Narysuj trójkat prostokątny, którego sinus kata ostrego jest równy: sin. alfa=1/pierwiastek z 2 sin.alfa=1/pierwiastek z 5 sin alfa=pierwiastek z 5?pierwiastek z 13 Chodzi o konstrukcję, proszę o rozwiązanie i wytłumaczenie zadania
Uwielbiałam matmę. Z matury miałam 5 a niestety z żalem muszę stwierdzić, że po tych blisko 20 latach nic nie pamiętam. Przy okazji wkurza mnie to, że w wywiadach różnego rodzaju gwiazdki z rozbrajającą szczerością przyznają się "byłam matołem matematycznym", ach gdyby nie Jurek -pozdrawiam- nie zdałabym wcale". W dopowiedzi "a patrzcie jaką teraz jestem gwiazdą" A niestety takie "gwiazdunie" są autorytetami dla naszych dzieci. Tak oto zamiast spać odeszłam od tematu.
Pierwiastek z 2 to przekatna kwadratu o boku 1. Stosunek długości tej przekątnej do długości boku to właśnie 1/ pierw.z 2. pierwiastek z 5 to przekatna prostokata o bokach 1 i 2 pierwiastek z 13: 2 i 3
i pewnie dalej chodzi o zabawę z cyrklem i linijką
Narysuj trójkat prostokątny, którego sinus kata ostrego jest równy:
sin. alfa=1/pierwiastek z 2
sin.alfa=1/pierwiastek z 5
sin alfa=pierwiastek z 5?pierwiastek z 13
Chodzi o konstrukcję, proszę o rozwiązanie i wytłumaczenie zadania
Uwielbiałam matmę. Z matury miałam 5 a niestety z żalem muszę stwierdzić, że po tych blisko 20 latach nic nie pamiętam.
Przy okazji wkurza mnie to, że w wywiadach różnego rodzaju gwiazdki z rozbrajającą szczerością przyznają się "byłam matołem matematycznym", ach gdyby nie Jurek -pozdrawiam- nie zdałabym wcale". W dopowiedzi "a patrzcie jaką teraz jestem gwiazdą"
A niestety takie "gwiazdunie" są autorytetami dla naszych dzieci.
Tak oto zamiast spać odeszłam od tematu.
Pierwiastek z 2 to przekatna kwadratu o boku 1. Stosunek długości tej przekątnej do długości boku to właśnie 1/ pierw.z 2.
pierwiastek z 5 to przekatna prostokata o bokach 1 i 2
pierwiastek z 13: 2 i 3
i pewnie dalej chodzi o zabawę z cyrklem i linijką
sinus musi być mniejszy/równy 1, tak że pierwiastek z 5 odpada. Jeśli ten pierwiastek z 13 to też sinus to też odpada.Nie da się.
Tam powinien być znak dzielenia nie pytajnik. Literówka.
√5 / √13 = 0.62
zaznaczone szukane kąty:
Dzięki wszystkim