Forum

Kuchenne porady

18-ka na działce :)

• Autor: Jola666 Data: 2010-05-18 21:30:07

Wkrótce mój syn kończy te magiczne 18 lat . Postanowiłam zorganizować  to przyjęcie na działce . Niestety nie mam pojątka co podać.Mam do Was wielką prośbe : poradzcie co i jak ,napewno ktoś organizował jakieś większe imprezy na działeczce i ma jako takie pojęcie  jak to ogarnąć .Na imprezie ma być ok 20 osób ,przydaloby się jakieś mięsko a najlepiej ze 2 lub 3 ,ze 2 sałatki i jakieś przekąski . Wszystko oczywiście łatwe i proste do przygotowania bo to działka ;P
    Pozdrawiam Was i czekam na Waszą wene i pomoc ( za co z góry dziękuje )

PS Jeśli moja prośba została umieszczona w złym dziale bardzo proszę o przeniesienie :)

• Autor: caroline1983 Data: 2010-05-18 22:40:26

Jak na działce to az sie prosi o grilla lub ognisko. Na grillu mozna piec kiełbase, ryby, mięso, warzywa, opiekać pieczywo itp. Na 20 osób raczej musiałby byc z tych wiekszych. Na ognisku upieczemy kiełbase oraz w gorącym popiele ziemniaki. Tu juz musisz sama zdecydować znajac swoje mozliwości.

Co do pozostałych potraw to sałatki w zasadzie mozesz podać dowolne - przygotujesz je wczesniej w domu. Świetnie sprawdzą sie też koreczki, faszerowane warzywa (ogórki, pomidory) - do srodka mozesz włożyc pasujaca do nich sałatkę lub nawet zwykły twarozek tylko odpowiednio przyprawiony. Moga byc jaja w majonezie (ugotujesz w domu, majonezem mozesz polac bezposrednio przed podaniem). Jako przekaska sprawdzi sie pieczywo (lub krakersy) z dodatkiem jakiejs pasty, dodatkowo warto je przybrac plasterkiem ogórka czy rzodkiewki. Jako deser mozesz podac owoce oraz jesli dysponujesz lodówka turystyczna to lody. Narazie nic wiecej nie przychodzi mi do głowy ale w zasadzie możesz podac to samo co na pikniku.

• Autor: Czeslaw Data: 2010-05-19 01:15:11

Użytkownik caroline1983 napisał w wiadomości:
    > Jak na działce to az sie prosi o grilla lub ognisko. Na grillu mozna piec
    > kiełbase, ryby, mięso, warzywa, opiekać pieczywo itp. Na 20 osób
    > raczej musiałby byc z tych wiekszych. Na ognisku upieczemy kiełbase oraz w
    > gorącym popiele ziemniaki. Tu juz musisz sama zdecydować znajac swoje
    > mozliwości.
    > Co do pozostałych potraw to sałatki w zasadzie mozesz podać dowolne -
    > przygotujesz je wczesniej w domu. Świetnie sprawdzą sie też koreczki,
    > faszerowane warzywa (ogórki, pomidory) - do srodka mozesz włożyc
    > pasujaca do nich sałatkę lub nawet zwykły twarozek tylko odpowiednio
    > przyprawiony. Moga byc jaja w majonezie (ugotujesz w domu, majonezem mozesz
    > polac bezposrednio przed podaniem). Jako przekaska sprawdzi sie pieczywo (lub
    > krakersy) z dodatkiem jakiejs pasty, dodatkowo warto je przybrac plasterkiem
    > ogórka czy rzodkiewki. Jako deser mozesz podac owoce oraz jesli
    > dysponujesz lodówka turystyczna to lody. Narazie nic wiecej nie
    > przychodzi mi do głowy ale w zasadzie możesz podac to samo co na pikniku.

Zapomniałaś o beczce piwa :-)

• Autor: spajdermen Data: 2010-05-19 06:59:50

Piwo i czipsy

• Autor: Jola666 Data: 2010-05-24 11:39:56

Czesiu i Pajączku ! piwko na działce to podstawa

• Autor: słodki buraczek Data: 2010-05-19 08:33:04

Dobrze ma twoj syn z toba!
    Za "moich czasow" hihi, robilismy osiemnastki na dzialkach - przynajmniej nikomu nie przeszkadzalismy. Wszystko zalatwialismy sami. Pamietam, ze bylo piwo i czipsy, ale sami robilismy tez salatki i grillowalismy do bialego rana. Rodzice tylko pomogli nam to przetransportowac na miejsce, albo uzyczali samochodu, jesli ktos mial prawo jazdy.

• Autor: hanah30 Data: 2010-05-19 09:36:47

Ja na najbliższą imprezkę na działce zaplanowałam sobie takie meni:
    pieczone ziemniaki
    cebulę faszerowaną kaszanką owiniętą w folię z jabłkami
    bakłażana w oliwie iprzyprawie kreolskiej
    bagietki z grila z masłem czosnkowym
    wstążki z kurczaka
    szaszłyki mają zawsze największe powodzenie a można je zrobić tanim kosztem
    kiełbaska biała surowa upieczona na grilu
    może jeszcze boczek wędzony zśliwką
    możeczymś zainspirowałam?

• Autor: kleo Data: 2010-05-19 09:36:55

Witaj, my podobnie będziemy organizować przyjęcie urodzinowe syna (jeżeli pogoda pozwoli), na tarasie w ogrodzie - na ognisku bedą pieczone kiełbaski, na grillu żeberka i pałki z kurczaka, jakaś sałatka (prawdopodobnie gyros z kurczakiem), sałatka owocowa, koreczki - coś w tym stylu http://wielkiezarcie.com/recipe22189.html (sorry, nie umiem wklejać aktywnych linków),jakieś mini-kanapki, ulubione naleśniki syna i jego kolegów z szynką i żółtym serem - tym razem zrobię je jak krokiety opanieruję i ugotuje do tego barszczyk czerwony, parówki w cieście drożdżowym http://wielkiezarcie.com/recipe40705.html , pączki (już koledzy zamówili) i jakieś ciasto, ale bez masy, tort, pewnie jakieś chipsy i orzeszki.

• Autor: hanah30 Data: 2010-05-19 09:43:23

Kleo na forum jest obrazkowa lekcja wklejania linków aktywnych ja się w ten sposób nauczyłam.
    http://wielkiezarcie.com/recipe40705.

• Autor: Czeslaw Data: 2010-05-19 11:27:19

Not Found

The requested URL /recipe40705. was not found on this server.

• Autor: hanah30 Data: 2010-05-19 13:14:11

Przez firefoxa nie zawsze moge wstawić.

• Autor: Jola666 Data: 2010-05-19 11:33:00

Ufff efekt jaki stwarza ta góra dobrego jest TAAAAKiii wspaniały na 100% ją zrobię :) Bardzo wszystkim dziękuje ,zainspirowaliście mnie :) Uważam ,że sezon dopiero się zaczyna a Wasze propozycje pomogą nie tylko mnie, ale również wielu osobom ,które będą miały przyjemność organizowania niezobowiązujących przyjęć na działeczce .Pozdrawiam serdecznie i proszę o kolejne wpisy bo przede mną moc czerwcowych imprez m/in imieniny moje i brata :)

• Autor: kleo Data: 2010-05-19 13:33:01

śliczne dzięki

Przejdź do pełnej wersji serwisu