Forum

Kuchenne porady

pieczona karkówka do chleba

  • Autor: misiek_1 Data: 2010-05-14 13:49:41

    W jaki sposób upiec taką karkóweczkę? macie może jakieś swoje wypróbowane przepisy?jakich przypraw użyć, jaki czas pieczenia, w ilu stopniach?nadaje się do tego karkówka, która była wcześniej zamrożona?proszę o jakieś wskazówki:)pozdrawiam wszystkich!!!

  • Autor: statekmarzen Data: 2010-05-14 14:13:16

    Polecam ten przepis:

    zupa ogonowa, cebulowa, borowikowa i przygotować wg. przepisu na opakowaniu, zalać karkówkę i upiec. Smacznego

  • Autor: jolka60 Data: 2010-05-14 15:08:22

    Wiadomo,że świeże mięso najlepsze,ale spokojnie możesz piec zamrozoną wcześniej karkówkę.Oczywiście rozmrozić,trochę wymoczyć,obsuszyć.Jeśli chodzi o przyprawy,to podstawą u mnie jest (przy karkówce oraz golonce) pieprz,sól,majeranek,czosnek.To jest tzw "niezbędnik harcerza",ale w sytuacji naprawdę kryzysowej,gdybym nie miała zadnych innych przypraw.Często karkówkę i golonkę nacieram taka mieszaniną :Przyprawa staropolska do mięs i drobiu (Kamis),zioła prowansalskie,dodaję jeszcze świeży czosnek,ew.sól czy wegetę.(można użyć jedną z nich,nie mieszając,ale ta mieszanka daje niezły efekt).
    nacieram tym mięsko (same przyprawy lub z olejem),zostawiam najczęściej na dobę w chłodnym miejscu,niekoniecznie w lodówce.Następnie piekę-w naczyniu żaroodpornym lub rękawie do pieczenia-zawsze z dodatkiem wody z przyprawami,które zostaną w pojemniku,w którym je "peklowałam".Taka ogólna rada:Jesli zdarzy się,że nie mam wystarczającej ilości (wobec wagi mięsa ) jakiejś gotowej mieszanki,sp[rawdzam,co wchodzi w jej skład i jeśli mam takie przyprawy,dosypuję je.Metoda może niezbyt dokładna,ale też niezła.Dobrze jest skropić mięso białym wytr.winem lub octem winnym.
    Długość pieczenia zależy od tego,z jak młodej (oby) sztuki pochodzi mięso ,jego wagi i grubości oraz rodzaju piekarnika.Piekę w 180-200 st,karkówkę min 1 godz,często i 1,5.
    Warto eksperymentować z przyprawami-poza tym dobrze jest używać ziarnistych,tłuc je w możdzieżu krótko przed użyciem.

  • Autor: jolka60 Data: 2010-05-14 18:03:20

    Noo,oczywiście "możdzierz"-błąd.

  • Autor: Czeslaw Data: 2010-05-14 17:24:59

    Polecam to. Co prawda nie pieczone, ale równie smaczne i o ile mniej roboty.
    http://wielkiezarcie.com/recipe22845.html
    I można robić praktycznie z każdego mięska.

  • Autor: misiek_1 Data: 2010-05-14 18:51:56

    bardzo podoba mi się ten przepis. Mam akurat zamrożone 1,30kg karkówki, czyli do takiej ilości muszę zmniejszyć ilość wody i poszczególnych przypraw?wody muszę dać wtedy trochę więcej niż litr?czy wyjdzie mi to mięsko w garnku emaliowanym czy lepiej w podłużnej brytfannie?

  • Autor: Czeslaw Data: 2010-05-14 20:50:39

    Wszystko jedno. Ja mam zaprawę zrobioną w najrzadziej używanym garnku i kolejne mięska robię w tym samym. Ewentualnie dosypuję jakiś przypraw.

  • Autor: misiek_1 Data: 2010-05-17 07:00:55

    Zrobiłam karkówkę wg tego przepisu, na chlebek pychotka:)super sie kroi i jest bardzo aromatyczna;o)dzięki za przepis!!!muszę wypróbować jeszcze inne mięska tą metodą!!!

  • Autor: balbisia19 Data: 2010-05-14 17:44:15

    Ja robiłam z tego przepisu http://wielkiezarcie.com/recipe57742.html karkówkę i schab. Jedno i drugie bardzo dobre, chociaż przed zrobieniem miałam mieszane uczucia

  • Autor: misiek_1 Data: 2010-05-14 18:46:50

    Dziękuje Wam za odpowiedzi, na pewno skorzystam z tych propozycji, pozdrawiam!!!

  • Autor: till Data: 2010-05-14 21:53:12

    http://wielkiezarcie.com/recipe31963.html a ja polecam ten przepis :)
    szczególnie ważne jest tu trzymanie się podanych temperatur pieczenia.

  • Autor: grazka13 Data: 2010-05-14 22:18:47

    Polecam http://wielkiezarcie.com/recipe10680.html

  • Autor: madlinka Data: 2010-05-15 21:32:22

    Ja polecam ten przepis: http://wedlinydomowe.pl/articles.php?id=809

  • Autor: hanah30 Data: 2010-05-16 08:43:56

    http://wedlinydomowe.pl/articles.php?id=809

  • Autor: lenka075 Data: 2010-05-16 14:37:06

    Ja polecam taką KARKÓWKĘ , z moich przepisów, jak upiekę więcej, to mam i jako wędlinę i mięso na obiad.

Przejdź do pełnej wersji serwisu