Użytkownik abiola napisał w wiadomości: > Ehh jak tu ładnie truskawkowo ;)Uwielbiam truskawki zwłaszcza z > ogródka, przypominają mi zawsze słoneczne lata dzieciństwa ;)A tak z > ciekawości po ile u Was truskawki??U mnie małopolska - 7 zeta za 0.5 > kg...holenderskich > 8 zeta za 0.5 kg krajowych
U nas (Iława) po 8 ładniejsze, po 6 trochę gorsze. Myślę że w przyszłym tyg. spadnie cena. A po 4,50 raczej krajowe, bo te zagraniczne są droższe zazwyczaj. A zresztą jeśli są nawet hiszpańskie, włoskie czy greckie to co to za różnica. Normy unijne odnośnie nawożenia czy innej chemii są mniej więcej zbliżone. a są smaczne bo tam jest więcej słońca niż u nas.
A co się dziwić, ze drogo? Długa zima, zimny kwiecień, deszczowy maj. Jeden mój klient ma plantację truskawek i pod koniec maja dopiero zaczęły się zawiązywać owoce. Myslę, że jeśli sie utrzyma taka ładna pogoda, i nie będzie znów padać, a truskawki nie zaczną gnić, to w przyszłym tygodniu cena znacznie spadnie. Wszystkie warzywa będą droższe- poniszczone uprawyzalane pola, sady. Widział to kto, zeby stara cebula kosztowała 4 zł??? Żeby czosnek kosztował 3,5? Żeby w czerwcu za 3 gałązki pietruszki zapłacić 1,5? Ja dziś nigdzie nie widziałam truskawek, ale przed świetem kosztowały u nas 8-10 zł.
Wczoraj kupiłam za 6 zł/kg - słodkie, czerwone, dorodne cudo. Jakby z innej planety - nie tej deszczowej, a słonecznej. Kupowane wprost z kobiałek na ulicy - więc nie podejrzewam obcych wpływów.
Dzisiaj chciałam powtórki - ale były po 7 zł i zdecydowanie gorsze w wyglądzie - mniejsze, mniej dojrzałe...I już nie miałam ochoty...
Użytkownik abiola napisał w wiadomości: > Dorotka gdzie kupowałaś?
Kochana kupiłam je na takim dużym placu .Nie wiem czy kojarzysz plac na Rybitwach?Tam właśnie kupiłam. Kobiałka po 7 zł.Myślę,że jutro będzie jeszcze taniej bo przez ostanie dni świeciło słońce i teraz będzie bardzo dużo truskawek.
Na Rybitwach kupują sprzedawcy a oni później sprzedają truskawki w sklepach lub na targowiskach w Krakowie.Dziś na jednym z takich targowisk widziałam,że kilogram sprzedają po 6 zł.
to ja dziś na giełdzie dałam więcej, a gdzie tu jeszcze marża... W dodatku poleciało mi bardzo dużo. Tzn odrzutu było dużo. Ale u nas zawsze kosmos cenowy. Sprzedawałam po 6,50 z kg. najtańszą pan sprzedawał po 5,5 za kilogram.
Odrzuty mówisz. Znam sztuczki panów z Rybitw . Zgnite truskawki przysypują tymi ładnymi i wciskają klientowi.A ja jestem upierdliwa i każdą kobiałkę sprawdzałam.Aż się jeden na mnie zaczął wydzierać a ja mu grzecznie odpowiedziałam,że chcę wiedzieć za co płacę.
u sprzedawców na bazarach po 4-5 zł za kg. Cena skupu do przetwórstwa owocowo-warzywnego 1,90 za kg.Plantatorom ręce opadły jak dowiedzieli się o cenie...
Uwielbiam truskawki zwłaszcza z ogródka, przypominają mi zawsze słoneczne lata dzieciństwa ;)
A tak z ciekawości po ile u Was truskawki??
U mnie małopolska - 7 zeta za 0.5 kg...holenderskich
8 zeta za 0.5 kg krajowych
6-7 zł za kg w Łodzi
Truskawkowy y szał się zaczął. Ale ja czekam z wielkim utęsknieniem na czereśnie !!!!!!!!!!
7-9 zł za kg Warszawa
U mnie polskie truskawki są po 7,50 za kg:)
Bygoszcz - 5-6 zeta za kg :)
Słupsk od 7,50 do 11zł za kilogram krajowych truskawek :)
8 zł za kilogram polskich- Warszawa.:)
Viersen markt .... 2.60 euro !
Aldi ..... 1 ,79 euro !
Lidl ...1.39 euro !
Upss .. oczywiscie za 500 g .....
Użytkownik abiola napisał w wiadomości:
> Ehh jak tu ładnie truskawkowo ;)Uwielbiam truskawki zwłaszcza z
> ogródka, przypominają mi zawsze słoneczne lata dzieciństwa ;)A tak z
> ciekawości po ile u Was truskawki??U mnie małopolska - 7 zeta za 0.5
> kg...holenderskich
> 8 zeta za 0.5 kg krajowych
0,90 zł (krajowe)
Za sztukę?To nie pojesz
W Chicago $2-4 za 0.5kg
z famy ktore sie zbiera samemu okolo $2 za 0.5kg
Smacznego zycze
8 - 12,5 zł za kg - Wielkopolska
8-9 zł za kg Podkarpacie
Dziś po 8 zł za kg.
7-10zl. Pomorskie
za kilogram oczywiście.
