Forum

Kuchenne porady

Co zrobić żeby pierogi się nie sklejały???

  • Autor: Tusiaczek Data: 2010-06-01 08:25:40

    Do wody, w której pierogi mają się gotować wlewam olej, a po wyciągnięciu każdą warstwę polewam tłuszczykiem a i tak mi się sklejaję i rozrywają
    Co robię nie tak?

  • Autor: agacia3323 Data: 2010-06-01 08:27:51

    No nie mam pojęcia ...może to wina ciasta,może z nim coś nie tak? A jakie robisz ciasto na pierogi?

  • Autor: Tusiaczek Data: 2010-06-01 08:33:29

    Ciasto jest super z przepisu behamotki84

  • Autor: agacia3323 Data: 2010-06-01 08:38:13

    Robię dość często pierogi ale jeszcze nie miałam takiej sytuacji z posklejanymi pierogami,ja tam ciasto robię z głowy ,wsypuje do miski mąkę ,szczyptę soli,jedno jajko,trochę oleju ,ciut ciut wrzątku i reszta ciepła woda i zagniatam,zagniatam aż w środku po przekrojeniu ciasto pojawią się takie małe dziureczki,pęcherzyki,wtedy jest sprężyste i gotowe do wałkowania.

  • Autor: as Data: 2010-06-01 08:49:54

    Moja teściowa rozkłada ugotowane pierogi nie kładąc jeden na drugim aż wystygnął.

  • Autor: Tusiaczek Data: 2010-06-01 08:56:43

    to też jest sposób. Hm tak sobie myślę może za mało chlustam oleju do wody.

  • Autor: jolka60 Data: 2010-06-01 09:01:44

    Niekoniecznie.Kiedys w ogóle nie dawałam oleju,a i teraz nie zawsze.

  • Autor: aggusia35 Data: 2010-06-01 10:05:05

    Nigdy nie dodawałam oleju do wody. Trochę soli jedynie. Do ciasta również nie dodaję żadnego tłuszczu

  • Autor: jolka60 Data: 2010-06-01 09:00:18

    Podobnie postępuję,jak Twoja teściowa .Każdą wyłowioną porcję wykładam na dość szeroki talerz,a gdy przestygną,przerzucam (delikatnie) na wspólny półmisek,polewam tłuszczem,lekko przemieszam i daję następne,również po przestudzeniu.Olej do wody ,ew.do ciasta,też stosuję.

  • Autor: Tusiaczek Data: 2010-06-01 09:08:02

    i to będzie TO
    Dzękuję moje kochane :))

  • Autor: Alia Data: 2010-06-01 09:59:03

    Ja robię tak samo. Olej najpierw do ciasta, potem do gotującej się wody. Pierogi wyjmuję na duże talerze albo blachę i układam pojedynczo- do wystygnięcia. Potem jak wrzucam do miski to też lekko polewam olejem- i nigdy się nie sklejają ;)

  • Autor: aggusia35 Data: 2010-06-01 10:06:07

    ale jak polejesz tłuszem to jak tłuszcz przestygnie to ci się i tak posklejają więc jaki to ma sens?

  • Autor: aggusia35 Data: 2010-06-01 10:04:20

    też tak robię rzelewając je wcześniej zimną wodą

  • Autor: angela27 Data: 2010-06-01 12:08:47

    Także przelewam pierogi zimna wodą po ugotowaniu

  • Autor: zaneta1178 Data: 2010-06-01 13:33:00

    Może kładziesz za dużą ilość pierogów podczas jednego gotowania, woda wówczas stygnie i pierogi się sklejają. Kiedyś tak zrobiłam, w pośpiechu wrzuciłam za dużo pierogów i prawie wszystkie były posklejane.

  • Autor: Tusiaczek Data: 2010-06-01 14:51:13

    prawdę mówiąc,to walę ile wlezie . Właśnie woda mi się gotuję, więc spróbuję porcjami. Dam znać

  • Autor: Tusiaczek Data: 2010-06-01 16:13:55

    aha pierogi wyszły super nie-przylepne :)))
    Mój błąd polegał na zbyt wielkiej ilości pierogów wrzucanych do gara :)
    Dziękuję za pomoc :))

  • Autor: zaneta1178 Data: 2010-06-09 22:21:24

    Cieszę się, że mogłam pomóc

  • Autor: bahus Data: 2010-06-08 20:27:12

    Po wyjęciu z wody (łyżką cedzakową) rozkładam pierogi na stolnicy jeden obok drugiego tak aby się nie dotykały. Jeśli mają być zużyte w póżniejszym terminie czekam aż ostygną i jednocześnie się obsuszą. Potem we worek i do lodówki lub zamrażarki. Nigdy się nie skleją. Oleju nie powinno się dodawać bo pierogi nabierają posmaku "olejowego" Jeśli już to łyżka smalcu, a do pierogów słodkich: masła.
    Bahus

Przejdź do pełnej wersji serwisu