedyś Akwarium i Kominek, ze wskazaniem na Akwarium.

• Autor: Wkn Data: 2010-05-12 20:19:59

Właściwie to niemal pod samym osiedlem Morena, po lewej stronie za płotem, prawie na górze, za lekkim łukiem w lewo - droga rozwidla się, główna prowadzi do ronda na Morenie, odchodząca w bok na prawo idzie przy dawnym centrum kardiologicznym, w którym teraz mieści się nie wiem co...

Nie mam zielonego pojęcia, jak tam traktują klienta indywidualnego, zawsze byłam na imprezach zorganizowanych.

• Autor: monique21 Data: 2010-05-12 21:41:16

znam trochę morenę, ale po takim opisie to za nic bym nie trafiła
    nie widziałaś gdzieś tam carrefoura może, albo carrefour express albo mcdonald?

• Autor: Anovi Data: 2010-05-12 21:47:02

To nie z tej strony :)

• Autor: mniamtom Data: 2010-05-12 22:05:27

Znasz chyba tylko harcówkę "Morena" , tam dzików nie podają , Jaskowa Dolina nr 75 czyli nieco niżej.  W czym jeszcze mogę pomóc?:)

• Autor: monique21 Data: 2010-05-13 14:14:31

harcowke? wątpię, nigdy nie lubiłam harcerzy

• Autor: mniamtom Data: 2010-05-14 19:02:07

... harcmistrzów też nie ? :)

• Autor: monique21 Data: 2010-05-14 20:00:51

nie ;). No może oprócz jednego, któremu dopiero po dłuuuugim czasie bycia ze mną wymsknęło się, że takowym był. jakkolwiek wybaczyłam mu to i dalej dzielę z nim życie ;)

• Autor: Wkn Data: 2010-05-12 22:21:31

Jakoś nie dane mi było zrobić zdjęcia tego miejsca od strony ulicy, ale obiecuję poprawę - przejeżdżam tamtędy dość regularnie.

• Autor: mniamtom Data: 2010-05-12 21:50:58

Pogranicze z dzielnicą/osiedlem Piecki - Migowo , jest rzeczywiście stroma skarpa po lewej , sprawdzę i dam znać jak karmią, jeżeli uda mi sie wspiąć na tą górę , GPS wskazuje mi ,że chodzi o Jaśkową Dolinę nr ok.120 . Informacja dla turystów udających Gdańszczan ,  na przeciw znajduje się wejście na ścieżkę turystyczną , którą można dojść do dawnej lini kolejowej w Brętowie , przejść jeszcze kawałeczek i podziwiać wrzosy. Wycinanie wrzosów jest zabronie, grzecznie przypominam. :) .

• Autor: monique21 Data: 2010-05-13 14:13:26

ach no piecki wiele wyjaśniają. Wiem już gdzie to :)

Przejdź do pełnej wersji serwisu