Dziś kupowałam 7zł kg krajowe,zach-pom
6-8 zł za kg -Siemiatycze
Już nie mogę się doczekać własnych z ogródka-takich prosto z krzaczka...
5zl za kg - Toruń
Moje kwitna i bede miala duzo:) dzisiaj kupilam niemieckie za 3 euro 500 gram, dobre:)
5,90 zł/kg Wrocław :)
4,5 ponoć krajowe. Bardzo ładne i słodkie. Wa-wa, bazar na pl. Mirowskim
U nas (Iława) po 8 ładniejsze, po 6 trochę gorsze. Myślę że w przyszłym tyg. spadnie cena. A po 4,50 raczej krajowe, bo te zagraniczne są droższe zazwyczaj. A zresztą jeśli są nawet hiszpańskie, włoskie czy greckie to co to za różnica. Normy unijne odnośnie nawożenia czy innej chemii są mniej więcej zbliżone. a są smaczne bo tam jest więcej słońca niż u nas.
Na rynku w Rzeszowie - 14-16 zł za koszyczek truskawek, czyli 7-8 zł/kg - jak na tę porę drogo...
A co się dziwić, ze drogo?
Długa zima, zimny kwiecień, deszczowy maj. Jeden mój klient ma plantację truskawek i pod koniec maja dopiero zaczęły się zawiązywać owoce.
Myslę, że jeśli sie utrzyma taka ładna pogoda, i nie będzie znów padać, a truskawki nie zaczną gnić, to w przyszłym tygodniu cena znacznie spadnie.
Wszystkie warzywa będą droższe- poniszczone uprawyzalane pola, sady. Widział to kto, zeby stara cebula kosztowała 4 zł???
Żeby czosnek kosztował 3,5? Żeby w czerwcu za 3 gałązki pietruszki zapłacić 1,5? Ja dziś nigdzie nie widziałam truskawek, ale przed świetem kosztowały u nas 8-10 zł.
u nas takie ceny są co rok i jakoś dajemy radę więc i południe przeżyje w tym roku. Nie ma rady.
młoda cebula 7 zł,
stara pietruszka 11 zł
seler 10 zł
Pęczek kopru ( 4 gałązki) 2,50
pęczek (mini) warzyw na rosołek 5 zł
o burakach można zapomnieć.
szparagi 0,5 kg - 12 zł
kalafior, brokuł 6 zł
młoda kapusta 5 zł
Póki co pomidor i ogórek leci w dół. 4,5 zł kilogram.
Wczoraj kupiłam za 6 zł/kg - słodkie, czerwone, dorodne cudo. Jakby z innej planety - nie tej deszczowej, a słonecznej. Kupowane wprost z kobiałek na ulicy - więc nie podejrzewam obcych wpływów.
Dzisiaj chciałam powtórki - ale były po 7 zł i zdecydowanie gorsze w wyglądzie - mniejsze, mniej dojrzałe...I już nie miałam ochoty...
A może mnie się tylko bardzo chciało truskawek...
14-16 zł za kg dorodnych truskawek (Górny Śląsk)
Kraków.
Wczoraj za 2,5 kg. truskawek dałam 7zł.
Użytkownik abiola napisał w wiadomości:
> Dorotka gdzie kupowałaś?
Kochana kupiłam je na takim dużym placu .Nie wiem czy kojarzysz plac na Rybitwach?Tam właśnie kupiłam.
Kobiałka po 7 zł.Myślę,że jutro będzie jeszcze taniej bo przez ostanie dni świeciło słońce i teraz będzie bardzo dużo truskawek.
Na Rybitwach kupują sprzedawcy a oni później sprzedają truskawki w sklepach lub na targowiskach w Krakowie.Dziś na jednym z takich targowisk widziałam,że kilogram sprzedają po 6 zł.
tak kojarzę, tam jest sporo sprzedajacych, więc i ceny niższe.
Dzisiaj za kobiałkę dałam 5 zł.
Odrzuty mówisz.
.
Znam sztuczki panów z Rybitw
Zgnite truskawki przysypują tymi ładnymi i wciskają klientowi.A ja jestem upierdliwa i każdą kobiałkę sprawdzałam.Aż się jeden na mnie zaczął wydzierać a ja mu grzecznie odpowiedziałam,że chcę wiedzieć za co płacę.
No tak, tylko że ja tych kobiałek biorę min. 50
potem właśnie tak odrzucam dla klienta :)
2,3 kg za 10 zł
W Zielonej Górze dzisiaj po 9 zł za kg.
karpacz9zł za kilo a w kowarach pare kilometrow od nas po 6:(
w gdańsku dziś mało truskawek a te co były to 9 zł za łubiankę (2 ,20kg) lub 5 zł za kg luzem
Az mi sie nie chce pisac,bo 8-9 zl za kg.
Jola, bo Bogatynia to najbogatsza gmina w Polsce !!!!
Kupiłam dzisiaj w Poznaniu na rynku po 6,5 za kg, ale widziałam tez po 7-8 zł.
U "staczy" przy drogach po 10 zł za kg. Masakra.
po 7-8 zł za 1kg ładne i słodkie (Świebodzin,lubuskie)
u sprzedawców na bazarach po 4-5 zł za kg.
Cena skupu do przetwórstwa owocowo-warzywnego 1,90 za kg.Plantatorom ręce opadły jak dowiedzieli się o cenie...
dzisiaj na targu kupiłam po 4 zł za kg , sliczne czerwone i nawet słodkie:)
2,5 kg za 10 zł