A nie masz instrukcji?Albo wpisz w wyszukiwarce typ laptopa tam powinna byc zawarta na ten temat informacja.Mnie się wydaje,że 12h,ale nie jestem pewna.
Nie formatuje się nowych bateri LION. W obecnej chwili każdy nowy produkt elektroniczny posiada odcięcie zasilania po pełnym naładowaniu baterii jest tak w telefonach, komputerach, MP3. Jak na kommputerze zgaśnie dioda ładowania możesz odciąć zasilanie. Jak tego nie zrobisz to nic się nie stanie bo komputer zrobi to za Ciebie.
Każda nowa bateria wymaga formowania. Formowanie polega na przeprowadzeniu 3-4 cykli pełnego ładowania-rozładowania. Zaczynając od ładowania, a nie od zużycia. Baterie nowe często wydają się " pełne" ponieważ mają napięcie, ale nie pojemność. Pojemność to parametr oznaczony na baterii mAh np. 4400 mAh. Jest to parametr odpowiadający za to ile bateria "trzyma" po naładowaniu. Prawidłowo formując baterię mamy prawidłową pojemność, natomiast skracanie formowania może prowadzić do utraty nawet 30% pojemności - stąd potem narzekania, że bateria krótko trzyma itp..... Co do czasu ładowania, to należy pierwsze ładowania przeprowadzać pełne, ponieważ ładowarki i zasilacze mają wyłączniki, jak ktoś napisał, ale wszystkie z tych zasilaczy najpierw ładują prądem impulsowym pełnym, a po naładowaniu juz niewielkim 10% nominalnego prądu, czyli jeszcze ładują lub podtrzymują baterie w stanie gotowości do użycia, dlatego trzeba przetrzymywać baterie na zasilaczach po 12H przez pierwsze 3-4 cykle ładowania i pełnego zużycia. Kolejne ładowania juz mozna przeprowadzać krótsze, wg sygnaliacji diody.
Ja też zawsze najpierw baterie rozładowuje, a dopiero potem ładuje. Żeby od początku nie zmniejszyć jej pojemności. Tak na wszelki wypadek, bo wciąż zapominam, które akumulatorki czy baterie zachowują pamięć ostatniej pojemności. Nigdy nie zaczynam od ładowania.
Minimalne za spamuję ale nie do końca. Mam telefon komórkowy z baterią litowo - jonową. Jak był świeżo kupiony to rozważałam pozbyć się go jak najszybciej bo bateria trzymała 2 dni zamiast tydzień. Nie poddałam się. Zrobiłam 3-4 (dokładnie nie pamiętam) pełne cykle ładowania - rozładowania. Potem prawie za każdym razem starałam się ładować jak się rozraduje i bateria nie trzyma już te 2-3 dni tylko 7-8. Teraz ładuję jak ma tylko 1 kreskę. Nie wiem czy to się sprawdza w laptopach ale bateria to bateria więc chyba tak.
Witam. Powiedzcie proszę ile się powinien ładować laptop (Toshiba) od nowości 12h czy 24h???
dzięki za odpowiedź.
A nie masz instrukcji?Albo wpisz w wyszukiwarce typ laptopa tam powinna byc zawarta na ten temat informacja.Mnie się wydaje,że 12h,ale nie jestem pewna.
Ciekawe....????? a czy wogole powinno sie ladowac na "poczatku", bo ja swojego nie ladowalam wogole, podlaczylam do sieci i wio na WZ..........a tutaj bylo troche o baterii:
http://wielkiezarcie.com/forum_watek.php?id=283617&post=283713
Nie formatuje się nowych bateri LION. W obecnej chwili każdy nowy produkt elektroniczny posiada odcięcie zasilania po pełnym naładowaniu baterii jest tak w telefonach, komputerach, MP3. Jak na kommputerze zgaśnie dioda ładowania możesz odciąć zasilanie. Jak tego nie zrobisz to nic się nie stanie bo komputer zrobi to za Ciebie.
Pozdrawiam
Każda nowa bateria wymaga formowania. Formowanie polega na przeprowadzeniu 3-4 cykli pełnego ładowania-rozładowania. Zaczynając od ładowania, a nie od zużycia. Baterie nowe często wydają się " pełne" ponieważ mają napięcie, ale nie pojemność. Pojemność to parametr oznaczony na baterii mAh np. 4400 mAh. Jest to parametr odpowiadający za to ile bateria "trzyma" po naładowaniu. Prawidłowo formując baterię mamy prawidłową pojemność, natomiast skracanie formowania może prowadzić do utraty nawet 30% pojemności - stąd potem narzekania, że bateria krótko trzyma itp.....
Co do czasu ładowania, to należy pierwsze ładowania przeprowadzać pełne, ponieważ ładowarki i zasilacze mają wyłączniki, jak ktoś napisał, ale wszystkie z tych zasilaczy najpierw ładują prądem impulsowym pełnym, a po naładowaniu juz niewielkim 10% nominalnego prądu, czyli jeszcze ładują lub podtrzymują baterie w stanie gotowości do użycia, dlatego trzeba przetrzymywać baterie na zasilaczach po 12H przez pierwsze 3-4 cykle ładowania i pełnego zużycia.
Kolejne ładowania juz mozna przeprowadzać krótsze, wg sygnaliacji diody.
Każda z wyjątkiem baterii LION nie wprowadzaj dziewczyny w błąd
Ja też zawsze najpierw baterie rozładowuje, a dopiero potem ładuje. Żeby od początku nie zmniejszyć jej pojemności. Tak na wszelki wypadek, bo wciąż zapominam, które akumulatorki czy baterie zachowują pamięć ostatniej pojemności. Nigdy nie zaczynam od ładowania.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Akumulator_litowo-jonowy
Kurcze zapomniałam, że to się ładuje jak się bateria wyczerpie a nie na dzień dobry, a ja go podłączyłam
, wielkie dzieki za odpowiedzi, magda.
Minimalne za spamuję ale nie do końca. Mam telefon komórkowy z baterią litowo - jonową. Jak był świeżo kupiony to rozważałam pozbyć się go jak najszybciej bo bateria trzymała 2 dni zamiast tydzień. Nie poddałam się. Zrobiłam 3-4 (dokładnie nie pamiętam) pełne cykle ładowania - rozładowania. Potem prawie za każdym razem starałam się ładować jak się rozraduje i bateria nie trzyma już te 2-3 dni tylko 7-8. Teraz ładuję jak ma tylko 1 kreskę. Nie wiem czy to się sprawdza w laptopach ale bateria to bateria więc chyba tak.
Ciekawa dyskusja na ten temat:
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic836689-0.html
Nie masz z kim prozmawiać o swoim problemie? może spróbuj na http://www.niemamzkim.pl/