Chciałam się Was zapytać kiedy robicie przecier szczawiowy na zime. Ja zawsze w wakacje (nie wiem czy to lipiec czy sierpien) kupowalam na targu szczaw i robilam w sloiczki na zime. Wczoraj kupilam szczaw i cena jest taka sama jak w tamtym roku wiec sie zastanawiam czy juz poprostu nie kupic i nie zrobic. Czy szczaw jest lepszy w pierwszym wysypie czy w drugim? A kiedy jest wogole drugi wysyp bo nie pamietam. Nie znam sie wiec pytam :)
Myślę, że nie ma to znaczenia, robię wtedy, kiedy mam szczaw. Mam szczaw na działce i teraz właśnie zbieram, na razie ugotowałam zupę. Gdyby się tak jednak głębiej zastanowić, to uważam, że lepszy jest "młodszy", choć ten "starszy" jest bardziej kwaśny.
Wszystkie rośliny mają najwięcej dla siebie charakterystycznych związków przed kwitnieniem, na które je zużywa. Dlatego myślę, że najlepiej wyrobić się wcześniej, przed formowaniem kwiatostanu.
Chciałam się Was zapytać kiedy robicie przecier szczawiowy na zime. Ja zawsze w wakacje (nie wiem czy to lipiec czy sierpien) kupowalam na targu szczaw i robilam w sloiczki na zime. Wczoraj kupilam szczaw i cena jest taka sama jak w tamtym roku wiec sie zastanawiam czy juz poprostu nie kupic i nie zrobic. Czy szczaw jest lepszy w pierwszym wysypie czy w drugim? A kiedy jest wogole drugi wysyp bo nie pamietam. Nie znam sie wiec pytam :)
Myślę, że nie ma to znaczenia, robię wtedy, kiedy mam szczaw. Mam szczaw na działce i teraz właśnie zbieram, na razie ugotowałam zupę. Gdyby się tak jednak głębiej zastanowić, to uważam, że lepszy jest "młodszy", choć ten "starszy" jest bardziej kwaśny.
Wszystkie rośliny mają najwięcej dla siebie charakterystycznych związków przed kwitnieniem, na które je zużywa. Dlatego myślę, że najlepiej wyrobić się wcześniej, przed formowaniem kwiatostanu.
rób już teraz jeśli masz szczaw - młody jest mniej łykowaty a poza tym póżniej będziesz miała czas na inne przetwory
A wiecie kiedy jest drugi wysyp szczawiu? Czy to jest roznie? Moze glupie pytania zadaje ale na prawde nie wiem :)
Latem wlasnie bede robic przeciery pomidorowe i ogorkowe wiec chyba zdecyduje sie teraz zrobic chociaz polowe zapasu :)