czy moge dodac do tego przepisu bakalie http://wielkiezarcie.com/recipe26788.html bez obawy ze ciasto nie urosnie ? ewentualnie prosilbym o napisanie bezpiecznej gramatury bakali na taka ilosc ciasta chodzi o drobno posiekane orzechy wloskie
Mysle, ze mozesz spokojnie dodac 100 g posiekanych orzechow:) Mam nadzieje, ze przepis jest dobry, bo niektorym nie wyrastaly, co moze byc zwiazane z zawysoka temperatura pieczenia i wstawienie za wysoko do piekarnika.Powodzenia:)
Przeczytalam przepis jeszcze raz i powodem "opadania" moze byc rowniez ilosc plynow, bo szklanka nie jest szklance podobna:) Powinno sie zawsze podac plyny w mililitrach. Sa szklanki 200ml, 220ml i 250ml, a to robi ogromna roznice jaka szklanke ma autor przepisu na mysli, podajac tak dokladna wage innych skladnikow:)
bardzo dziekuje za rade twoim zdaniem szklanka w tym przepisie ile powinna miec ml zeby wszystko ladnie wyroslo ? piec muffiny bede pierwszy raz stad zupelna niewiedza odnosnie skladnikow ;]
Bardzo mi ciezko doradzic, bo ja nie pieklam wedlug tego przepisu. Powiem tylko, ze na 250 g maki dodaje 150 ml mleka i 125 g masla. Cos mi za duzo tego mleka w podanym przepisie. Mysle tak, zrob ciasto ale dodaj mniejsza ilosc mleka na poczatek, ciasto ma byc geste inaczej muffiny nie urosna i beda sie wylewac z foremek. Ps, napisz do autora przepisu z zapytaniem o dokladna pojemnosc szklanki:)
muffiny wyszly super ! dodalem nawet troszke wiecej plynow niz w przepisie zostalo podane bo cos konsystencja ciasta wydala mi sie zbyt zwarta i na szczescie pieknie wyrosly a wyglad odzwierciedlal w 200% ich smak ;] dziekuje za pomoc
czy moge dodac do tego przepisu bakalie http://wielkiezarcie.com/recipe26788.html bez obawy ze ciasto nie urosnie ? ewentualnie prosilbym o napisanie bezpiecznej gramatury bakali na taka ilosc ciasta
chodzi o drobno posiekane orzechy wloskie
http://wielkiezarcie.com/recipe26788.html
Mysle, ze mozesz spokojnie dodac 100 g posiekanych orzechow:) Mam nadzieje, ze przepis jest dobry, bo niektorym nie wyrastaly, co moze byc zwiazane z zawysoka temperatura pieczenia i wstawienie za wysoko do piekarnika.Powodzenia:)
Przeczytalam przepis jeszcze raz i powodem "opadania" moze byc rowniez ilosc plynow, bo szklanka nie jest szklance podobna:) Powinno sie zawsze podac plyny w mililitrach. Sa szklanki 200ml, 220ml i 250ml, a to robi ogromna roznice jaka szklanke ma autor przepisu na mysli, podajac tak dokladna wage innych skladnikow:)
bardzo dziekuje za rade
twoim zdaniem szklanka w tym przepisie ile powinna miec ml zeby wszystko ladnie wyroslo ?
piec muffiny bede pierwszy raz stad zupelna niewiedza odnosnie skladnikow ;]
Bardzo mi ciezko doradzic, bo ja nie pieklam wedlug tego przepisu. Powiem tylko, ze na 250 g maki dodaje 150 ml mleka i 125 g masla.
Cos mi za duzo tego mleka w podanym przepisie. Mysle tak, zrob ciasto ale dodaj mniejsza ilosc mleka na poczatek, ciasto ma byc geste inaczej muffiny nie urosna i beda sie wylewac z foremek.
Ps, napisz do autora przepisu z zapytaniem o dokladna pojemnosc szklanki:)
muffiny wyszly super !
dodalem nawet troszke wiecej plynow niz w przepisie zostalo podane bo cos konsystencja ciasta wydala mi sie zbyt zwarta
i na szczescie pieknie wyrosly a wyglad odzwierciedlal w 200% ich smak ;]
dziekuje za pomoc
No to super:) Juz teraz bedziesz wiedzial "na oko" jakie ciasto ma byc, bo wszystkie dodatki maja znaczenie:)