Hm...zawsze jak piekę ciasto w keksówce to moje ciasto jest dużo, duzo niższe w przodzie i w tyle niż w środku ciasta. Nie ma "łagodnych linii" tylko mocno pod górkę , górka i duzy spad w dól. Czy to jest wina piekarnika czy to ja coś robię nie tak??????
Mówicie kobitki , ze tak ma być? Pęknięcie jest to fakt, to mi nie przeszkadza, ale ciasto nie jest tak równe jak na zdjęciach innyh użytkowników. W smaku mu nic nie brakuje, ale wygląd zewnetrzny....coś mi jednak nie pasi..
Kłębuszku, ja zawsze takie właśnie keksowe baby i murzynki podziwiałam - to one wychodziłe doskonałe w smaku spod często nieżyjących już palców cioć i babć, a także dziadka, którego nie dane mi było poznać. Dla każdego, kto wyrazi negatywną opinię o takim kształcie ciasta zawsze mam niezmienną odpowiedź: "marszczę brew jak lew" i bronię brzuchatości murzynów, bab i keksów :) Piecz dalej te popękane smakowitości i nie słuchaj tych, którzy odmawiają im prawa do urody! Pamiętam jeszcze ceremonię przekrawania baby dokładnie na pół, aby zacząć jedzenie od najgrubszej i najpyszniejszej części. Te niższe osładzała zwykle grubsza warstwa polewy kakaowej lub lukru, więc też nie było na co narzekać :D
Witaj, Wydaje mi cie że właśnie taki urok pieczenia w keksówce. Ja coprawda piekę rzadko w keksówce bo na moich dwóch głodomorów plus ja trzecia do tego to taka keksówka na 1 posiedzenie.Ale mi też zawsze robi się górka.Zauwazyłam nawet że w sklepie keksy jak sprzedają to tez z taką górką , więc taki urok keksówki. Pozdrawiam andzia005
Trudno, skoro tak już ma być ...przecierpię te "niedoskonałości" w wyglądzie i zapraszam wszystkich na reszteczkę "tulipana" . W smaku zajemniamuśny....
A jednak mnie to męczy .....hahaha....
Dlaczego ja nie mam takiego ciasta jak np to na zdjęciu? Specjalnie oglądałam , żeby sie utwierdzić w przekonaniu , ze wszystko ok. No i .....innym jakoś wychodzą "równe". Ech......
http://wielkiezarcie.com/recipe30757.html
Hm...zawsze jak piekę ciasto w keksówce to moje ciasto jest dużo, duzo niższe w przodzie i w tyle niż w środku ciasta. Nie ma "łagodnych linii" tylko mocno pod górkę , górka i duzy spad w dól. Czy to jest wina piekarnika czy to ja coś robię nie tak??????
To jest jak najbardziej normalne :)
Uważam, że w tym tkwi uroda udanej babki albo murzynka, takiego górzystego właśnie z podłużnym pęknięciem przez środek. Mmmm, rozmarzyłam się :)
Mówicie kobitki , ze tak ma być? Pęknięcie jest to fakt, to mi nie przeszkadza, ale ciasto nie jest tak równe jak na zdjęciach innyh użytkowników. W smaku mu nic nie brakuje, ale wygląd zewnetrzny....coś mi jednak nie pasi..
Kłębuszku, ja zawsze takie właśnie keksowe baby i murzynki podziwiałam - to one wychodziłe doskonałe w smaku spod często nieżyjących już palców cioć i babć, a także dziadka, którego nie dane mi było poznać.
Dla każdego, kto wyrazi negatywną opinię o takim kształcie ciasta zawsze mam niezmienną odpowiedź: "marszczę brew jak lew" i bronię brzuchatości murzynów, bab i keksów :)
Piecz dalej te popękane smakowitości i nie słuchaj tych, którzy odmawiają im prawa do urody!
Pamiętam jeszcze ceremonię przekrawania baby dokładnie na pół, aby zacząć jedzenie od najgrubszej i najpyszniejszej części. Te niższe osładzała zwykle grubsza warstwa polewy kakaowej lub lukru, więc też nie było na co narzekać :D
Witaj,
Wydaje mi cie że właśnie taki urok pieczenia w keksówce. Ja coprawda piekę rzadko w keksówce bo na moich dwóch głodomorów plus ja trzecia do tego to taka keksówka na 1 posiedzenie.Ale mi też zawsze robi się górka.Zauwazyłam nawet że w sklepie keksy jak sprzedają to tez z taką górką , więc taki urok keksówki.
Pozdrawiam
andzia005
hehehe...zamawiam tą "górkę" po popołudniowej kawy!!!
I nie przejmuj się,bo to nie problem
Trudno, skoro tak już ma być
...przecierpię te "niedoskonałości" w wyglądzie i zapraszam wszystkich na reszteczkę "tulipana"
. W smaku zajemniamuśny....
A jednak mnie to męczy .....hahaha.... Dlaczego ja nie mam takiego ciasta jak np to na zdjęciu? Specjalnie oglądałam , żeby sie utwierdzić w przekonaniu , ze wszystko ok. No i .....innym jakoś wychodzą "równe". Ech...... http://wielkiezarcie.com/recipe30757.html
http://wielkiezarcie.com/recipe30757.html
Ja tam widze "gorke" i pekniecie. Wprawdzie niewielkie, ale jest.