Forum

Rodzice i Maluchy czyli WuŻecikowe pogaduchy

Oliwki

  • Autor: Agnelina Data: 2010-05-26 21:18:03

    Witam wszystkie smskoszki i smakoszy i proszę o pomoc.
    Zostało mi po przyjęciu sporo oliwek czarnych i zielonych i szkoda mi aby się zmarnowały.  Jak mogę  je przerobić aby się nie popsuły. Może jakiś sos? Nie mam pojęcia, liczę na wasze pomysły.

  • Autor: Rzymianka Data: 2010-05-26 21:37:19

    Do odcedzonych z zalewy oliwek dodaję przyprawy / czosnek granulowany, tymianek / i zalewam oliwą / - przechowuję w słoiczku z zakrętką  - w lodówce. Są bardzo smaczne, łagodniejsze niż prosto z słonej zalewy. Pozdrawiam !

  • Autor: Agnelina Data: 2010-05-26 21:47:36

    O tym nie pomyślałam, bardzo dziękuję Ci za podpowiedź

  • Autor: Zośka Data: 2010-05-26 22:12:41

    Oliwek używam do sałat, np greckiej, na kanapki z twarożkiem lub serem topionym, koreczków z serem oraz do szynkowarowego mięska z indyka jako, że wędlin od dawna nie kupuję. Narazie tyle

  • Autor: sanella* Data: 2010-05-26 22:21:30

    Jak lubicie oliwki to mozesz je wrzucac prawie do wszystkiego na cieplo jak i na zimno...w calosci np. do zapiekanek,makaronow,salaty...posiekane do sosow, farszy,...pokrojone do zup.
    Oliwki najlepiej pasuja do potraw  z ziolami takimi jak: tymian, bazylia, oregano, rozmaryn...

  • Autor: Agnelina Data: 2010-05-26 22:25:06

    Dzięki dzięki, ja myślałam sobie, czy możnaby zrobić też jakiś sos na kanapki coś jakby pesto oliwkowe

  • Autor: sanella* Data: 2010-05-26 22:34:49

    mozesz kombinowac jak ci sie podoba
    Ja robie np.
    oliwki, przecier pomidorowy, kapary, oliwa z oliwek, ziola, orzeszki piniowe, ser parmezan...sol, pieprz
    dobre jest dodac to takich past sardellen (chyba sardynki po polsku?)

  • Autor: Agnelina Data: 2010-05-26 22:44:42

    mmniam brzmi pysznie

  • Autor: sanella* Data: 2010-05-26 22:57:52

    Mozesz tez zamiast oleju dodac miekkie, dobre maslo, pasta bedzie bardziej zwarta do smarowania.

    Suszone peperoni "zaostrzy" troche paste,mozna tez dac troche soku z cytryny...nieograniczone mozliwosci:)

  • Autor: tineczka Data: 2010-05-26 22:26:41

    albo zrobic tapenade, miksujesz oliwki z dobra oliwa z oliwek virgin + czosnek+ nac pietruszki...do sloika i zajadac sie :)

  • Autor: Agnelina Data: 2010-05-26 22:45:42

    to też mi się podoba  -- do dzieła

  • Autor: dj Data: 2010-05-27 08:27:28

    Hej. A ja polecam wielkiezarcie.com/recipe53623.html

  • Autor: Paola_r Data: 2010-05-27 09:38:22

    Podobnie, jak Tineczka, uwielbiam tapenady oliwkowe, zamiast tradycyjnych smarowideł do chleba. Doprawić można wedle gustu, dodać np. osączone z oliwy suszone pomidory, zieleninę itp.

  • Autor: Agnelina Data: 2010-05-27 17:15:43

    Bardzo podobaja mi się Wasze pomysły a zwłaszcza te z dodatkiem suszonych pomidorów, bo przyznam, że dopiero miesiąc temu jadłam je po raz pierwszy i nie spodziewałam się że tak fajnie smakują. Pozdrawiam

Przejdź do pełnej wersji serwisu