Forum

Kuchenne porady

ciasto z dodatkiem sody

• Autor: halka Data: 2010-05-16 18:49:14

Upiekłam ciasto maślankowe z owocami i środkiem spulchniającym była soda. Ciasto po upieczeniu miało kolor jak miodownik.Czy to normalne? Czemu tak ściemniało?

• Autor: jola995 Data: 2010-05-16 18:51:07

tak, to normalne

• Autor: halka Data: 2010-05-16 19:06:40

Jolu dobrze wiedzieć,że to normalne bo myślałam ,że coś żle zrobiłam.Smak ciasta ujdzie ale wygląd wcale mi się nie podoba

• Autor: sunny Data: 2010-05-16 21:39:09

To przez sodę, też kiedyś użyłam sody do jakiejś babki i wyszła pomarańczowa zamiast beżowa a w smaku... tak jakby rosła w buzi. Więc nie zrobiłaś błędu ;).

• Autor: alidab Data: 2010-05-16 22:42:31

Moim zdaniem przedawkowałaś z dodatkiem sody i dladego ciasto zmieniło kolor i smak. Innego powodu nie widzę, tym bardziej, że piekłaś ciasto z dodatkiem maślanki ( o kwaśnym odczynie) a taki kwaśny dodatek jest niezbędny aby soda właściwie zadziała. Następnym razem dodaj jej mniej do ciasta i powinno być ok...:) Trzeba również pamiętać, że ciasta, do których dodajemy sodę jako środek spulchniający powinno się  natychmiast wstawiać do piekarnika bo gaz traci swoją moc, ciasto nie urośnie a "piekący" posmak zostanie.
    Soda najlepiej sprawdza się w miodownikach, piernikach, racuchach na kefirze z owocami i oczywiście proziakach...:)

• Autor: halka Data: 2010-05-17 11:34:09

Alidab myślę,że nie przedawkowałam sody. Na 2,5szkl. mąki dałam 1łyzeczkę sody , a ciasto natychmiast trafiło do piekarnika.Smak jak napisałam ujdzie- bo na pewno ten brzydki kolor wpływał  '''wizualnie'' na walory smakowe- ciasto nie bylo na szczęscie piekące.Człowiek uczy się przez całe zycie i dziś juz jestem mądrzejsza - sody bede uzywac tam gdzie napisałaś.Dziekuje za cenne rady

Przejdź do pełnej wersji serwisu