Mam dość sporo grzybów w słoikach zagotowanych i suszonych. Napiszcie mi co mogę z nich zrobić?? Grzyby w słoikach zawsze robiłam z cebulką i czosnkiem i śmietaną sos do makaronu ale to już jest trochę nudne więć pomyślałam żę możę wy macie jakieś dobre pomysły???
Suszone grzyby moga sobie czekac. Te w sloikach mozesz zrobic na 1000 roznych sposobow, dodawac do kazdego sosu, miesa, zrobic pikle........tylko wyobraznia ogranicza:) Acha i nie zawsze musi sie dodawac smietane:)
Ha, co nie robi sie dla meza:)) Kochana, mozesz zrobic wspanialy pasztet z grzybow, wiesz ile osob Ci zazdrosci tych sloikow z grzybami??? Zupy grzybowe typu krem, grzyby zapiekane z warzywami na blasze, no...........
może brzmi nie ciekawie ale to dobra sałatka smak nadają własnie grzyby z słoika ten przepis znalazłam w czasopiśmie kuchnia polska pod nazwą sałatka imieninowa .Może jeszcze umieszczę tu na WŻ przepis ale tu jest tyle przepisów
Co prawda z zeszlorocznych moze juz nie zrobisz,ale na przyszlosc mozesz czesc (zwlaszcza te wieksze i mniej jedrne) wykorzystac do salatek warzywno-grzybowych-w sloiki.Moja stryjenka robila takie-jak dla mnie, pycha.Mam Jej zeszyt z przepisami,jesli jestes zainteresowana,podam kilka.
No to ja naleze do tych zazdroszczących ;) Gdybyś się jednak zdecydowała wystawić na giełdę "oddam/ zamienię" to przypominam, ze ja napisałam więcej postów na forum niż Mniamtom ( sorry Mniam buissnes is buissnes) ;)
A tak poważnie suszone leśne grzybki ( szczególnie prawdziwki) wzbogacą każdy jeden sos mięsny. Ja dodaję do rolad, do pieczeni duszonej, do gulaszu- sama się przekonasz, ze to nawet nie chodzi o wyczuwalny smak grzybów, tylko o dużo lepszy i pełniejszy smak sosu i miesa. A w ogóle rolada wołowa, nadziana farszem grzybowym to pycha straszliwa ;) Kazik ma zajefajny przepis na karkówkę obiadową z grzybami. Dodaję też małego suszonego grzybka do gotowania rosołu- odkąd Tineczka i Dorota zza płota nauczyły mnie robić buliony bez glutaminianów- suszony grzybek ( o ile mam) zawsze laduje w rosole- poprawia smak i kolor. Poza tym- bigos- o wiele smaczniejszy z grzybami. Łazanki z kapustą i lesnymi grzybami... Jesli masz tez ususzone kapelusze to możesz je namoczyć, panierować w mące, albo w bułce tartej i smażyć.
Jesli znudziły Ci się makarony z sosem śmietanowo- grzybowym ( bosze, a to się może kiedykolwiek znudzić?!) to mozę spróuj te grzybki przesmażyć z cebulką ( jesli suszone- to trzeba namoczyć) na maśle i zjeść z dodatkiem kuskusu gotowanego w rosole...
Proszę Panią , transakcja została dawno przyklepana ( 2010-05-26 22:26:24 ) przykro mi ,że nie zdążyła Pani na giełdę , sorry czas to pieniądz , teraz może Pani zatańczyć jedynie na rynku wtórnym , przecież wiadomo ,że buissnes is buissnes i nie zatrzymam wszystkich grzybów dla siebie :)
business jest czasami zlym narzedziem :) usune wasze wpisy i zostanie tylko moj :):):):):):):) wiec jak sie ktores wpisze ze bylo wczesniej to bede i tak mial tzw czasowa przewage co do wpisu :) co wy na to??? ja bym nie nazywal tego naduzywaniem bycia moderatorem :) tylko kombinowaniem aby grzybki ewentualnie zabiegly klotni :):):):):) pozdrawiam :):):):):)
To jest właściwie instrument non- profit... To właściwie bez sensu, żebyś je miał brać ( grzyby) i oddawać tak za friko. Tylko czas stracisz. Widzisz :) wszystko wskazuje na to, że lepiej, zebym ja je dostała :) Za to moge coś coś dobrego z nich zrobić. :)
Choc moze, niedobrze że to ostatnie zdanie napisałam, bo Bodek pewnie lepsze cuda umie wyczarować... Ale ja się ciagle staram i ciagle uczę.
