Witam. Krokietów w mojej kuchni nigdy nie było, nawet moja mama nigdy nie robiła. Chciałabym spróbować zrobić krokiety np: z kurczakiem lub innym farszem, ale nie mam pojęcia z czym się je podaje. Czy z chlebam i jakąś sałatką, czy może z sałatką bez chleba, a może z ziemniakami?
Krokiety są potrawą,która nie potrzebujedodatków-może i ktos podaje coś do nich,przecież nie ma przeciwskazań.Najcześciej podawane są właśnie z barszczykiem czerwonym-do picia.Pasuje on do każdego farszu.Jeśli ktoś nie lubi barszczu,można podać bulion czy nawet herbatę.U nas najbardziej "mają wzięcie"krokiety z kapustą i grzybami (ew.pieczarkami),jak również z pieczarkami i żółtym serem.Kilkakrotnie robiłam również z pasztetem,ale powinien być wyrazisty w smaku,można jeszcze doprawić wg gustu.
Użytkownik monika0 napisał w wiadomości: > Witam. Krokietów w mojej kuchni nigdy nie było, nawet moja mama > nigdy nie robiła. Chciałabym spróbować zrobić krokiety np: z > kurczakiem lub innym farszem, ale nie mam pojęcia z czym się je podaje. Czy > z chlebam i jakąś sałatką, czy może z sałatką bez chleba, a może z > ziemniakami?
Witaj. Najczęściej podawane z barszczem czerwonym, domownicy lubia też odsmażone z keczupem. Ja je robie tak: http://wielkiezarcie.com/recipe47357.html Zamiast mięska daję czasami pieczarki, albo kapuste z grzybami. Pozdrawiam:)
Co prawda ta moja wypowiedz nie dotyczy tematu dodatkow ,ale napisze,jak smaze placki do krokietow.Placki do nalesnikow lubie dosc grube (ale puszyste)-w tym celu miksuje dobrze jajka na ''puch'' lub miksuje zoltka, a bialka ubijam i dodaje przed samym smazeniem.Do krokietow natomiast lepsze sa cienkie,wobec tego wszystkie skladniki ciasta wyrabiam razem,zaczynajac oczywiscie od jajek i robie je nieco rzadsze.Najlepszym wg mnie sposobem na smazenie jest przecieranie rozgrzanej patelni skorka lub kawalkiem sloniny (do ciasta nie trzeba juz dodawac oleju ani wlewac go na patelnie).Probowalam juz kilku sposobow,ale jednak ten stary,''babciny''jest niezastapiony.Placki sa dobrze wysmazone,nie przywieraja do patelni niezaleznie od jej rodzaju.Wedlug mnie sa smaczniejsze niz z dodatkiem tluszczu (chociaz go nie unikam w kuchni),co przy farszach zaierajacych tluszcz (np mieso,ser),daje odczuwalna roznice.
ja również popijam barszczykiem, ale zdarza sie że robię do tego surówkę np. pomidor sparzony wrzątkiem, ogórek konserwowy, czerwona papryka wsio posypane szczypiorkiem ;)
Witam. Do krokietów pasuje wszystko oczywiście jako nadzienie. Bo już do barszczu to pasują tylko z grzybami,mięsem i kapustą (w różnych proporcjach) Krokiety poza tym to jest osobne danie najlepiej obsmażane , mogą być zapiekane. A ogólnie to poszukaj przepisów na farsz do naleśników
Witam. Krokietów w mojej kuchni nigdy nie było, nawet moja mama nigdy nie robiła. Chciałabym spróbować zrobić krokiety np: z kurczakiem lub innym farszem, ale nie mam pojęcia z czym się je podaje. Czy z chlebam i jakąś sałatką, czy może z sałatką bez chleba, a może z ziemniakami?
U nas zawsze z barszczem czerwonym do popicia :)
Krokiety są potrawą,która nie potrzebujedodatków-może i ktos podaje coś do nich,przecież nie ma przeciwskazań.Najcześciej podawane są właśnie z barszczykiem czerwonym-do picia.Pasuje on do każdego farszu.Jeśli ktoś nie lubi barszczu,można podać bulion czy nawet herbatę.U nas najbardziej "mają wzięcie"krokiety z kapustą i grzybami (ew.pieczarkami),jak również z pieczarkami i żółtym serem.Kilkakrotnie robiłam również z pasztetem,ale powinien być wyrazisty w smaku,można jeszcze doprawić wg gustu.
Dziękuję za radę. Pozdrawiam.
Zgadza się , jednak ostanio jedlismy krokiety z pieczarkami i serem , i polane one były dodatkowo sosem pieczarkowym,powiem Wam ze to było pyszne:)
Mój syn uwielbia z żółtym serem i szynką, polewa je ketchupem.
U nas zawsze podaje się krokiety z barszczykiem czerwonym.
Krokiety tylko i wyłącznie z barszczem czerwonym.
Moze wyprobujesz ten przepis http://wielkiezarcie.com/recipe36921.html :)
Użytkownik monika0 napisał w wiadomości:

> Witam. Krokietów w mojej kuchni nigdy nie było, nawet moja mama
> nigdy nie robiła. Chciałabym spróbować zrobić krokiety np: z
> kurczakiem lub innym farszem, ale nie mam pojęcia z czym się je podaje. Czy
> z chlebam i jakąś sałatką, czy może z sałatką bez chleba, a może z
> ziemniakami?
Witaj.
Najczęściej podawane z barszczem czerwonym, domownicy lubia też odsmażone z keczupem.
Ja je robie tak:
http://wielkiezarcie.com/recipe47357.html
Zamiast mięska daję czasami pieczarki, albo kapuste z grzybami.
Pozdrawiam:)
Co prawda ta moja wypowiedz nie dotyczy tematu dodatkow ,ale napisze,jak smaze placki do krokietow.Placki do nalesnikow lubie dosc grube (ale puszyste)-w tym celu miksuje dobrze jajka na ''puch'' lub miksuje zoltka, a bialka ubijam i dodaje przed samym smazeniem.Do krokietow natomiast lepsze sa cienkie,wobec tego wszystkie skladniki ciasta wyrabiam razem,zaczynajac oczywiscie od jajek i robie je nieco rzadsze.Najlepszym wg mnie sposobem na smazenie jest przecieranie rozgrzanej patelni skorka lub kawalkiem sloniny (do ciasta nie trzeba juz dodawac oleju ani wlewac go na patelnie).Probowalam juz kilku sposobow,ale jednak ten stary,''babciny''jest niezastapiony.Placki sa dobrze wysmazone,nie przywieraja do patelni niezaleznie od jej rodzaju.Wedlug mnie sa smaczniejsze niz z dodatkiem tluszczu (chociaz go nie unikam w kuchni),co przy farszach zaierajacych tluszcz (np mieso,ser),daje odczuwalna roznice.
ja również popijam barszczykiem, ale zdarza sie że robię do tego surówkę np. pomidor sparzony wrzątkiem, ogórek konserwowy, czerwona papryka wsio posypane szczypiorkiem ;)
Witam. Do krokietów pasuje wszystko oczywiście jako nadzienie. Bo już do barszczu to pasują tylko z grzybami,mięsem i kapustą (w różnych proporcjach) Krokiety poza tym to jest osobne danie najlepiej obsmażane , mogą być zapiekane. A ogólnie to poszukaj przepisów na farsz do naleśników