Forum

Kuchenne porady

Spirytus.

• Autor: teresa55 Data: 2010-05-20 10:00:11

Jestem w posiadaniu 1 litra  spirytusu - polski ale kupiony w Czechach. Ma taki troche gorzkawy posmak. Boje sie go uzywac do czegokolwiek bo tyle się naczytałam o różnych trujących wynalazkach. Co o tym sądzicie ? Mozna to do czegos wykorzystać, czy lepiej od razu wywalić.

• Autor: Rzymianka Data: 2010-05-20 13:36:23

Gorzkawy smak w spirytusie to chyba nic dobrego. Ja bym wylała. Pozdrawiam !

• Autor: aggusia35 Data: 2010-05-20 15:24:47

może to być sprytus farmaceutyczny 96-7 % . Często sprzedawany na granicy. Czy Twój sprytus na banderole jeśli nie to nie radziła bym próbować.

• Autor: as Data: 2010-05-20 19:12:43

To może być spirytus techniczny. Tak mi wyszło jak w google wpisałam: spirytus gorzki smak

• Autor: Wkn Data: 2010-05-20 21:35:51

Nie przyszło mi do głowy kupować w Czechach spirytusu, ale mam sprawdzone źródło wysokiej jakości spirytusu spożywczego, więc nie eksperymentuję.
    Przyznam, że na Twoim miejscu nie ryzykowałabym - zdrowie jest ważniejsze niż pieniądze, które wydałaś na alkohol.
    Gdzie dokładnie go kupiłaś? Domyślam się, że nie w markecie ani w markowym sklepie? Użyj go do raczej do czyszczenia niż do picia :)

• Autor: teresa55 Data: 2010-05-21 07:57:21

Normalnie kupiony w sklepie, z banderolą. Ale będzie stał tylko chyba  do spraw gospodarczych a nie konsumpcyjnych. Dzieki za rady.

• Autor: słodki buraczek Data: 2010-05-21 08:34:32

Zachowaj na zime.
    Mozna sobie plecy nacierac, gdy lamie w kosciach - czego oczywiscie nie zycze.
    Tez mialam jakis dziwny spirytus. Nie wiedzialam, co z nim poczac. Ostatniej zimy, pewnego dnia zapodziala mi sie "skrobaczka" do szyb w samochodzie, wiec polalam szmatke spirytem i wytarlam szyby. Ile czasu zaoszczedzilam na skrobaniu...

• Autor: jolka60 Data: 2010-05-21 20:11:35

Co do nacierania pleców,czy czegokolwiek innego,też może być ryzykowne.Przecież przez skórę też sie wchłania.Pewnie przesadzam,ale po co Ci ryzykować?

• Autor: Glumanda Data: 2010-05-21 19:40:58

Kiedys dostalam od wujka troche rumu markowego.. 80% STROH.. mial byc do ciasta na swieta.. Odmierzona ilosc wlalam do máki a rum wchlonal sie pozostawiajac za soba cala tecze kolorow.. tak jakby byl farbowany farbka spozywcza. Tzn byla ciemna plama w srodku maki..potem czerwone kolo a potem zolte..
    Nie uzylam go do niczego.
    Twoj spirytus mozesz dodac do wody do mycia okien, albo rozcienczyc go i uzywac jako plyn do spryskiwania w samochodzie. Mozesz nim wyczyscic plamy..ale lepiej nie uzywaj do celow spozywczych.
    Moj máz pracowal w monopolu, spirytus produkuje sie w kilku klasach. 1. najlepsza jakosc do celow spozywczych  2. Do celow kosmetycznych i dla aptek  3. Spirytus denaturyzowany.. do celow technicznych.

• Autor: sanella* Data: 2010-05-21 22:06:07

Glumandziu, stroh rum jest farbowany i aromatyzowany, to taki "ulepszony" rum :), szkoda ze wylalas:)

• Autor: Glumanda Data: 2010-05-22 05:55:19

Ze rumem tej samej marki kupionym u mnie nie dzieja sie takie numery...
    Ten barwnik jest we wszystkich brazowych alkoholach u nas nazywa sie Zuckercolor ..i on nie rozszczepia sie na mace  w prawie, ze técze.

• Autor: sanella* Data: 2010-05-22 10:02:03

a, to rzeczywiscie podejrzane. Nie przypuszczalabym, ze ten rum tez "podrabiaja".

Dziekuje ci za inspiracje.:) U nas w domu uzywa sie STROH rum tylko zima do herbaty, a do glowy mi nie przyszlo, ze moge go uzyc do ciast, deserow. Uzywam duzo alkoholu w tym celu , a rum kupowalam zawsze w aldi (wiadomo tanszy, ale nie taki aromatyczny)...
    Pozdrawiam:)

• Autor: jolka60 Data: 2010-05-21 20:16:09

To,że spirytus został kupiony w sklepie,nie gwarantuje jego jakości.Mało słyszy się o różnych aferach?Co do czeskiego spirytusu,mam uprzedzenia.Mój znajomy kupował w Czechach spirytus do czasu,gdy trafił mu się skażony.Ledwo go odratowali.Jak powiedział,"poszły mu podroby".Będzie miał problemy do końca życia,a nie ma jeszcze czterdziestki.

• Autor: mniamtom Data: 2010-05-21 20:20:58

"Mozna to do czegos wykorzystać, czy lepiej od razu wywalić."

Litra nie "wywalaj" od razu , bo to może być niebezpieczne dla zdrowia , a nawet życia:) . Też bym się bał , tak od razu .....  :)

• Autor: jolka60 Data: 2010-05-21 23:15:34

• Autor: anneau Data: 2010-05-23 14:51:39

...szpitale używają spirytusu z przemytu- do dezynfekcji itp. Może więc i Twój przyda się w celach sanitarnych w domciu :)

• Autor: jolka60 Data: 2010-05-23 15:57:29

Oj,nie mój,nie mój.Szpitale,tak poza tym,kupują spirytus legalnie,ale zupełnie po innych cenach nż sklepy spożywcze.Wynika to stąd,że ptodukcja tegoż jest niezwykle tania i stanowi niewielki procent póżniejszej ceny (podobnie jak np tytoniu).Reszta to narzuty tzw "państwowe'.Te dostawy do szpitali są reglamentowane,często dodawane sa dodatki teoretycznie mające zapobiec używaniu go w celach spożywczych.

• Autor: teresa55 Data: 2010-05-23 15:38:55

, sugerujesz że po trochu ''wywalać'' mozna ?

Przejdź do pełnej wersji serwisu