Suszone grzyby można przechować w słoiku dłużej niż 1 sezon(nigdy nie wiadomo czy w tym sezonie będzie możliwość nazbierania lub czy wogóle będą...).Do każdego słoika dobrze jest włożyć liść laurowy.Grzyby suszone można zmielić i tym wzbogacać smak potraw. Zajrzyj tu-może się przyda...
Ja mam prawdziwki suszone 5 letnie w sloikach i sa super.Mam rowniez troche jeszcze babcinych, w tej chwili maja 40 lat :))) Wierz mi nadaja sie do zuzycia, ale wacham je tylko i przypominaja mi babcie:)
Mam dość sporo grzybów w słoikach zagotowanych i suszonych. Napiszcie mi co mogę z nich zrobić?? Grzyby w słoikach zawsze robiłam z cebulką i czosnkiem i śmietaną sos do makaronu ale to już jest trochę nudne więć pomyślałam żę możę wy macie jakieś dobre pomysły???
Wystaw na "oddam /zamienię " i podaj dokładną ilość oraz cenę , wezmę hurtem :)
haha no proszę co za oferta nie wiem co mąż na to bo to od teściowej ale jak dla mnie to oddam chetnie.
Mozesz z nich robic farsze do pierogów, krokietów, rolad miesnych, dodawać do pasztetów.
Suszone grzyby moga sobie czekac. Te w sloikach mozesz zrobic na 1000 roznych sposobow, dodawac do kazdego sosu, miesa, zrobic pikle........tylko wyobraznia ogranicza:) Acha i nie zawsze musi sie dodawac smietane:)
Właśnie z tą wyobraźnią u mnie krucho zwłaszcza jeśli chodzi o grzyby nie bardzo lubię mąż tak i to raczej dla niego gotuje :)
Ha, co nie robi sie dla meza:)) Kochana, mozesz zrobic wspanialy pasztet z grzybow, wiesz ile osob Ci zazdrosci tych sloikow z grzybami??? Zupy grzybowe typu krem, grzyby zapiekane z warzywami na blasze, no...........
http://www.ksiazka-kucharska.pl/przepis/7132/Salatka-ziemniaczana-z-grzybami/
może brzmi nie ciekawie ale to dobra sałatka smak nadają własnie grzyby z słoika ten przepis znalazłam w czasopiśmie kuchnia polska pod nazwą sałatka imieninowa .Może jeszcze umieszczę tu na WŻ przepis ale tu jest tyle przepisów
Co prawda z zeszlorocznych moze juz nie zrobisz,ale na przyszlosc mozesz czesc (zwlaszcza te wieksze i mniej jedrne) wykorzystac do salatek warzywno-grzybowych-w sloiki.Moja stryjenka robila takie-jak dla mnie, pycha.Mam Jej zeszyt z przepisami,jesli jestes zainteresowana,podam kilka.
No to ja naleze do tych zazdroszczących ;)
Gdybyś się jednak zdecydowała wystawić na giełdę "oddam/ zamienię" to przypominam, ze ja napisałam więcej postów na forum niż Mniamtom ( sorry Mniam buissnes is buissnes) ;)
A tak poważnie suszone leśne grzybki ( szczególnie prawdziwki) wzbogacą każdy jeden sos mięsny. Ja dodaję do rolad, do pieczeni duszonej, do gulaszu- sama się przekonasz, ze to nawet nie chodzi o wyczuwalny smak grzybów, tylko o dużo lepszy i pełniejszy smak sosu i miesa. A w ogóle rolada wołowa, nadziana farszem grzybowym to pycha straszliwa ;) Kazik ma zajefajny przepis na karkówkę obiadową z grzybami.
