Forum

Gawędy o jedzeniu

Rogaliki krucho-drożdżowe - świeżość

  • Autor: a. Data: 2010-05-22 14:11:45

    Witam.
    Chciałam się Was poradzić. Umówiłam sie z kolezankami w pracy, że upiekę na nasze imieniny rogaliki. Zaplanowałam sobie krucho-drożdżowe. Ale dziś naszły mnie straszne wątpliwości. Czy upieczone w niedziele po południu rogaliki będa smaczne w poniedziałek?

  • Autor: pralina Data: 2010-05-22 14:20:48

    Hmm. Ja jak robię rogaliki drożdżowe, to na następny dzień już mi nie smakują - tak jak sklepowe drożdżówki z poprzedniego dnia. Wsadzam je więc do piekarnika albo poprostu do mikrofalówki na kilka minut i odzyskują świeżość. Na dodatek są pyszne na ciepło.
    W swoich przepisach mam rogaliki kruche bez drożdży i one są pyszne przez kilka dni. Spróbuj kiedyś...
    Pozdrawiam serdecznie!!!

  • Autor: a. Data: 2010-05-22 14:28:23

    No właśnie, mi one też nie smakują drugiego dnia. Dlatego sie zastanawiałam, czy nie upiec w zamian takich bez drożdży z serkiem homogenizowanym. Zaraz zobaczę rogaliki kruche w twoich przepisach :).

  • Autor: Alaewa Data: 2010-05-22 20:02:31

    Mam przepis, gdzie na 1/2kg mąki daje się 5dg drożdży, 4łyżki mleka, 5łyżek cukru, 3żółtka, 1jajko, 1kostkę masła- plus marmolada lub inne nadzienie. Wychodzą pyszne rożki (robię maleńkie), które po kilku dniach są wspaniałe. Wiem jednak, że inne proporcje użytych składników (więcej mąki i mleka w stosunku do masła) powodują, że rożki wychodzą bardziej drożdżowe niż kruche i wtedy na następny dzień faktycznie robią się nieświeże. Robiłam kiedyś też rożki z dodatkiem sera, ale mnie i moim bliskim zdecydowanie bardziej smakują te, o których pisałam na początku. Ten przepis jeszcze nigdy mnie nie zawiódł.

  • Autor: a. Data: 2010-05-22 22:35:31

    Dzieki :) zapisałam wypróbuje :).

Przejdź do pełnej wersji serwisu