Forum

Rozmowy wolne i frywolne

jaki laptop wybrać?

• Autor: myszka82 Data: 2010-05-19 21:33:40

Drodzy Forumowicze - poradźcie jaki laptop wybrać? Czy polecacie jakąs konkretną markę? Chce zakupić model za kwote ok. 2000, rozważam Samsung NP-R525 lub Toshiba Satellite L300-223. Prosze o pomoc.

• Autor: Czeslaw Data: 2010-05-19 22:04:19

A do czego ma służyć? Jeśli długo będziesz przy nim siedziała to z max dużym ekranem.

• Autor: myszka82 Data: 2010-05-19 22:47:29

Generalnie domowy uzytek - pisanie tekstów, przeglądanie internetu, może ktos czasem zagra z jakąs grę.

• Autor: Czeslaw Data: 2010-05-19 23:33:34

Tak jak pisze Wkn wszystko tylko nie Pavillon. I nie kupuj z preinstalowanym Windowsem. Tylko czysty dysk. Ewentualnie niech Ci wgrają Ubuntu czy innego Linusa. Przynajmniej będziesz miała wirusy z głowy. Jedyne co musisz to wymyśleć jakieś trudne do złamania hasło. Ja mam duże i małe litery + cyferki z VIN mojego autka. A Ubuntu czy MDV (Mandriva) naprawdę niewiele się różni od Windowsów z punktu widzenia zwykłego użytkownika. W razie czego brać linuksowa Ci pomoże.
    Nie kupuj w ciemno. Usiądź przy nim i spróbuj trochę pograć czy coś napisać. Chodzi o czytelność ekranu. Dobrze byłoby aby miał napęd CD i DVD, możliwość podłączenia normalnego dużego monitora, zwykłej myszy (mnie kot wq***a), słuchawek i mikrofonu (do skypa), drukarki, głośników czy wzmacniacza

• Autor: aggusia35 Data: 2010-05-20 07:39:48

możliwość podłączenia normalnego dużego monitora, zwykłej myszy (mnie kot wq***a), słuchawek i mikrofonu (do skypa), drukarki, głośników czy wzmacniacza
    Czesiu wymieniłeś podstawowe rzeczy które każdy komputer teraz ma. Obecnie każdy notebook ma wbudowane głośniki i kamerkę.
    Trzeba się zastanowić do czego ten noteook nie można miec wszystkiego a posługwać bez myszy mozna nauczyć się szybciutko :)

• Autor: aggusia35 Data: 2010-05-20 07:46:01

Na świecie 4 firmy składają komputery przenośne a póżniej dokleja się do nich tylko nazwe i wkłada do dpowiedniej obudowy. Będę z Tobą szczera choć zastanawiałam się czy to Ci napisać. Za te pieniądze nie kupisz dobrego komputera nie zależnie od marki kupi się dokładnie ten sam produk w innym pudełku. Zróżnicowanie w notebookach zaczyna się od 3 tyś w wzwyż ( prosesory, grafika itd). Postawiłam na samsung. Jakość tochiby była dobra dobre kilka lat temu.
    Obecnie jest przeciętna, brakuje serwisów i dobrego wsparcia na terenie Polski. Nie wymieniłam Pavilona bo za tą kwote dobrego niestety kupić nie można. Dobra jakość Pavilonów zaczyna się od 2.200 - 2500.

• Autor: Wkn Data: 2010-05-19 23:17:09

Tylko nie Pavillona, mimo że ma duży ekran, i jest bardzo atrakcyjny dla oka!!!
    Ma jakiś błąd konstrukcyjny, do którego się nie przyznaje firma. Straciłam przez to sporo kasy :(
    Przegrzewał się, zawieszał i nie dawał uruchomić, oddawany na gwarancji wracał naprawiony pozornie (wymieniano mu cała płytę z utratą danych), i tak w kółko aż do zakończenia gwarancji.

• Autor: aggusia35 Data: 2010-05-20 07:49:32

Musiałaś trafić na zły model. Zdarza się, ja tak miałam z piecem w domu. Ponoć dobra marka a u mnie szlag go trafiał co chwila. Ja z HP jestem zadowolona. Nigdy nie miałam problemów a mam juz go 7 lat. Mąż służbowo też używa i nigdy nie miał problemów. Do teg doodam krewnych i znajomych królika którym poleciliśmy ten produkt i też są zadowoleni.

• Autor: Wkn Data: 2010-05-20 20:32:31

To nie był zły model, to wada seryjna Pavillonów - niestety poczytałam o niej na wielu forach dopiero, gdy trafiło i na mnie. Firma HP oczywiście nie przyznała się do błędu, a w Internecie jest masa podobnych opisów równie rozżalonych i niestety zrobionych w finansowego balona użytkowników :(
    Inne modele HP poza tymi nieszczęsnymi i g... za przeproszeniem wartymi Pavillonami są bez zarzutu.

