Forum

Gawędy o jedzeniu

czym zastąpić kapary ?

• Autor: mol_sc Data: 2010-05-13 10:51:17

ja z tych mocno początkujących, kapary są mi potrzebne tzn są w przepiscie do sosu tatarskiego, ale czasu nie mam zamotać się za nimi a sądze, że w przydomowym spożywniaku ich nie kupie . Więc czym je zastopić ? :) a może ominąć po prostu....

• Autor: jolka60 Data: 2010-05-13 11:09:51

Sos tatarski obejdzie się bez kaparów,a na przyszłość kup z 1 słoiczek jako rezerwę-nawet otwarte stoją dość długo.Niektórzy robią tzw "polskie kapary"z nierozwiniętych pączków nasturcji.Nawet niezłe.Moja stryjenka je również robiła,a było to w czasach,gdy na półkach królował jedynie ocet.Na WŻ znajdziesz wiele przepisów na sos tatarski,wybierz ten,do którego masz składniki.

• Autor: Glumanda Data: 2010-05-13 11:13:15

Zastapic wlasciwie niczym ich nie mozna. Mozna jedynie calkiem z nich zrezygnowac. Ich smak jest kwasny, slony, bardzo skoncentrowany, pikantny. Skoro dzis nie masz mozliwosci aby zaopatrzyc sie w kapary, zrob sos bez nich, przypraw pikantnie pozostalymi przyprawami a nastepny sos zrob z dodatkiem kaparow, wtedy sprawdzisz roznice smaku. :)

• Autor: mol_sc Data: 2010-05-13 11:19:37

o fajnie że opisałas, będę wiedziała plus minu o co chodzi i czym jakoś uzupełnić :) a następnym razem na pewno już je kupię :) dziekuje bardzo

• Autor: hanah30 Data: 2010-05-13 20:24:24

Kapary można zastąpić naszą polską nasturcią tzn.nasionami przyrządzonyni tak jak kapary kazik45 ma w swoich przepisach http://wielkiezarcie.com/recipe53991.html.

Przejdź do pełnej wersji serwisu