Witam wszystkie smskoszki i smakoszy i proszę o pomoc. Zostało mi po przyjęciu sporo oliwek czarnych i zielonych i szkoda mi aby się zmarnowały. Jak mogę je przerobić aby się nie popsuły. Może jakiś sos? Nie mam pojęcia, liczę na wasze pomysły.
Do odcedzonych z zalewy oliwek dodaję przyprawy / czosnek granulowany, tymianek / i zalewam oliwą / - przechowuję w słoiczku z zakrętką - w lodówce. Są bardzo smaczne, łagodniejsze niż prosto z słonej zalewy. Pozdrawiam !
Oliwek używam do sałat, np greckiej, na kanapki z twarożkiem lub serem topionym, koreczków z serem oraz do szynkowarowego mięska z indyka jako, że wędlin od dawna nie kupuję. Narazie tyle
Jak lubicie oliwki to mozesz je wrzucac prawie do wszystkiego na cieplo jak i na zimno...w calosci np. do zapiekanek,makaronow,salaty...posiekane do sosow, farszy,...pokrojone do zup. Oliwki najlepiej pasuja do potraw z ziolami takimi jak: tymian, bazylia, oregano, rozmaryn...
mozesz kombinowac jak ci sie podoba Ja robie np. oliwki, przecier pomidorowy, kapary, oliwa z oliwek, ziola, orzeszki piniowe, ser parmezan...sol, pieprz dobre jest dodac to takich past sardellen (chyba sardynki po polsku?)
Podobnie, jak Tineczka, uwielbiam tapenady oliwkowe, zamiast tradycyjnych smarowideł do chleba. Doprawić można wedle gustu, dodać np. osączone z oliwy suszone pomidory, zieleninę itp.
Bardzo podobaja mi się Wasze pomysły a zwłaszcza te z dodatkiem suszonych pomidorów, bo przyznam, że dopiero miesiąc temu jadłam je po raz pierwszy i nie spodziewałam się że tak fajnie smakują. Pozdrawiam
Witam wszystkie smskoszki i smakoszy i proszę o pomoc.
Zostało mi po przyjęciu sporo oliwek czarnych i zielonych i szkoda mi aby się zmarnowały. Jak mogę je przerobić aby się nie popsuły. Może jakiś sos? Nie mam pojęcia, liczę na wasze pomysły.
Do odcedzonych z zalewy oliwek dodaję przyprawy / czosnek granulowany, tymianek / i zalewam oliwą / - przechowuję w słoiczku z zakrętką - w lodówce. Są bardzo smaczne, łagodniejsze niż prosto z słonej zalewy. Pozdrawiam !
O tym nie pomyślałam, bardzo dziękuję Ci za podpowiedź
Oliwek używam do sałat, np greckiej, na kanapki z twarożkiem lub serem topionym, koreczków z serem oraz do szynkowarowego mięska z indyka jako, że wędlin od dawna nie kupuję. Narazie tyle
Jak lubicie oliwki to mozesz je wrzucac prawie do wszystkiego na cieplo jak i na zimno...w calosci np. do zapiekanek,makaronow,salaty...posiekane do sosow, farszy,...pokrojone do zup.
Oliwki najlepiej pasuja do potraw z ziolami takimi jak: tymian, bazylia, oregano, rozmaryn...
Dzięki dzięki, ja myślałam sobie, czy możnaby zrobić też jakiś sos na kanapki coś jakby pesto oliwkowe
mozesz kombinowac jak ci sie podoba
Ja robie np.
oliwki, przecier pomidorowy, kapary, oliwa z oliwek, ziola, orzeszki piniowe, ser parmezan...sol, pieprz
dobre jest dodac to takich past sardellen (chyba sardynki po polsku?)
mmniam brzmi pysznie
Mozesz tez zamiast oleju dodac miekkie, dobre maslo, pasta bedzie bardziej zwarta do smarowania.
Suszone peperoni "zaostrzy" troche paste,mozna tez dac troche soku z cytryny...nieograniczone mozliwosci:)
albo zrobic tapenade, miksujesz oliwki z dobra oliwa z oliwek virgin + czosnek+ nac pietruszki...do sloika i zajadac sie :)
to też mi się podoba -- do dzieła
Hej. A ja polecam wielkiezarcie.com/recipe53623.html
Podobnie, jak Tineczka, uwielbiam tapenady oliwkowe, zamiast tradycyjnych smarowideł do chleba. Doprawić można wedle gustu, dodać np. osączone z oliwy suszone pomidory, zieleninę itp.
Bardzo podobaja mi się Wasze pomysły a zwłaszcza te z dodatkiem suszonych pomidorów, bo przyznam, że dopiero miesiąc temu jadłam je po raz pierwszy i nie spodziewałam się że tak fajnie smakują. Pozdrawiam