• Autor: aggusia35 Data: 2010-05-20 20:36:02

to się nazywa mieć pecha :):) Wiem o czy piszesz bo ja mialam dokładnie to samo z piecem gazowym w domu. Tylko bez kompa można żyć a bez ciepłej wody i ogrzewania nie da rady :):)

• Autor: Anovi Data: 2010-05-19 22:11:57

Ilu użytkowników tyle opini.
    U mnie są trzy, każdy inny, Toshiba, IBM i HP. Był też Asus ale i DELL (gniotsa nie łamiotsa służbowy). Każdy swój chwali i jak siada do innego to mówi, że to nie jest to. Najdłuższą marką w użyciu jest Toshiba, Połówek ma już trzecią. Wszystkie rozpadały się ze starości.
    Dodatkowo różne inne marki regularnie lądują w naszym domu na przeglądach, naprawach systemów, zgrywaniu dysków i innych potrzebnych pracach.

• Autor: jareksz Data: 2010-05-19 22:50:24

Każdy swój będzie chwalił:)  W tej chwili piszę z Toshiby L500D i sobie chwalę. Pół roku temu zapłaciłem za nią ciut mniej niż 2000 zł. Teraz bym miał za tą samą cenę więcej pamięci, wiekszy dysk... Wcześniej miałem Aristo i też byłem z niego zadowolony. Teraz służy teściowej. Przejechałem się tylko na używanej Toshibie za 600 zł. Wyglądała dobrze ale zaraz po symbolicznej gwarancji zdechła.

• Autor: aggusia35 Data: 2010-05-20 07:34:55

z tego co wymienilaś to samsung

• Autor: K-rin-k Data: 2010-05-20 10:26:31

Ja sama mam toshibe jestem zadowolona - ale uważam, ze przepłaciłam - trzy lata temu dałam za niego 3 tyś zł, a właściwie używam go tylko do Internetu - i mogła wydac spokojnie 2 tyś zł i tez byłby dobry. Gdy syn chciał pograć w jakąś grę okazało się, że laptop jest za słaby.
    Gdybym ja kupywała laptop następnym razem - dwa razy zastanowiłabym się nad tym do czego będę go używać.

• Autor: abiola Data: 2010-05-21 15:05:08

witaj ja już dawno myślalam nad zakupem laptopa ale teraz kiedy mam przykaz leżenia mąż po prostu poszedł i kupił.
    sprawdzaliśmy różne modele, zaprzyjaźniony inforamtyk doradził nam Acera Aspire 5732Z z Windows7  jest w tej chwili w Avansie w promocji za 1900 z groszami z 2 letnia gwarancją  jak chcesz parametry techniczne pisz na pw. pozdrawiam i życzę udanego wyboru ;)

• Autor: smakosia Data: 2010-05-21 15:35:55

W doradzaniu technicznym jestem "cieniutka", ale dopiszę się, bo powyżej jest mowa o laptopie Acer Aspire. Ja też mam taki, tylko starszy model (3692WLMi). Kupowałam go chyba 6 lat temu. Do tej pory działa bez zarzutu. Tak więc myślę, że jest szansa, iż nowszy model też będzie się dobrze sprawdzał. To tyle odnośnie marki :-)

• Autor: Darkos40 Data: 2010-05-23 11:51:48

Witam!!Jeżeli chodzi o poradę dotyczącą zakupu laptopa,to mogę powiedzieć ,że i Samsung i Toshiba są dobrym wyborem.Posiadam Toshibę SatelliteL300 i sprawuje się całkiem dobrze,lecz system z którym ją zakupiłem,jest wolny ponieważ jest to Vista,więc proponuję Windows 7 ,chyba w obecnej chwili już większość,jest w ten system wyposażona .Samsunga znam tylko z wypowiedzi eksperta,to też dobra marka.Pozdrawiam!!

• Autor: Kormag Data: 2010-05-23 13:11:04

ja bym  proponowal wybrac jednego z tych laptopow

Asus K70IC-TY101V 17.3" 1600x900 Intel DC T4400 2.2 GHz 2 GB 250 GB GeForce GT220 Win7 HP 2.9 kg tanie 17 cali z całkiem dobrą grafiką i systemem

Asus K50AB-SX098V 15.6" 1366x768 AMD Turion RM-75 2.2 GHz 2 GB 250 GB Radeon HD4570 Win7 HP 2.9 kg tani z niezłą grafiką i systemem

• Autor: Kormag Data: 2010-05-23 13:31:54

kurcze cos nie widze opcji edycji wlasnego postu te laptopy proponowalem komus innemu
    dla ciebie
    Samsung R580

• Autor: Kormag Data: 2010-05-23 14:30:17

http://www.notebookcheck.pl/Recenzja-Samsung-R522.21292.0.html <- jego recenzja
    aktualna cena laptopa ok. 2300zl jesli zdecydujesz sie na model z lespza karta graficzna bedzie troche drozszy

• Autor: arabis Data: 2010-05-26 07:07:44

Wejdź na www.laptopmarket.pl tam jest sporo fajnego sprzętu i w normalnych cenach. Nawet na sprzet uzywany daja gwarancję.

Przejdź do pełnej wersji serwisu