Forum

Kuchenne porady

masa marcepanowa się poci ;-(

• Autor: Basiek23 Data: 2010-05-28 11:46:08

hej moje pytanie dotyczy dlaczego teraz masa robiona marcepanowa  mi się poci, kiedyś nie robiło mi się tak czy wiecie jaki to moze byc powód a z tych samych składników robie co kiedyś (zelatyna+woda+ocet+gliceryna+glukoza+ masło) co sądzicie o tym?

• Autor: Wkn Data: 2010-05-28 12:47:36

Zacznę od tego, że nie robisz masy marcepanowej, tylko coś w rodzaju cukrowej.
    Kolejna rzecz, to nie do końca uzasadnione wydaje mi się użycie gliceryny, może niezbyt pozytywnie wpływać na układ trawienny, powodując pewne rewolucje.
    Pytanie też o ocet - przyznam, że nie spotkałam się z przepisem na masę cukrową z octem - ona ma w jakiś sposób utrwalać całość? Bo chyba nie chodzi o smak? Ten można uzyskać lepszy, dodając odrobinę kwasku cytrynowego.

No i wreszcie - może zamieniłaś markę produktu i to spowodowało pocenie się masy? Masy cukrowej nie można też nakładać na kremy z bitą śmietaną, które powodują jej rozpuszczanie.
    Napisz coś więcej na teman sposobu wykonania i użycia masy.

• Autor: Dorotaxx Data: 2010-05-28 14:11:51

To jest masa cukrowa.
    Nie dodawaj do niej octu,jest zbędny.Gliceryna tym bardziej.

Poci się przez różnicę temperatur.
    Wkładasz tort do zimnej lodówki,wyjmujesz i pojawia się rosa.
    Niestety będzie coraz cieplej i takie problemy będą się pojawiać.

Następnym razem zawieś ściereczkę na półce.Po prostu oddziel tort od szronu na ścianie lodówki.Nie zlikwiduje to problemu całkowicie ale ,,rosy,, będzie zdecydowanie mniej

Przejdź do pełnej wersji serwisu