Dodaję też małego suszonego grzybka do gotowania rosołu- odkąd Tineczka i Dorota zza płota nauczyły mnie robić buliony bez glutaminianów- suszony grzybek ( o ile mam) zawsze laduje w rosole- poprawia smak i kolor.
Poza tym- bigos- o wiele smaczniejszy z grzybami.
Łazanki z kapustą i lesnymi grzybami...
Jesli masz tez ususzone kapelusze to możesz je namoczyć, panierować w mące, albo w bułce tartej i smażyć.
Jesli znudziły Ci się makarony z sosem śmietanowo- grzybowym ( bosze, a to się może kiedykolwiek znudzić?!) to mozę spróuj te grzybki przesmażyć z cebulką ( jesli suszone- to trzeba namoczyć) na maśle i zjeść z dodatkiem kuskusu gotowanego w rosole...
Muszę przerwac, bo zaraz się zaduszę śliną...
Proszę Panią , transakcja została dawno przyklepana ( 2010-05-26 22:26:24 ) przykro mi ,że nie zdążyła Pani na giełdę , sorry czas to pieniądz , teraz może Pani zatańczyć jedynie na rynku wtórnym , przecież wiadomo ,że buissnes is buissnes i nie zatrzymam wszystkich grzybów dla siebie :)
business jest czasami zlym narzedziem :)
usune wasze wpisy i zostanie tylko moj :):):):):):):)
wiec jak sie ktores wpisze ze bylo wczesniej to bede i tak mial tzw czasowa przewage co do wpisu :)
co wy na to???
ja bym nie nazywal tego naduzywaniem bycia moderatorem :) tylko kombinowaniem aby grzybki ewentualnie zabiegly klotni :):):):):)
pozdrawiam :):):):):)
Co też nie zmieni faktu, ze napisałam wiecej postów niż Ty też ;)
:)
:)
A co zrobisz, z tymi, których nie puścisz na rynku wtórnym? ;)
Nie pisz zbyt dokładnie, bo mam lubieżne mysli ;) - tylko tak ogólnie napisz...
wystawię na oddam lub zamienię na stronie WŻ , chętnych nie brakuje :)
eee
chyba nie przeczytałeś regulaminu.No-no!
To jest właściwie instrument non- profit... To właściwie bez sensu, żebyś je miał brać ( grzyby) i oddawać tak za friko. Tylko czas stracisz. Widzisz :) wszystko wskazuje na to, że lepiej, zebym ja je dostała :) Za to moge coś coś dobrego z nich zrobić. :)
Choc moze, niedobrze że to ostatnie zdanie napisałam, bo Bodek pewnie lepsze cuda umie wyczarować...
Ale ja się ciagle staram i ciagle uczę.
Jak się zgłosisz pierwsza na oddam/zamienię , to kto wie :)
A juz je masz? :) że tak się rządzisz?
Mam, chyba wolno mi mieć. Na które idziesz ?:)
Na wszystkie!!!
... a jak nie masz, to nie rób mi nadziei, bo to okrutne jest ;) ...
Użytkownik agik napisał w wiadomości:
> Na wszystkie!!!... a jak nie masz, to nie rób mi nadziei, bo to okrutne
> jest ;) ...
Suszone mam już w krupniku , gotowane zalałem zaprawą octową , może być ?:)
Nie będę robić za księzniczkę ;)
Może być :)
Dawaj!
Suszone grzyby można przechować w słoiku dłużej niż 1 sezon(nigdy nie wiadomo czy w tym sezonie będzie możliwość nazbierania lub czy wogóle będą...).Do każdego słoika dobrze jest włożyć liść laurowy.Grzyby suszone można zmielić i tym wzbogacać smak potraw.
Zajrzyj tu-może się przyda...
Ja mam prawdziwki suszone 5 letnie w sloikach i sa super.Mam rowniez troche jeszcze babcinych, w tej chwili maja 40 lat :))) Wierz mi nadaja sie do zuzycia, ale wacham je tylko i przypominaja mi babcie:)
suszone mozesz wyslac do mnie :):):):):)
poczekaj na sezon w moich lasach, to Ci wysle :)))